Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

Πάνω από το στόχο η μείωση του ελλείμματος...


Ρυθμό μείωσης πάνω από το στόχο του προγράμματος σταθεροποίησης παρουσιάζει το έλλειμμα για το πρώτο εξάμηνο του 2010, σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών. Το κλείσιμο της «μαύρης τρύπας» στα...
δημόσια οικονομικά επετεύχθη παρά την υστέρηση που εμφανίζουν τα δημόσια έσοδα.

Συγκεκριμένα, το έλλειμμα του τακτικού προϋπολογισμού μειώθηκε το διάστημα Ιανουαρίου - Ιουνίου κατά 46%, χάρη κυρίως στη γενναία περιστολή των δημοσίων δαπανών. Σύμφωνα με τα προσωρινά διαθέσιμα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε δημοσιονομική βάση το έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 9,645 δισ. ευρώ από 17,866 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2009. Ελαττώθηκε, δηλαδή, κατά 46,0%, τη στιγμή που ο ετήσιος στόχος μείωσης είναι 39,5%, με βάση το σύνολο των μέτρων που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του εξαμήνου του 2010 οφείλεται τόσο στη μείωση των δαπανών όσο και στην αύξηση των εσόδων και έχει επιτευχθεί πριν ακόμη αποδώσουν πλήρως τα δημοσιονομικά μέτρα του 2010. Ειδικότερα, τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά 7,2%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγουμένου έτους, ενώ ο ετήσιος στόχος προβλέπει αύξηση κατά 13,7%.

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού το ίδιο διάστημα μειώθηκαν κατά 12,8%, έναντι στόχου για μείωση κατά 5,5%. Οι πρωτογενείς δαπάνες είναι μειωμένες κατά 12,7%, (με ετήσιο στόχο μείωσης 5,4%), ενώ οι δαπάνες για τόκους είναι μειωμένες στο εξάμηνο κατά 13,3%, έναντι ετήσιας πρόβλεψης για αύξηση κατά 5,6%.

Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.) είναι περιορισμένες κατά 39,8%, ενώ τα έσοδά του μειώθηκαν κατά 40,2% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009.
ΝΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: