Η Κομισιόν διέψευσε για άλλη μια φορά τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, τονίζοντας πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα είχε καταστροφικές συνέπειες τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την... ευρωζώνη.
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Αμαντέου Αλταφάζ, όταν κλήθηκε να σχολιάσει χθεσινές δηλώσεις του γερμανού υπουργού των Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε περί συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα σε ενδεχόμενη επιμήκυνση του ελληνικού χρέους, δεν θέλησε να τοποθετηθεί, λέγοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν σχολιάζει δηλώσεις και δεν απαντά σε υποθετικά σενάρια.
Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα, τη συζήτηση για πρόσθετη βοήθεια προς την Ελλάδα, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε ότι στο σημερινό Συμβούλιο Eurogroup δεν αναμένονται αποφάσεις επί του θέματος, τονίζοντας ότι οι Ευρωπαίοι ιθύνοντες αναμένουν από τους εκπροσώπους της Τρόικας, οι οποίοι, αυτή τη στιγμή, βρίσκονται στην Αθήνα, αφενός την αξιολόγηση της υλοποίησης του Μνημονίου στην Ελλάδα και αφετέρου την έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
«Όταν έχουμε στη διάθεσή μας αυτές τις εκθέσεις, θα είμαστε σε θέση να δούμε πιο ξεκάθαρα το πώς θα προχωρήσουμε»,ανέφερε χαρακτηριστικά ο Α. Αλταφάζ. Συνεχίζοντας, ο κ. Αλταφάζ επανέλαβε τη «χωρίς προηγούμενο» προσπάθεια που έχει καταβάλει η Ελλάδα τους τελευταίους 12 μήνες, επιτυγχάνοντας μείωση του ελλείμματος κατά 7% του ΑΕΠ.
Τόνισε, ωστόσο, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμένει στην πλήρη εφαρμογή όλων των πτυχών του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, που αφορούν τόσο στο δημοσιονομικό θέμα, όσο και στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, ύψους 50 δισ. ευρώ, στο οποίο έχει δεσμευθεί η ελληνική κυβέρνηση και το οποίο αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στη μείωση του χρέους ως το 2015. Επανέλαβε δε την έκκληση του Επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν, για την ανάγκη επίτευξης πολιτικής συναίνεσης.
«Να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις»
Ωστόσο, ο Όλι Ρεν, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, επισημαίνει ότι η Επιτροπή είναι άκρως δυσαρεστημένη με τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος στην Ελλάδα. «Δηλώνω ρητά και καθαρά: η Ελλάδα πρέπει να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις στην οικονομία και να διασφαλίσει ότι θα υλοποιηθεί πλήρως το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων», τόνισε.
Επιπλέον, ο κ.Ρεν, επανέλαβε ότι θεωρεί «απολύτως απαραίτητο» τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα να τερματίσουν τις μεταξύ τους αντιπαραθέσεις για την εφαρμογή του προγράμματος. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες της ίδιας εφημερίδας, παρά τις σημαντικές ελλείψεις στην υλοποίηση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος της Ελλάδας, που θα καταγραφούν στην έκθεση προόδου μετά τον έλεγχο της τρόικας, ΔΝΤ και ΕΕ θα χορηγήσουν στην Ελλάδα την επόμενη δόση της βοήθειας. «Ενόψει της δραματικής κατάστασης, δεν υπάρχει καμία άλλη επιλογή», αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα, παραπέμποντας σε πηγή που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις.
Συζητήθηκε το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης
Ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γιαν Κέες ντε Γιάγκερ δήλωσε ότι οι υπουργοί της Ευρωζώνης έχουν συζητήσει το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, όχι όμως δημόσια. «Ασφαλώς συζητάμε όλων των ειδών τα θέματα, περιλαμβανομένης και της αναδιάρθρωσης. Όμως, δημόσια, δεν θέλουμε να το συζητάμε».
Κόντρα ΕΚΤ και γερμανικής κυβέρνησης
Μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της γερμανικής κυβέρνησης, πάντως, υπάρχει διάσταση όσον αφορά το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Die Welt, η ΕΚΤ θεωρεί ότι το Βερολίνο δεν τη στηρίζει και μάλιστα σε σημείο που να τίθεται σε κίνδυνο η ανεξαρτησία της. Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης φαίνεται να βρίσκεται η συζήτηση αν και κατά πόσο είναι αποτελεσματική και εφικτή μια περιορισμένη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Αν και η γερμανική κυβέρνηση υποστηρίζει μια επιμήκυνση για τα ελληνικά ομόλογα και μείωση των επιτοκίων, η ΕΚΤ αντιδρά έντονα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
TANEA
Δευτέρα 16 Μαΐου 2011
Κομισιόν: «Όχι στα σενάρια αναδιάθρωσης»...
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου