Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Στα 9,5 δισ. ευρώ τα «κόκκινα» χρέη του Δημοσίου σε ιδιώτες

Πάνω 30% τα «φέσια» μέσα σε δύο μήνες


http://img.protothema.gr/F5AF4561093BE7546C40C8165D35973A.jpg
Μεταξύ "σφύρας και άκμονος" κινείται πλέον ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, που αναζητεί λύσεις «εδώ και τώρα» για να αυξηθούν τα κρατικά έσοδα, την ώρα που το "σπάταλο κράτος" άρχισε να σηκώνει και πάλι κεφάλι.

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου τοποθετεί με "διαδικασίες fast track" στη θέση του γενικού γραμματέα φορολογικών και τελωνειακών θεμάτων τον ως τώρα αρχηγό του ΣΔΟΕ κ.Γιάννη Καπελέρη -ο οποίος προς το παρόν θα προΐσταται και στα δύο πόστα, για να μη χαθεί έδαφος στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής. Στο μέτωπο των δαπανών πάλι, ο υπουργός Οικονομικών βλέπει ορισμένους συναδέλφους του στην κυβέρνηση «να χάνουν την μπάλα», καθώς έρχονται στο φως και νέα χρέη των υπουργείων. Όπως δείχνουν τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, τα χρέη σε καθυστέρηση των υπουργείων σε δύο μόλις μήνες (τέλος Οκτωβρίου ως τέλος Δεκεμβρίου) αυξήθηκαν κατά 30% ή 210 εκατ. ευρώ, από τα 620 στα 830 εκατ. ευρώ.

Απρόθυμες διοικήσεις ΔΕΚΟ

Παρά το Μνημόνιο, τις οριζόντιες περικοπές μισθών και τις επιστολές Παπακωνσταντίνου στις διοικήσεις των ΔΕΚΟ και δημοσίων φορέων, με τις οποίες τις καλεί να συμμορφωθούν και να εφαρμόσουν τα μέτρα λιτότητας, τα χρέη του ευρύτερου δημόσιου τομέα αυξάνονται, αντί να μειώνονται και ξεπερνούν πλέον τα 9 δισ. ευρώ. Έτσι, "πάει περίπατο" η εντολή της Τρόικας να πληρώνει στο εξής το κράτος τα χρέη του εντός 90 ημερών αφού, αντί αυτό να επιτυγχάνεται, φαίνεται να "ξεχειλώνει" και πάλι.

Μόλις σε ένα μήνα αυξήθηκαν περί τα 900 εκατ. ευρώ, παρά τις προσπάθειες του υπουργείου Οικονομικών να εξορθολογίσει (και να εξωραΐσει) την εικόνα που αποτυπώνουν τα δημοσιονομικά στοιχεία που του επιβάλλει η Τρόικα να συλλέγει και να παρακολουθεί.

Απρόθυμες αποδεικνύονται όμως ακόμα και οι διοικήσεις εκατοντάδων επιχορηγούμενων από τον κρατικό προϋπολογισμό φορέων να δημοσιοποιήσουν στοιχεία για την οικονομική τους κατάσταση. Είναι ενδεικτικό ότι από συνόλου 1601 φορείς και οργανισμούς που βάσει νόμου, από το Σεπτέμβριο ήδη υποχρεούνται να δίνουν αναλυτικά στοιχεία για το τι πληρώνουν και τι εισπράττουν, τον Δεκέμβριο ανταποκρίθηκαν μόλις 1196, όσοι σχεδόν δηλαδή και τον Οκτώβριο (1190). 328 φορείς (ο ένας στους τέσσερις δηλαδή) εξακολουθούν να κρατούν μυστικά και ντοκουμέντα.

Και με τις ελλείψεις αυτές πάντως, αποκαλύπτεται ότι στα 4,5 δισ. ευρώ ανήλθαν το 2010 οι ανεξόφλητες υποχρεώσεις νομικών προσώπων του Δημοσίου προς φορείς του ιδιωτικού τομέα. Εάν συμπεριληφθούν και τα παλιά χρέη των νοσοκομείων 5 δισ. ευρώ που βρίσκονται σε διαδικασία ρύθμισης με ομόλογα κλπ, τότε οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορέων της γενικής κυβέρνησης προς τρίτους φθάνουν τα 9,5 δισ. (έναντι 8,6 τον περασμένο Νοέμβριο και 8,7 τον περασμένο Οκτώβριο)

Αντίστοιχα, αυξήθηκαν και τα ληξιπρόθεσμα χρέη των ΟΤΑ, αλλά και των ασφαλιστικών ταμείων, συνολικά κατά 900 εκατ. ευρώ μέσα σε έναν μήνα. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης διαμορφώθηκαν το 2010 στα 552 εκατ ευρώ περίπου. Υψηλά χρέη εμφανίζουν και οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης (λόγω ανοιχτών οφειλών σε νοσοκομεία, προμηθευτές κ.λπ.). Από 1,549 εκατ ευρώ στα τέλη Νοεμβρίου, τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τρίτους έφθασαν στα 1,583 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο. Τα υπόλοιπα νομικά πρόσωπα του Δημοσίου στο τέλος του 2010 όφειλαν 160 εκατ ευρώ περίπου. Τα μεγαλύτερα χρέη συνεχίζουν να εμφανίζουν τα νοσοκομεία. Ακόμα και με την λογιστική διαγραφή παλιών οφειλών που έγινε από το υπουργείο οικονομικών, τα χρέη τους αυξήθηκαν κατά 700 εκατ ευρώ μέσα σε ένα μήνα (2,2 δις ευρώ έναντι 1,5 τον περασμένο Νοέμβριο).

Με τα δεδομένα αυτά, τα χρέη σε στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα έφτασαν στα 23 δισ. ευρώ (σε ταμειακή βάση) ή 10% του (αναθεωρημένου) ΑΕΠ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: