Ακόμα μία νύχτα τρόμου έζησαν εκατομμύρια κάτοικοι του Τόκιο, αλλά και ολόκληρης της Ιαπωνίας, καθώς τα ξημερώματα (τοπική ώρα) σημειώθηκε ισχυρός μετασεισμός της τάξης των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Παράλληλα, με αμείωτη ένταση εξελίσσεται και το πυρηνικό θρίλερ στο σταθμό της Φουκουσίμα, όπου φωτιές ξεσπούν στους αντιδραστήρες.
Συγκεκριμένα, ακόμη μία φωτιά ξέσπασε στον πυρηνικό αντιδραστήρα νούμερο 4, όμως σύμφωνα με την υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας της Ιαπωνίας, οι φλόγες δεν είναι πλέον ορατές. Λίγη ώρα μετά, καπνός άρχισε να βγαίνει από τον αντιδραστήρα νούμερο 3.
Εγκαταλείπουν τη Φουκουσίμα
Ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης Γιούκιο Εντάνο ανακοίνωσε ότι οι εργαζόμενοι στον πυρηνικό σταθμό Νταϊτσί της Φουκουσίμα εγκαταλείπουν την περιοχή, καθώς τα επίπεδα ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα έχουν αυξηθεί.
Ο Γιούκιο Εντάνο δήλωσε ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας έχουν μειωθεί και από 1.000 μιλισερβέτ (mSv) βρίσκονται στα 600-800 mSv, αλλά παραμένουν άνω των φυσιολογικών ορίων.
«Οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να κάνουν το παραμικρό στο πυρηνικό εργοστάσιο, εξαιτίας του κινδύνου να εκτεθούν σε ραδιενέργεια. Είμαστε σε επιφυλακή».
Την ίδια στιγμή πάντως, ο πρωθυπουργός της χώρας Ναότο Καν αλλά και άλλοι αξιωματούχοι π ζήτησαν από όσους μένουν σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από το πυρηνικό συγκρότημα της Φουκουσίμα να παραμείνουν στα σπίτια τους και να κλείσουν ερμητικά πόρτες και παράθυρα ώστε να ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο μόλυνσης. Σε περίπτωση εξόδου τους, τους προέτρεψαν επίσης να αναπνέουν μέσα από βρεγμένη πετσέτα και να φροντίζουν ώστε να διατηρούν το σώμα τους όσο το δυνατόν πιο καλυμμένο γίνεται.
Ήδη, περίπου 70.000 άτομα έχουν εκκενώσει τα σπίτια τους σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων από το επίμαχο πυρηνικό εργοστάσιο, ενώ 140.000 ακόμη άτομα παραμένουν στην ευρύτερη ζώνη κινδύνου της βορειοανατολικής ακτής της χώρας. Για αυτούς, αλλά και για τον γενικότερο πληθυσμό, οι αρχές έχουν προβλέψει να υπάρχει απόθεμα ιωδίου, που αποτελεί προστασία εναντίον της ραδιενέργειας, το οποίο θα μοιραστεί στους πολίτες.
Παράλληλα, το υπουργείο Μεταφορών της Ιαπωνίας ανακοίνωσε την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων σε μία ακτίνα 30 χιλιομέτρων πάνω από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουσκουσίμα. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Χιροάκι Κατσούμα, η απόφαση πάρθηκε διότι υπάρχουν φόβοι τα ραδιενεργά σωματίδια που εκλύονται από τους αντιδραστήρες να εισέλθουν στις καμπίνες των διερχόμενων αεροσκαφών. Η απαγόρευση πτήσεων παρόλα αυτά δεν ισχύει για τα ελικόπτερα που μπορεί να αναπτυχθούν για να ψεκάσουν νερό πάνω από τον αντιδραστήρα για τον οποίο εκφράζονται ανησυχίες ότι υπερθερμαίνεται.
Θέλουν να ρίξουν βορικό οξύ με ελικόπτερο
Στο πυρηνικό μέτωπο πάντως, έντονη είναι η ανησυχία ότι τα επίπεδα του νερού ψύξης έχουν πέσει σημαντικά μέσα στις δεξαμενές όπου βρίσκονται οι εμπλουτισμένοι πυρηνικοί ράβδοι ουρανίου, στον αντιδραστήρα 4, με αποτέλεσμα να υπερθερμαίνονται και να οδηγούνται σε τήξη.
Ο υπεύθυνος της εταιρείας διαχείρισης του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα δήλωσε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να γίνουν ρίψεις βορικού οξέος με ελικόπτερο, ώστε να εμποδίσουν τις πυρηνικές ράβδους να επανέλθουν σε κρίσιμη κατάσταση και να ξεκινήσουν πάλι τη διαδικασία αλυσιδωτής διάσπασης στον προβληματικό αντιδραστήρα 4. Η εταιρεία επεσήμανε ότι το ενδεχόμενο επανέναρξης της διαδικασίας αντίδρασης «δεν είναι απίθανο».
Ήδη, η κυβέρνηση της Νοτίου Κορέας ανακοίνωσε ότι θα στείλει μέρος από τα αποθέματα που διαθέτει σε βόριο, συναινώντας στο αίτημα βοηθείας που της απηύθυνε το Τόκιο.
Το βόριο που ανήκει στα βαρέα μέταλλα, αναμιγνύεται με θαλασσινό νερό και χρησιμοποιείται από τα συνεργεία, που δίνουν τη μάχη για να αποτρέψουν την τήξη στους πυρήνες των κατεστραμμένων ατομικών αντιδραστήρων του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, προκειμένου να διατηρήσουν υπό έλεγχο τη θερμοκρασία των εμπλουτισμένων ράβδων ουρανίου, στις δεξαμενές συγκέντρωσης.
Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας απηύθυνε το αίτημα για την προμήθεια του υλικού στη Σεούλ, αφού οι ποσότητες που διέθετε η ίδια έχουν πλέον εξαντληθεί στους αντιδραστήρες του πυρηνικού εργοστασίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου