Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Τα λένε στο τηλέφωνο Παπανδρέου και Σαμαράς

newpost.gr









Τα λένε στο τηλέφωνο Παπανδρέου και Σαμαράς
Πολλαπλά μηνύματα τόσο για τη στάση που υιοθέτησε, όσο και και για αυτήν που προτίθεται να ακολουθήσει, εκπέμπει η αποκάλυψη της τηλεφωνικής επικοινωνίας ανάμεσα στον Πρωθυπουργό και τον Αντώνη Σαμαρά, το βράδυ της προηγούμενης της παρουσίασης του «Ζαππείου ΙΙ».

Η επικοινωνία εξελίχθηκε σε εξαιρετικό κλίμα – ο ενικός άλλωστε παραμένει κύριο χαρακτηριστικό ανάμεσα σε φίλους από το παρελθόν- χωρίς πάντως, όπως επιμένουν άνθρωποι του στενού περιβάλλοντος Σαμαρά, να διαφοροποιήσει στο ελάχιστο τις διαθέσεις του Προέδρου της ΝΔ, όπως αυτές αποτυπώθηκαν από την ομιλία του στο «Ζάππειο ΙΙ».

Ο συμβολισμός της επικοινωνίας όμως παραμένει ξεκάθαρος, ιδίως όταν η συγκεκριμένη επικοινωνία προέρχεται από την πλευρά του Γιώργου Παπανδρέου και μάλιστα λίγες ώρες πριν την παρουσίαση της ολοκληρωμένης και κοστολογημένης πρότασης Σαμαρά, για την οποία ήδη είχε γίνει πολύς λόγος. Και αυτός ο συμβολισμός υποδηλώνει πέρα για περά τη διάθεση συνεννόησης – έστω και αργά, είναι αλήθεια, από πλευράς Πρωθυπουργού- μεταξύ των δύο.

Και δείχνει, πέραν πάση αμφιβολίας, την πρόθεση να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου, στην κατεύθυνση των όσων έχουν προηγηθεί σε Ιρλανδία και Πορτογαλία.

Η πρόθεση άλλωστε πρωτοδιεφάνη λίγες ημέρες πριν. Όταν οι δύο πολιτικοί άνδρες διασταυρώθηκαν στο περιστύλιο της Βουλής και συνομίλησαν επί τροχάδην για ζήτημα που αφορά στην αξιοποίηση συγκεκριμένου ακινήτου, δίνοντας εκ νέου «ραντεβού» μέσω συμβούλων για τα περαιτέρω.

Διερχόμενος, ο ρεπόρτερ του «NP» κατέγραψε στοιχεία της συνομιλίας σημειώνοντας τη δέσμευση Σαμαρά να ξαναδεί το «πακέτο» αξιοποίησης του εν λόγω ακινήτου και να συνδράμει, εφ’ όσον αποδεικνυόταν ότι είναι επ’ ωφελεία του δημοσίου.

Τα δεδομένα αυτά, υποστηρίζεται από την Συγγρού- αποσαφηνίζουν τις ειλικρινείς προθέσεις του Α. Σαμαρά περί συναίνεσης, εφ’ όσον διακηρυχθεί από την πλευρά της κυβέρνησης και προσωπικά του Πρωθυπουργού, η εσφαλμένη οδός που επελέγη να ακολοθηθεί. Το ζήτημα άλλωστε, όπως επιμένουν να λένε στενοί συνεργάτες του Προέδρου της ΝΔ, είναι η έξοδος της χώρας στις αγορές, αιτιολογώντας την αντιμνημονιακή στάση Σαμαρά και αφήνοντας εκ παραλλήλου «ανοιχτό παράθυρο» στη συναίνεση.

Αυτό βέβαια δεν αλλοιώνει την ένταση της κριτικής την οποία προτίθενται να διατυπώσουν προς κάθε κατεύθυνση, στη βάση των αναπολεσματικών πολιτικών της κυβέρνησης. Αρχής γενομένης από την «απούσα παρουσία» -όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν- του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσή, με αφορμή τα τελευταία γεγονότα στο κέντρο της Αθήνας. Θέμα για το οποίο αναμένεται μέσα στα επόμενα 24ωρα να καταθέσουν σχετική ερώτηση προς τον Γ. Παπανδρέου, η οποία και αναμένεται να συζητηθεί την ερχόμενη Παρασκευή στην Βουλή, στην «ώρα του Πρωθυπουργού».

Πρός ώρας πάντως, το επιτελείο Σαμαρά αναλώνεται στο τρόπο με τον οποίο ο Πρόεδρος της ΝΔ θα στηλιτεύσει τη «μη κριτική» του Υπουργείου Οικονομικών, κατά τη μεθαυριανή ομιλία του στο συνέδριο του Economist.

Δεν υπάρχουν σχόλια: