Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2009

Την Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων επισκέφθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χάρης Καστανίδης, ο υφυπουργός Απόστολος Κατσιφάρας και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά Στέλιος Μανουσάκης επισκέφθηκαν την Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων και τη Στέγη Ανηλίκων Πειραιά. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας ημέρας για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Ο υπουργός και ο υφυπουργός, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, συνομίλησαν με τον πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρίας Προστασίας Ανηλίκων Πειραιά οι οποίοι τους ενημέρωσαν για το έργο της Εταιρίας αλλά και τις καθημερινές δυσκολίες με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωποι.

Μετά την επίσκεψη σε δηλώσεις του ο υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε: "Τα 20 χρόνια της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού μας υπενθυμίζουν όσα έχουμε αναλάβει να κάνουμε ως Πολιτεία και δεν τα έχουμε κάνει. Η επίσκεψη μας, σήμερα, εδώ στη Στέγη Ανηλίκων Πειραιά είναι κυρίως υποδήλωση της ανάληψης αυτής της ευθύνης: ότι θα κάνουμε αυτά που πρέπει να γίνουν για παιδιά που είναι παραμελημένα , κακοποιημένα ή έχουν συμπτώματα παραβατικότητας".

"Είναι παιδιά που έχουν δικαιώματα, αλλά δεν τα έχουν δει μέχρι στιγμής να εφαρμόζονται, όπως προβλέπει και η Σύμβαση για τα Δικαιώματα τους. Εμείς στο υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχουμε αποφασίσει να διαμορφώσουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα ένα Δίκτυο προστασίας των παραμελημένων παιδιών, των παιδιών που βρίσκονται σε κίνδυνο, των παιδιών που έχουν κακοποιηθεί".

"Αυτό το δίκτυο προστασίας θέλουμε να το εντάξουμε στη γενική ιδέα ενός εθνικού σχεδίου δράσης που έχει προτείνει ο Συνήγορος του Πολίτη. Με την ευκαιρία της επίσκεψης, λοιπόν, θέλω να γνωρίζουν οι πολίτες αυτής της χώρας ότι για λογαριασμό των παιδιών, θα κάνουμε μια σύσκεψη στο επόμενο μικρό χρονικό διάστημα , στην οποία θα συμμετέχει, εκτός από την ηγεσία του υπουργείου, ο Συνήγορος του Πολίτη και ο βοηθός Συνήγορος αρμόδιος για τα δικαιώματα του παιδιού καθώς επίσης και η Ελληνική Εθνική Επιτροπή της UNICEF, προκειμένου να συγκροτήσουμε ένα ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο για τη διαμόρφωση του Δικτύου προστασίας".

Παράλληλα, ο υφυπουργός Κατσιφάρας δήλωσε: "Η πρόληψη , η στήριξη και η αγάπη σε παιδιά που το έχουν ανάγκη και κυρίως σε παιδιά που είναι παραμελημένα είναι υποχρέωση της κοινωνίας και της πολιτείας και διασφαλίζεται μόνο με τη συμμετοχή και την ενεργοποίηση όλων μας".

"Πολιτική μας βούληση είναι να θέσουμε σε νέα βάση όλο το δίκτυο που ενεργοποιείται γύρω από την προστασία και το σεβασμό των δικαιωμάτων του παιδιού. Θα αναπτύξουμε μέτρα και πολιτικές, τόσο σε ενιαίο επίπεδο για την παρακολούθηση όλων των δράσεων και ενεργοποίηση των δομών, όσο και σε επιμέρους ζητήματα προκειμένου να στηρίζουμε κάθε μια μονάδα που έχει πάρει πρωτοβουλίες όπως τις ΕΠΑ αλλά και τις Στέγες φιλοξενίας".
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: