Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Ανοικτό το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, λέει ο Κλ.Ρέγκλινγκ

Επιμένουν στα σενάρια

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ
Ο Κλάους Ρέγκλινγκ (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Βερολίνο, Γερμανία
Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, όπως φέρεται να δήλωσε την Τετάρτη ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού ταμείου διάσωσης, Κλάους Ρέγκλινγκ, σύμφωνα με αξιωματούχους του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού που επικαλείται το Reuters.

Το ερώτημα για το αν η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της δεν είναι δυνατό να απαντηθεί ακόμα, φέρεται να είπε ο Κλάους Ρέγκλινγκ, μιλώντας σε επιτροπή της γερμανικής βουλής.

Σημειώνεται ότι μέχρι πρόσφατα ο κ. Ρέγκλινγκ απέκλειε το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, λέγοντας ότι οι αγορές «υπερεκτιμούν» αυτό τον κίνδυνο.

«Αναμένουμε ότι με την εφαρμογή αυτών των μεταρρυθμίσεων η φερεγγυότητα της Ελλάδας θα ενισχυθεί και πάλι», είχε πει στα μέσα Ιανουαρίου, σε συνέντευξή του στο γερμανικό ραδιόφωνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκείνες τις ημέρες είχαν δημοσιευθεί στον γερμανικό Τύπο πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει σχέδιο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει πηγή προσκείμενη στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, υπηρεσιακά στελέχη αναλύουν τις πιθανές επιπτώσεις που θα είχε μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους για τις γερμανικές τράπεζες και για τη σταθερότητα της Ευρωζώνης.

Δεύτερη γερμανική πηγή, «με ενεργό ρόλο στην διαμόρφωση της οικονομικής πολιτικής της χώρας», φέρεται να είχε πει στο Reuters:

«Κοιτάνε τα σενάρια, ένα από αυτά είναι η αναδιάρθρωση. Το ίδιο κάνουν και για την Ιρλανδία. Είναι πορεία σε τεντωμένο σχοινί. Πρόκειται για οικονομική αναγκαιότητα. Δεν είναι πολιτικά ενδεδειγμένο να γίνεται δημόσια. Δεν μπορείς να αναδιαρθρώσεις ελληνικά ομόλογα και να μην κάνεις τίποτα για τα ιρλανδικά. Επισήμως, κανείς δεν ανοίγει το στόμα του, αλλά το θέμα παραμένει».

Λίγες ημέρες αργότερα, στις 24 Ιανουαρίου, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν «σχέδια».

«Φαίνεται πως είναι αλήθεια, ότι υπάρχουν τέτοιες προτάσεις, καθώς τις διαβάζουμε και κυκλοφορούν στην Ευρώπη», είχε δηλώσει.

Πρόσφατα, στο θέμα της αναδιάρθρωσης είχε αναφερθεί και ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Πέερ Στάινμπρουκ

«Δεν υπάρχει ούτε ένας οικονομολόγος στον κόσμο που να πιστεύει ότι η Ελλάδα, ίσως και η Πορτογαλία θα αποφύγουν μια τέτοια αναδιάρθρωση», είχε πει, σε συνέντευξή του στη Suddeutsche Zeitung.

Ακόμα, είχε επικρέινει τον κ. Τρισέ λέγοντας ότι «κάνει λάθος που απορρίπτει την αναδιάρθρωση».

«Όταν χώρες, όπως Ελλάδα και Πορτογαλία, αναγκάζονται να δανείζονται με επιτόκια πάνω από 7% όπως συμβαίνει τώρα, δεν θα αντέξουν αυτό το δυσβάστακτο χρέος ακόμα και αν δανείζονται με μηδενικό επιτόκιο», είχε επισημάνει.

Εξηγώντας τα περί αναδιάθρωσης, είχε αναφέρει ότι πρέπει να προσδιοριστεί το ποστοστό, για παράδειγμα στο 30%.Οι επενδυτές που θα παραιτηθούν από το ποσοστό αυτό, είχε προσθέσει, πρέπει να έχουν εγγυήσεις ότι θα τους επιστραφεί το υπόλοιπο 70%.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: