Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

Στάση ...δανείων από τον ΟΕΚ

Δεν δέχεται άλλα στεγαστικά, λόγω έλλειψης χρημάτων


protothema.gr
Στάση πληρωμών κήρυξε από τη Δευτέρα ο ΟΕΚ. Το Δ.Σ. του Οργανισμού αποφάσισε να μη δεχτεί νέες αιτήσεις για στεγαστικά δάνεια, επισκευαστικά και επιδοτήσεις ενοικίου και προώθησε την απόφαση - εισήγηση για έγκριση στον υπουργό Εργασίας.

Ο Οργανισμός θα προσπαθήσει να χορηγήσει τα δάνεια που έχει ήδη εγκρίνει έστω και με καθυστέρηση 3-4 μηνών ελπίζοντας σε καλύτερες μέρες. Σήμερα τα αποθεματικά του οργανισμού είναι 150 εκατ. από 750 που ήταν το 2006.

Η μόνη ελπίδα σωτηρίας για τον Οργανισμό είναι να καταβάλει το ΙΚΑ τα οφειλόμενα που ανέρχονται σε 1,7 δισ. ευρώ από τις εισφορές των εργαζόμενων, κάτι που δε θα γίνει γιατί θα κηρύξει με τη σειρά του στάση πληρωμών το ΙΚΑ και θα συνεχιστεί ο φαύλος κύκλος εις βάρος του ασφαλισμένου που έχει πληρώσει και για στεγαστικές παροχές και για σύνταξη.

Στο “κόκκινο” κι άλλα ταμεία

Στο “κόκκινο” όμως βρίσκονται και άλλα ταμεία. Ο ΟΑΕΕ έχει ήδη απορροφήσει το 88,3% της κρατικής επιχορήγησης και το ΙΚΑ, το 45,8% κάλυψη των ελλειμμάτων των ταμείων τα οποία βρίσκονται σε τραγική κατάσταση.

Όπως έχει προειδοποιήσει ο διοικητής του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών έως τον άλλο μήνα "δε θα υπάρχει σάλιο" και η μόνη ελπίδα σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο είναι να δοθεί έξτρα χρηματοδότηση κατά παρέκκλιση των επιταγών της Τρόικας.

Σε τραγική κατάσταση βρίσκονται και τα ταμεία του Δημοσίου

Λόγω έλλειψης ρευστότητας δεν έχει δοθεί το μέρισμα του δεύτερου τριμήνου του 2010 από το μετοχικό ταμείο στρατού και πολιτικών υπαλλήλων και σταμάτησε και η χορήγηση μικρών δανείων, η επικουρική σύνταξη από το ΤΕΑΔΥ εκδίδεται με καθυστέρηση ενάμισι έτους ενώ όποιος κάνει σήμερα αίτηση για εφάπαξ θα το πάρει σε δύο χρόνια με τη μορφή ομολόγων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: