Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Σε εξέλιξη η επιχείρηση Καντάφι στη Βεγγάζη

Ηχούν αντιαεροπορικά πυρά


http://img.protothema.gr/1592B74DFBFF30C6BEDC6C6184733772.jpg

Πυρά από αντιαεροπορικές συστοιχίες και βαρύ πυροβολικό ακούστηκαν στη Βεγγάζη, τη δεύτερη μεγαλύτερη σε μέγεθος πόλη της Λιβύης και προπύργιο των εξεγερμένων.

Λίγη ώρα νωρίτερα, ο στρατός που παραμένει πιστός στο Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι είχε ανακοινώσει ότι επίκειται επιχείρηση στη Βεγγάζη, κάνοντας μάλιστα λόγο για ανθρωπιστική αποστολή για να τους «σώσει από τους αντάρτες» που ελέγχουν την πόλη.

Ο στρατός κάλεσε επίσης τους κατοίκους της Βεγγάζης να μην αφήσουν τα παιδιά τους να ενωθούν με τους αντάρτες, τους οποίους χαρακτήρισε «τρομοκράτες».

Εν τω μεταξύ, οι εξεγερμένοι της ανατολικής Λιβύης έθεσαν ως επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεών τους τον πρώην υπουργό Εσωτερικών της χώρας Αμπντελ Φάταχ Γιούνες αλ Αμπίντι, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του και συντάχθηκε με τους αντικαθεστωτικούς.

Παράλληλα, τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων προκειμένου να επιβληθεί η απαγόρευση πτήσεων πάνω από τη Λιβύη, με σκοπό να προστατευτούν οι πολίτες, θα προβλέπει το σχέδιο ψηφίσματος που θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters.

Όπως αναφέρεται στο προσχέδιο, το οποίο επικαλείται το Reuters, το Συμβούλιο «αποφασίζει να εγκρίνει την απαγόρευση όλων των πτήσεων στον εναέριο χώρο (της Λιβύης) προκειμένου να προστατευτούν οι πολίτες». Αναθέτει μάλιστα στα κράτη-μέλη του ΟΗΕ να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την επιβολή της ζώνης αυτής.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας διέκοψε τη συνεδρίασή του, η οποία θα συνεχιστεί την Τετάρτη, ενώ ορισμένα μέλη έχουν εκφράσει αμφιβολίες για το κατά πόσο η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων θα μπορέσει να λειτουργήσει.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: