Σάββατο 27 Ιουνίου 2009

Η γκάφα και οι ταρτούφοι του ΒΗΜΑτος


Έλαβα το παρακάτω πολύ ενδιαφέρον email και το δημοσιεύω αυτούσιο:

Ανοικτή επιστολή αναγνώστη σε ΒΗΜΑ, Ψυχάρη, Πρετεντέρη και λοιπούς Ταρτούφους.

Η Ιφιγένεια ήταν πάντοτε το αγαπημένο θέμα των τραγωδών αλλά κινδυνεύει να γίνει και των τραγικών ή σύγχρονων ιλαροτραγωδών.

Δυστυχώς όμως στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα γίνεται το αγαπημένο δράμα και για τους ανεύθυνους εξουσιαστές. Ο έχων το γενικό πρόσταγμα, από την πολιτική ηγεσία, εως και την μικρότερη θέση ευθύνης πάντοτε αναζητείτο η ευθύνη των αποκάτω. Τι γίνεται όμως όταν δεν υπάρχει πιο κάτω; Σε ποιόν μπορεί να πέσει η ευθύνη για το σφάλμα και ποιος μπορεί να σηκώσει το βάρος για τη γκάφα;

Στο ΒΗΜΑ ακόμη δεν έχουν καταλάβει ορισμένοι ότι δεν υπάρχει πιο κάτω. Η τραυματισμένη αξιοπιστία, η αλαζονεία της αυθεντίας, η υποκρισία της συγγνώμης, η έλλειψη φιλότιμου, η αυθαιρεσία και το έλλειμμα σεβασμού στον αναγνώστη, δεν μπορεί να τύχουν συνέχειας για το χατήρι κανενός.

Θα περίμενε κανείς ότι μετά τη συγγνώμη Ψυχάρη όπου διαχύθηκε η ευθύνη για τη δήθεν συνάντηση Καραμανλή-Ερντογάν, δεν θα γινόταν από κανέναν η απόπειρα να τιμωρηθεί ο συντάκτης ο οποίος εκτελούσε εντολές, είναι η μαύρη αλήθεια.

Ακόμη όμως και στην περίπτωση κατά την οποία ένιωθε η διεύθυνση ότι έπρεπε να βρεί σφάγιο για τη θυσία εξευμενισμού των αναγνωστών – ίσως και του εκδότη – ουδείς θα δικαίωνε την δίωξη ενός άλλου εύκολου θύματος.

Το λέμε αυτό διότι αυτό ακριβώς συμβαίνει στη Μιχαλακοπούλου. Ο Νίκος Χασαπόπουλος διαπιστωμένα δεν ήταν ο συντάκτης του πέτσινου ρεπορτάζ και κυρίως ήταν αυτός που ζητούσε να μη γραφεί. Εάν ο Πρετεντέρης ρέπει προς την εικονική πραγματικότητα που ζεί καθημερινά στα παράθυρα του ΜΕΓΚΑ, πρέπει να αντιληφθεί ότι μέσα στην εφημερίδα δεν εργάζονται οι τηλεθεατές του. Εάν ο Ψυχάρης επιμένει να καλύπτει το ένα ψέμα με ένα άλλο ακόμη μεγαλύτερο τότε κινδυνεύει περισσότερο η αξιοπιστία του από την εφημερίδα. Εάν οι υπόλοιποι αρμόδιοι συνεχίσουν να εκτελούν την υπόληψή τους με συχνότητα 24ώρου στερούνται της δυνατότητας να διευθύνουν αξιοπρεπείς ανθρώπους και κυρίως έγκυρους δημοσιογράφους σε μια δοκιμαζόμενη εφημερίδα. Εάν οι συνάδελφοι του δεν αντιδράσουν απλώς θα βρούν την υπογραφή τους κάτω από ένα άλλο, αυριανό και ίσως πιο δραματικό ψέμα-ρεπορτάζ, καταστρέφοντας την καριέρα τους.

Τι άλλο έχει απομείνει κύριοι από την αξιοπρέπειά σας; Παρακαλώ μην την καταρρακώνετε. Μας θίγει όλους.

krogias

Δεν υπάρχουν σχόλια: