Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

«Λεφτά υπάρχουν» για την Ελλάδα

Ο επικεφαλής του Προσωρινού Ταμείου Στήριξης αισιοδοξεί:



http://img.protothema.gr/9EA6254ED4E173162FDFB133C08BD916.jpg

«Τα χρήματα για το νέο δάνειο προς την Ελλάδα υπάρχουν», διαβεβαιώνει ο επικεφαλής του προσωρινού μηχανισμού στήριξης (EFSF) Κλάους Ρέγκλινγκ.

Παρά τις αλλεπάλληλες παλινωδίες των Ευρωπαίων πολιτικών ηγετών ως προς το ύψος των κεφαλαίων που θα έχουν στη διάθεσή τους οι μηχανισμοί διάσωσης της ΕΕ (EFSF, ESM) και παρά την απόφαση στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής που ουσιαστικά – και με την παρέμβαση του Βερολίνου – ακύρωσε κάθε σκέψη για συνδυαστική δράση των δύο «ταμείων», ο κύριος Ρέγκλινγκ δηλώνει αισιόδοξος ότι το EFSF διαθέτει περίπου 600 δισ. ευρώ σε μη δεσμευμένα κεφάλαια, ενώ για το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας ενδεχομένως να χρειαστούν περίπου 100 δισ. ευρώ.

Δηλώνει επίσης εξίσου αισιόδοξος ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα διαθέσουν νέα κεφάλαια για την καταπολέμηση της κρίσης χρέους τον προσεχή Μάρτιο, «εφόσον κάτι τέτοιο θεωρηθεί αναγκαίο».

Σε κάθε περίπτωση, ο Ρέγκλινγκ διαβεβαίωσε ότι αν η Ιταλία ή η Ισπανία χρειαστούν στήριξη, υπάρχουν διαθέσιμα κεφάλαια και δεν θα χρειαστεί να βγουν εκτός αγορών, δηλαδή να μπουν σε καθεστώς παρόμοιο με αυτό της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: