Σε ρηξικέλευθες ιδέες δεν μας έχει συνηθίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, την πεπατημένη του κεϋνσιανισμού ακολουθεί στο οικονομικό του πρόγραμμα, και πολλές φορές παρεκτρέπεται στις ιδέες της δεκαετίας του 70 και του 80, που ξεκατίνιασαν δημοσιονομικά τη χώρα. Τα ίδια πάνω κάτω, σε μια πιο χαοτική εκδοχή υποσχόταν η Λούκα Κατσέλη πριν το ΠΑΣΟΚ αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας με τη γνωστή κατάληξη.
Προκάλεσε αίσθηση λοιπόν η είδηση, γιατί περί αυτού πρόκειται που βγήκε από τη συνάντηση με το Γιάννη Μπουτάρη, όπου ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε ως το μεγάλο πρόβλημα των Δήμων και της Αυτοδιοίκησης συνολικά στη χώρας μας ότι «δεν είναι αυτοδιοίκηση, είναι ετεροδιοίκηση, διότι έχει αρμοδιότητες, αλλά δεν έχει πόρους. Και, ιδιαίτερα, στις μέρες του Μνημονίου που έχουμε μια εξωφρενική μείωση των δημοσίων δαπανών στους δήμους, της τάξης του 60%, το πρόβλημα γίνεται ασφυκτικό».
Ο όρος ετεροδιοίκηση που χρησιμοποίησε ο κ. Τσίπρας υπαινίσσεται ότι η αυτοδιοίκηση δεν έχει ίδιους πόρους και δεν έχει τη δυνατότητα να τους θεσπίζει, ως γνωστόν οι Δήμοι χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό με ένα ποσοστό των φόρων εισοδήματος και ακίνητης περιουσίας. Η ρηξικέλευθη ιδέα θα είναι να επιτραπεί στην αυτοδιοίκηση να θεσπίζει φόρους και να εισπράττει φόρους και όχι μόνον ανταποδοτικά τέλη όπως αλλού στην Ευρώπη. Τέτοιες ιδέες κυκλοφορούν στο οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ, ελέγχονται όμως και διατυπώνονται μόνον εμμέσως γιατί σε διαφορετική περίπτωση, θα μπορούσαν να διώξουν ανήσυχους δημότες.
Στο οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ αναπτύσσονται διάφοροι προβληματισμοί υπάρχει όμως μια διστακτικότητα να βγουν προς τα έξω. Έτσι ο Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη θα είναι μια από τα ίδια της Αθηναϊδας με κάποιες παραλλαγές. Αυτό έχει δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι ο Τσίπρας και το επιτελείο του δεν θέλουν να φανούν ανακόλουθοι προς τις προεκλογικές τους εξαγγελίες και να διατηρήσουν έτσι το αντιπολιτευτικό πλεονέκτημα απέναντι στην κυβέρνηση.
Ο δεύτερος είναι ότι η Θεσσαλονίκη δεν είναι «απολύτως κρίσιμη» για το ΣΥΡΙΖΑ, η κατάρρευση της συγκυβέρνησης θεωρείται μεν στην Κουμουνδούρου πιθανή, όχι όμως το κυρίαρχο σενάριο. Η περίπτωση να αντέξει η συγκυβέρνηση ακόμα ένα χρόνο υπολογίζεται σοβαρά. Σε αυτή την περίπτωση ο κ. Τσίπρας δεν έχει λόγο να εξαντλήσει τα όπλα του από νωρίς. Και άλλωστε, αν υπάρξει ανάγκη δραστικής αναπροσαρμογής στο οικονομικό πρόγραμμα, καλόν είναι αυτό να γίνει μετά την πανελλαδική συνδιάσκεψη και ακόμα καλύτερα το συνέδριο του νέου κόμματος ώστε να μην υπάρξουν οι αναμενόμενες διαφωνίες και αντιπαραθέσεις.
Θέμης Δαγκλής
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου