Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2009

Τη Δευτέρα ξεκινά ο διάλογος για το Ασφαλιστικό

Με μια από κοινού συνεδρίαση της ηγεσίας της ΓΣΣΕ, με την ηγεσία της ΑΔΕΔΥ και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, την Δευτέρα 23 Νοεμβρίου στις 13:30, στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Ασφάλισης, ξεκινάει ο εθνικός διάλογος για το Ασφαλιστικό.

Οι υπουργοί Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος θα συναντηθούν επίσης με τα προεδρεία των ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΒ και ΕΣΕΕ.

«Το Ασφαλιστικό Σύστημα της χώρας, ως γνωστόν, αντιμετωπίζει πολλά, σημαντικά και χρονίζοντα προβλήματα. Συνεπώς, είναι απαραίτητο να δοθούν συνολικές αλλά και επιμέρους λύσεις, διαμέσου, βεβαίως, ενός διεισδυτικού κοινωνικού διαλόγου», αναφέρει ο κ. Λοβέρδος σε επιστολές που απέστειλε προς τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, με τις οποίες τις προσκαλεί στη συνάντηση της Δευτέρας «για τον από κοινού προσδιορισμό των προϋποθέσεων αυτού του διαλόγου».

Ο προϋπολογισμός του 2010, που κατατέθηκε στη Βουλή, απεικονίζει τον βασικό άξονα της κυβερνητικής πολιτικής στο θέμα που είναι η διαμόρφωση ενός δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος, οικονομικά βιώσιμου, που θα καλύπτει τις ανάγκες των πολιτών και θα εγγυάται την αλληλεγγύη των γενεών.

Στόχος -σύμφωνα με τον προϋπολογισμό- είναι να διασφαλιστούν μέσα από συνεχή και ουσιαστικό διάλογο τα εξής:

*Η συγχώνευση των υπαρχόντων ασφαλιστικών ταμείων σε μεγάλους αυτόνομους, βιώσιμους ασφαλιστικούς φορείς με επαρκή χρηματοδότηση

*Η θεσμοθέτηση της βασικής σύνταξης ως κοινή αφετηρία και η σταδιακή διαμόρφωση για τους αγρότες και τους ανασφάλιστους του κατώτατου ορίου των 950 ευρώ για το ζευγάρι, και των 550 ευρώ για τον μεμονωμένο συνταξιούχο.

*Η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και των δυσλειτουργιών που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι πολίτες στα ταμεία.

*Η αναδόμηση των μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στο πλαίσιο ενός σωστά οργανωμένου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας.

*Η μείωση του χρόνου αναμονής για πληρωμή των συντάξεων σε τρεις μήνες έως το τέλος του 2010.

*Ο επαναπροσδιορισμός του θεσμού του ΕΚΑΣ

*Η αναθεώρηση του καθεστώτος των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και

*Η δημιουργία της υπηρεσίας του ασφαλιστικού συμβούλου στα ταμεία, με στόχο την ενημέρωση των πολιτών για τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματά τους.

Η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, την ίδια ημέρα, στις 12 το μεσημέρι, για το Ασφαλιστικό, την Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. και τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: