Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2009

Με την αλβανική ηγεσία συναντήθηκε ο Δ. Δρούτσας

Με αιχμή την παρουσίαση της «Ατζέντας 2014” , ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρουτσας, κατά την επίσκεψή του στα Τίρανα, συζήτησε με το σύνολο της αλβανικής ηγεσίας όλα τα θέματα, που απασχολούν τις δύο χώρες.

“Η παρουσία μου εδώ υπογραμμίζει τη σημασία που αποδίδουμε στις διμερείς σχέσεις και στην ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας», δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον αλβανό ομόλογό του Ιλίρ Μέτα.

Αναφερόμενος στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες για την προσέγγιση της χώρας με την ΕΕ, εξέφρασε ικανοποίηση ,τονίζοντας ότι, παρά τα εμπόδια, «ολες οι πολιτικές δυνάμεις έχουν δεσμευτεί στην ευρωπαϊκή της πορεία , στην υλοποίηση των αρχών και αξιών της ευρωπαϊκής οικογένειας».

Απαντώντας στην ελληνική πρωτοβουλία για την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση των Δ. Βαλκανίων με πολιτικό και συμβολικό ορόσημο το 2014, ο αλβανός υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «είμαστε πολύ ευτυχείς για τη δυναμική ώθηση που θέλει να δώσει η κυβέρνηση του Γ. Α. Παπανδρέου» και σημείωσε ότι «οι βάσεις ετέθησαν στη σύνοδο κορυφής της Θεσσαλονίκης, το 2003" και ότι είναι «ακριβώς αυτό το όραμα που παίρνει σήμερα σάρκα και οστά και μας βοηθά στην ευρωπαϊκή μας πορεία.

Ο κ. Μέτα ευχαρίστησε το Δημ. Δρούτσα για τη συνεχή πολιτική υποστήριξη προς την Αλβανία, ακόμη και για την επιτυχία της ενταξή της στο ΝΑΤΟ και συμφώνησαν για στενή συνεργασία στο μελλον.

Η Ελλαδα όχι μόνον θα είναι στο πλευρό της Αλβανίας με πολιτική στήριξη αλλα θα παράσχει βοήθεια και στα πρακτικά ζητήματα , τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δρούτσας.

Ελληνική μειονότητα

Συνδέοντας το θέμα των μεταρρυθμίσεων με την ελληνική μειονότητα, ο έλληνας αναπληρωτής υπουργός των Εξωτερικών είπε ότι «είναι σημαντικό οι αλλαγές αυτές να διαχέονται στην κοινωνία, με απτά αποτελέσματα, ανεξαρτήτως εθνότητας και θρησκεύματος" και πρόσθεσε ότι "περισσότερη δημοκρατία, όπως απαιτεί η ΕΕ, σημαίνει διαφάνεια, ίσες ευκαιρίες, δικαιοσύνη, προστασία των μειονοτικών δικαιωμάτων, σεβασμό στην αξιοπρέπεια κάθε πολίτη".

Χαρακτήρισε την ελληνική μειονότητα, όπως και τους Αλβανούς οικονομικούς μετανάστες που εργάζονται στην Ελλάδα, «γέφυρα φιλίας» και ειδικά για τους τελευταίους είπε ότι εργάζονται σκληρά και «συμβάλλουν και στην οικονομική ανάπτυξη της πατρίδας τους».

Ο κ. Μέτα διαβεβαίωσε τον κ. Δρούτσα για την υποστήριξη και συνεχή φροντίδα της κυβέρνησής του προς την ελληνική μειονότητα, που παίζει σημαντικό ρόλο όχι μόνον για την ανάπτυξη και τον εκδημοκρατισμό της Αλβανίας, αλλά και ως γέφυρα φιλίας.

Ευχαρίστησε, επίσης, τον έλληνα υπουργό για το ενδιαφέρον και το ανοικτό πνεύμα που δείχνει η νέα ελληνική κυβέρνηση για τους Αλβανούς μετανάστες, τονίζοντας: «είμαι πεπεισμένος ότι η νέα κυβέρνηση θα δώσει νέα ώθηση στις διμερείς σχέσεις και την ευρωπαϊκή προοπτική».

Οικονομικές και Εμπορικές Σχέσεις

Τις δύο πλευρές απασχόλησαν και οι διμερείς εμπορικές και οικονομικές σχέσεις, δεδομένου ότι η Ελλάδα αποτελεί τον μεγαλύτερο ξένο επενδυτή στην Αλβανία, με ισχυρή παρουσία στην κινητή τηλεφωνία, τον τραπεζικό κλάδο, τα πετρελαιοειδή, τις κατασκευές και τα τρόφιμα.

Ο κ. Μέτα εξήγγειλλε την πραγματοποίηση προσεχώς οικονομικού φόρουμ και μικτής επιτροπής για την προώθηση της συνεργασίας και των ελληνικών επενδύσεων. Οι σχέσεις μας ειναι πολύπλευρες και αναμενουμε πρόοδο σε πολλούς και συγκεκριμενους τομείς, υπογράμμισε ο Μέτα, σημειώνοντας ότι συμφώνησαν με τον κ. Δρούτσα για πολύ συχνες επαφές εις το εξής.

Ονομασία ΠΓΔΜ

Στο ερώτημα για την πολιτική των Τιράνων έναντι των Σκοπίων, ο αλβανός υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι «εμείς επιθυμούμε την καλύτερη δυνατή λύση στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών γιατί επιθυμούμε η ΠΓΔΜ να γίνει μελος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και το ίδιο επιθυμεί και η Ελλάδα".

Ο Δημήτρης Δρούτσας τόνισε ενώπιον των αλβανών δημοσιογράφων την ειλικρινή βούληση της Ελλαδας ότι η νέα πνοή της ευρωπαϊκής προοπτικής που προωθεί, αφορά και την ΠΓΔΜ, αλλά ξεκαθάρισε ότι έναρξη των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ προϋποθέτει την επιλυση του θέματος της ονομασίας, την οποία η Ελλάδα επιθυμεί το συντομότερο δυνατον.

«Εμείς θα εργαστούμε με εποικοδομητικό πνεύμα. Τείνουμε χείρα φιλίας και ελπίζουμε και η ηγεσία της ΠΓΔΜ να προσέλθει με το ίδιο εποικοδομητικό πνεύμα», είπε χαρακτηριστικά.

Συμφωνία καθορισμού των θαλάσσιων ζωνών

Ως προς τη μη επικύρωση ακόμη από την αλβανική βουλή της συμφωνίας με την Ελλάδα για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών, η οποία βρίσκεται, μετά από ενστάσεις ορισμένων πολιτικών, προς έγκριση στο Συνταγματικό Δικαστήριο, ο κ. Μέτα απάντησε ότι δεν υπάρχει υπαναχώρηση από την πλευρά της κυβέρνησης, είναι μια συμφωνία προς όφελος και των δύο χωρών και απέδωσε σκοπιμότητα στην αντιπολίτευση του σοσιαλιστή Εντι Ράμα, οι βουλευτές του οποίου αρνούνται να προσέλθουν στη βουλή μετά τις εκλογές του Ιουνίου και τόνισε ότι « η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει προς τα εμπρός».

Ο Δημήτρης Δρούτσας αφού τόνισε ότι η συμφωνία είναι προς όφελος και των δύο χωρών και εντάσσεται στο πλαίσιο της καλής γειτονίας και συνεργασίας, πρόσθεσε, αναφερόμενος στην εκκρεμοτητα στο Συνταγματικό Δικαστήριο, ότι ως προς τη διαδικασία επικύρωσης κάθε χώρα έχει τις δικές της νόμιμες διαδικασίες που είναι σεβαστές.

Μετά τον υπουργό Εξωτερικών, ο Δημ. Δρούτσας συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα, με την πρόεδρο του κοινοβουλίου Γιοζεφίνα Τοπάλι, τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Μπαμίρ Τόπι, αργοτερα δε απόψε αναμένεται να συναντηθεί με εκπροσώπους της ομογένειας και με τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο.

Αύριο το πρωί, πριν την αναχώρηση της ελληνικής αποστολής για την Αθηνα,ο Δημ. Δρούτσας θα συναντήσει το δήμαρχο Τιράνων Εντι Ράμα.
.nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: