Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

Σαφώς και θέλω να κρατήσω την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, δηλώνει ο Β. Σόιμπλε

Παραμονή στο ευρώ με την τήρηση των δεσμεύσεων


«Δεν εικοτολογούμε, αλλά αναμένουμε την έκθεση της τρόικας» για την Ελλάδα, ανέφερε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών
«Δεν εικοτολογούμε, αλλά αναμένουμε την έκθεση της τρόικας» για την Ελλάδα, ανέφερε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών   (Φωτογραφία:  Associated Press )

Βερολίνο, Γερμανία
Θέλουμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, αλλά η Αθήνα θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, τονίζει, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση της Deutsche Welle ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε.

«Εάν η Ελλάδα εκπληρώσει τους όρους που έχουμε συμφωνήσει στο δεύτερο πρόγραμμα στήριξης, θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας. Αλλά και η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει το ίδιο», σημειώνει.

Στην ερώτηση εάν πιστεύει ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα σήμαινε ότι το ενιαίο νόμισμα δεν θα είναι πια σταθερό, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απαντά ότι «δεν θα ήταν παραγωγικό εάν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών προέβαινε σε τέτοιες εικασίες».

«Δεν εικοτολογούμε, αλλά αναμένουμε την έκθεση της τρόικας», επισήμανε.

«Όλοι θέλουμε να βοηθήσουμε, αλλά η βοήθεια έχει νόημα μόνο εάν μακροπρόθεσμα οδηγεί στην σωστή κατεύθυνση. Εάν απλά συμβάλει στην μετατόπιση των προβλημάτων και όχι στη λύση τους, τότε δεν έχει νόημα. Για τον λόγο αυτόν λέω ότι θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα, αλλά η βοήθεια δεν θα πρέπει να γίνει βαρέλι δίχως πάτο», επισήμανε ο Γερμανός υπουργός.

Στην επισήμανση της Deutsche Welle ότι η δημιουργία μιας ισχυρής δημόσιας διοίκησης στην Ελλάδα θα απαιτούσε μια γενιά και δεν θα ήταν δυνατή σε 2-3 χρόνια, ο κ. Σόιμπλε λέει ότι το δεύτερο πρόγραμμα για την Ελλάδα έχει ορίζοντα μέχρι το 2020.

Ταυτόχρονα, παραδέχεται ότι πρόκειται για ένα φιλόδοξο -πλην όμως εφικτό- πρόγραμμα.

«Φυσικά και είναι φοβερά δύσκολη η κατάσταση από την οπτική γωνία των Ελλήνων. Θα πρέπει να πούμε στους Γερμανούς οι Έλληνες έχουν πολύ μεγαλύτερες δυσκολίες από εμάς» σημειώνει, προσθέτοντας ότι και αντίστροφα, θα πρέπει να πούμε ότι οι Γερμανοί αντλούν από το κοινό νόμισμα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα».

Όπως λέει, «αυτός που είναι ισχυρότερος και ανταγωνιστικότερος έχει τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα. Γι' αυτό και έχουμε να χάσουμε περισσότερα. Εάν το ευρώ δεν παραμείνει σταθερό, οι Γερμανοί έχουν να χάσουν περισσότερα από τους Έλληνες», τονίζει.

Η συνέντευξη του κ. Σόιμπλε θα μεταδοθεί την Κυριακή.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: