Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

Διαδηλώσεις από την Ευρώπη έως την Ασία «Η δουλειά είναι δικαίωμα», η φωνή των πολιτών για την Εργατική Πρωτομαγιά


«Όχι» στη λιτότητα φώναξαν μαζικά οι Ισπανοί
«Όχι» στη λιτότητα φώναξαν μαζικά οι Ισπανοί   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Δουλειά, συλλογικές συμβάσεις, δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα ζήτησαν στις διαδηλώσεις της Εργατικής Πρωτομαγιάς οι εργαζόμενοι στην Ευρώπη της ανεργίας και της λιτότητας. «Η δουλειά δεν είναι εμπόρευμα, είναι δικαίωμα» φώναξαν οι Έλληνες ζητώντας το τέλος της λιτότητας. «Χωρίς δουλειά η Ιταλία πεθαίνει», το μήνυμα των ιταλικών συνδικάτων. Διαδηλώσεις σε 80 πόλεις της Ισπανίας, στους δρόμους οι Γάλλοι....

Το εναρκτήριο λάκτισμα των διαδηλώσεων για την Πρωτομαγιά είχε δοθεί νωρίτερα από την Ασία, όπου οι «ξεχασμένοι» της ανάπτυξης, όπως οι εργάτες στο Μπανγκλαντές που δουλεύουν σε άθλιες συνθήκες για λογαριασμό δυτικών εταιριών, πραγματοποίησαν πορείες εκφράζοντας οργή και αγανάκτηση.

Ο διαδηλώσεις στην Ευρώπη πραγματοποιήθηκαν σε κλίμα αγανάκτησης για τα σκληρά μέτρα λιτότητας και την έκρηξη της ανεργίας.

  • Απεργιακά συλλαλητήρια για την Πρωτομαγιά στην Αθήνα
Στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία και την Κύπρο, αλλά και στη Γαλλία όπου τα συνδικάτα είναι διχασμένα για την απάντηση που πρέπει να δοθεί στην κρίση, η απόρριψη της λιτότητας και η καταπολέμηση της ανεργίας κυριάρχησαν στα συνθήματα των διαδηλώσεων.

Με συγκεντρώσεις, ομιλίες, πορείες και άλλες εκδηλώσεις τίμησαν τα εργατικά συνδικάτα της Κύπρου την Εργατική Πρωτομαγιά.

Την ίδια στιγμή, στην Ισπανία, όπου η ανεργία έχει αγγίξει το ποσοστό-ρεκόρ του 27%, τα δύο μεγαλύτερα συνδικάτα κάλεσαν εργαζόμενους και ανέργους να δώσουν το παρόν σε περισσότερες από 80 διαδηλώσεις ανά τη χώρα.

«Χωρίς δουλειά η Ιταλία πεθαίνει. Η χώρα μας δεν πρέπει και δεν μπορεί να πεθάνει» φώναξαν ταυτόχρονα τα ιταλικά συνδικάτα Cgil, Cisl και Uil, κατά την πανιταλική συγκέντρωση αφιερωμένη στην εργατική Πρωτομαγιά, η οποία οργανώθηκε φέτος στην Περούτζια.

Για πρώτη φορά, στις φετινές συγκεντρώσεις των συνδικάτων στη Βενετία, το Τρεβίζο και την Μπολόνια, συμμετείχαν και εκπρόσωποι των ιταλών βιομηχάνων. Ένδειξη, σύμφωνα με πολλούς σχολιαστές, του ότι η οικονομική κρίση έχει πλήξει τους απλούς εργαζόμενους, αλλά και δεκάδες χιλιάδες εργοδότες.

Στη Γαλλία, όπου η αγωνία εντείνεται απέναντι στην έκρηξη της ανεργίας, τα δύο μεγάλα συνδικάτα, CGT και CFDT, πραγματοποιούν πορεία με σύνθημα: «Διεκδικούμε συλλογικές συμβάσεις, δουλειά, ανάπτυξη, δημοκρατικά κοινωνικά δικαιώματα». Χιλιάδες πολίτες καταδίκασαν τα μέτρα λιτότητας και ζήτησαν από τον Φρανσουά Ολάντ να αλλάξει πορεία.

Πορεία στο Παρίσι με την ευκαιρία του εορτασμού της Πρωτομαγιάς πραγματοποίησαν επίσης χιλιάδες υποστηρικτές του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου με επικεφαλής την Μαρίν Λεπέν, η οποία ισχυροποιεί τη θέση της στις δημοσκοπήσεις εν μέσω επιδείνωσης της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης και της μεγάλης πτώσης της δημοτικότητας της κυβέρνησης.

Την ίδια στιγμή, στην Κωνσταντινούπολη ξεσπούσε ένταση μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών στις διαδηλώσεις της Εργατικής Πρωτομαγιάς, καθώς οι Αρχές έχουν απαγορεύσει οποιαδήποτε συγκέντρωση λόγω των εργασιών που γίνονται στην πλατεία Ταξίμ.

  • Ένταση με τραυματίες στην Κωνσταντινούπολη
Στη Ρωσία, τουλάχιστον 70.000 άνθρωποι έδωσαν το «παρών» σε διαδήλωση στο κέντρο της Μόσχας -υποστηριζόμενη από το κυβερνών κόμμα Ενωμένη Ρωσία του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Αγανάκτηση στην Ασία στη σκιά της τραγωδίας στο Μπανγκλαντές

Η Ασία έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα των εκδηλώσεων για την Πρωτομαγιά, όπου οι «ξεχασμένοι» της ανάπτυξης, όπως οι εργάτες στο Μπανγκλαντές που δουλεύουν σε άθλιες συνθήκες για λογαριασμό δυτικών εταιριών, πραγματοποίησαν πορείες εκφράζοντας οργή και αγανάκτηση

Στο Μπανγκλαντές δεκάδες χιλιάδες οργισμένοι διαδηλωτές ζήτησαν Δικαιοσύνη μετά τον θάνατο τουλάχιστον 413 εργατών στην κατάρρευση του κτιρίου Ράνα Πλάζα στην περιφέρεια της Ντάκα, όπου στεγάζονταν βιοτεχνίες ετοίμων ενδυμάτων, ενώ 149 άνθρωποι εξακολουθούν να φέρονται ως αγνοούμενοι.

Στην πρωτεύουσα, Ντάκα, οι εργάτες ύψωσαν πανό και κόκκινες σημαίες φωνάζοντας «Κρεμάστε τους φονιάδες, κρεμάστε τους ιδιοκτήτες των βιοτεχνιών».

  • Μέτρα για καλύτερες συνθήκες εργασίας στο Μπανγκλαντές εξετάζει η ΕΕ
Στην Καμπότζη εργάτες πραγματοποίησαν πορεία στο Κοινοβούλιο για να επιδώσουν αίτημα για αύξηση των αποδοχών τους, στα 150 δολάρια το μήνα, στις βιοτεχνίες έτοιμου ενδύματος.

Σχεδόν 55.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στη Τζακάρτα, ρεκόρ συμμετοχής για Πρωτομαγιά τουλάχιστον των τελευταίων χρόνων, και πολλές χιλιάδες στις Φιλιππίνες ζητώντας αύξηση των μισθών και καλύτερη ανακατανομή των καρπών της ανάπτυξης.

«Κάτω οι ιδιωτικοποιήσεις, κάτω οι υπεργολάβοι» ήταν τα συνθήματα των διαδηλωτών που ζητούσαν αύξηση τριών δολαρίων στον κατώτερο μισθό, ο οποίος έχει οριστεί στα 11 δολάρια.

Στο Χονγκ Κονγκ, ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά κέντρα του πλανήτη, 5.000 άνθρωποι μετείχαν σε πορεία σε ένδειξη αλληλεγγύης στους απεργούς εκφορτωτές, ανακοίνωσαν τα συνδικάτα.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: