Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

ΝΕΟ... ΜΝΗΜΟΝΙΟ


Ρεπορταζ: Κώστας Τσαχάκης
(απο ΕΘΝΟΣ)
Eνα νέο... μνημόνιο θα «συνυπογράψει» η κυβέρνηση με ΔΝΤ, ΕΚΤ και Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι τις 6 Αυγούστου, μόλις δηλαδή ολοκληρωθούν οι έλεγχοι της τρόικας οι οποίοι ξεκίνησαν χθες και ετοιμαστεί η έκθεση προόδου της ελληνικής οικονομίας...
Σύμφωνα με πληροφορίες το κείμενο της έκθεσης θα συνταχθεί από την τρόικα και το υπουργείο Οικονομικών και θα προβλέπει επίσπευση διαρθρωτικών αλλαγών, όπως η αναδιάρθρωση των συγκοινωνιακών ΔΕΚΟ με «πιλότο» τις αλλαγές στον ΟΣΕ, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, η εξυγίανση των οικονομικών των νοσοκομείων, η απελευθέρωση των αγορών και η ολοκλήρωση του νέου μισθολογίου.

Χθες μετά την πρώτη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου με την τρόικα, πηγές του υπουργείου τόνιζαν πως στην έκθεση θα γίνεται μια αποτίμηση της δημοσιονομικής κατάστασης, και θα καταγράφονται τα επόμενα βήματα. Προσέθεταν πως ενδέχεται να υπάρξουν «διαφοροποιήσεις» από το αρχικό κείμενο του μνημονίου, οι οποίες όμως θα ακολουθούν το «πνεύμα» του. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τα υψηλόβαθμα στελέχη της τρόικας πήραν μία πρώτη γεύση για την πορεία της οικονομίας, εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για το «άλμα» του πληθωρισμού και την ανησυχία τους για την αδυναμία περιστολής των δαπανών σε ΔΕΚΟ και νοσοκομεία.

Τώρα όσον αφορά τις «διαφοροποιήσεις» επί του μνημονίου που θα περιέχονται στο νέο κείμενο, αυτές σύμφωνα με πληροφορίες θα εστιαστούν στους ακόλουθους τομείς: Αναδιαρθρώσεις σε όλες τις ΔΕΚΟ του τομέα μεταφορών εντός του 2010 με «πιλότο» τον ΟΣΕ ενόψει και της αναμενόμενης μείωσης των επιχορηγήσεων στους συγκοινωνιακούς φορείς το 2011. «Πρέπει να δημιουργηθεί ένα διαφανές πλαίσιο των επιδοτήσεων των συγκοινωνιακών φορέων», έλεγε χαρακτηριστικά στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. Επίσπευση του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων.

Η αρχή γίνεται με τις οδικές μεταφορές και αναμένεται να ακολουθήσουν δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, φαρμακεία και άλλα επαγγέλματα των οποίων αμοιβές ή περιθώρια κέρδους καθορίζονται με διοικητικές αποφάσεις. Ορκωτοί ελεγκτές Εξυγίανση των οικονομικών των νοσοκομείων. Κλιμάκια ορκωτών ελεγκτών θα μπουν τελικά σε όλα τα νοσοκομεία και όχι μόνο σε τρία όπως αρχικά είχε γνωστοποιηθεί. Θα πρέπει να σημειωθεί πως στο πρώτο πεντάμηνο του έτους οι υποχρεώσεις των νοσοκομείων έχουν φτάσει στα 840 εκατ. ευρώ, ενώ για ολόκληρο το έτος εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στο 1,8 δισ. ευρώ.

Επίσπευση δημιουργίας του ενιαίου μισθολογίου.
Ο διάλογος θα αρχίσει εντός του Σεπτεμβρίου αλλά, όπως σημειώνουν στο υπουργείο, το ενιαίο μισθολόγιο δεν θα είναι έτοιμο πριν από τα μέσα του 2011. Βέβαιο θεωρείται πως θα υπάρξει ανοδική αναθεώρηση του στόχου για τον πληθωρισμό. Στο μνημόνιο έχει οριοθετηθεί στο 1,9% για το 2010 και ήδη έχει εκτιναχθεί πάνω από το 5%. Προς αυτή την κατεύθυνση εκτιμάται πως πρέπει να επιταχυνθεί το άνοιγμα των αγορών, ώστε να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός και να μη μετακυλίονται εξολοκλήρου στους καταναλωτές οι αυξήσεις των φόρων. Αξίζει να σημειωθεί πως αλλαγές στο μνημόνιο είναι πιθανόν να έχουμε κάθε τρίμηνο, δηλαδή σε κάθε ενδιάμεση έκθεση προόδου η οποία θα συντάσσεται για την ελληνική οικονομία.

Στο υπουργείο Οικονομικών εμφανίζονται σίγουροι πως η δεύτερη δόση των 9 δισ. ευρώ από τον μηχανισμό στήριξης είναι εξασφαλισμένη. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η εκταμίευση της δόσης θα γίνει στις 13 Σεπτεμβρίου. Από σήμερα και μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας οι εμπειρογνώμονες της τρόικας οι οποίοι ξεπερνούν τους 30 θα χωριστούν σε κλιμάκια και ανάλογα με το αντικείμενό τους θα έχουν επαφές στα υπουργεία Οικονομίας, Υγείας, Εργασίας, Υποδομών, Περιβάλλοντος, Aμυνας και Εσωτερικών. Επίσης θα συζητήσουν με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος το τοπίο που διαμορφώνεται στον τραπεζικό κλάδο μετά τα «stress tests» και την πιθανή ενεργοποίηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Από τα κόμματα μέχρι τώρα έχει κλειστεί ραντεβού με τη Νέα Δημοκρατία ενώ τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έχουν απαντήσει στην πρόσκληση για συνάντηση. Απάντηση δεν είχαν δώσει μέχρι χθες η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ. Εντός των επόμενων ημερών κλιμάκιο θα συναντηθεί και με τον ΣΕΒ. Τώρα όσον αφορά στις αυξήσεις που συμφωνήθηκαν μεταξύ ΓΣΕΕ και εργοδοτικών οργανώσεων στην τρόικα, «δεν ξετρελάθηκαν», όπως χαρακτηριστικά έλεγε χθες στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, προσθέτοντας πάντως πως έδειξαν κατανόηση καθώς πρόκειται για απόφαση των κοινωνικών εταίρων. Και με το χειρότερο σενάριο επιτυγχάνεται ο στόχος Σίγουρη η μείωση του ελλείμματος στο 8,1% του ΑΕΠ

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου παρουσίασε στα στελέχη της τρόικας τα ευρήματα από το «ακραίο τεστ κοπώσεως» που υπέβαλε το υπ. Οικονομικών τον προϋπολογισμό Σε «ακραίο τεστ κοπώσεως» υπέβαλε τον προϋπολογισμό το υπουργείο Οικονομικών και τα ευρήματα τα οποία, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, δείχνουν πως ακόμη και στο χειρότερο σενάριο επιτυγχάνεται ο στόχος για μείωση του ελλείμματος στο 8,1% του ΑΕΠ, όπως παρουσίασε χθες ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου στην τρόικα. Στο υπουργείο τονίζουν πως δεν τίθεται θέμα λήψης πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων, με το σκεπτικό πως υπάρχει ήδη ένα «μαξιλάρι» 4 δισ. ευρώ από τις περικοπές δαπανών, οι οποίες έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τους στόχους. Από την άλλη, στα έσοδα καταγράφεται υστέρηση της τάξης των 300 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του έτους, για την οποία όμως πιστεύεται ότι εντός του δευτέρου εξαμήνου μπορεί να περιοριστεί ή και να εκλείψει. Πιο αναλυτικά, το υπουργείο Οικονομικών και ειδικότερα το Σώμα Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) ολοκλήρωσε μια «ανάλυση κινδύνου» για την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Προσμετρήθηκαν όλα τα μέτρα τα οποία περιλαμβάνονται στο μνημόνιο και η δημοσιονομική τους επίπτωση. Στη συνέχεια, ελήφθησαν υπόψη όλοι οι πιθανοί κίνδυνοι που θα οδηγούσαν σε χαμηλότερα έσοδα ή αυξημένες δαπάνες. Ακόμη και στο χειρότερο σενάριο, έλεγαν χθες πηγές του υπουργείου Οικονομικών, προέκυπτε μείωση του ελλείμματος στο 8,1% στο τέλος του έτους που είναι και ο στόχος του μνημονίου.

Τόνωση εσόδων
Μάλιστα, σημείωναν πως μέσα στο δεύτερο εξάμηνο όχι μόνο δεν θα επαληθευτούν οι ακραίες υποθέσεις της «ανάλυσης κινδύνου» για τα έσοδα, αλλά θα έχουμε και τόνωση των φορολογικών εσόδων. Και αυτό καθώς φέτος από τον Ιούλιο έως και τον Δεκέμβριο ο ΦΠΑ βρίσκεται τέσσερις μονάδες υψηλότερα σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης σε ποτά, τσιγάρα και βενζίνη 30% υψηλότερα και μένουν να εισπραχθούν το ΕΤΑΚ 2009, ο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας για το 2010 και η έκτακτη εισφορά ακινήτων. Για τα αποτελέσματα του «τεστ κοπώσεως» του προϋπολογισμού ενημέρωσε χθες την τρόικα ο πρόεδρος του ΣΟΕ κ. Γιώργος Ζανιάς. Κατά πληροφορίες τόσο στο ΔΝΤ όσο και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμούν ότι ο στόχος για τη μείωση του ελλείμματος θα επιτευχθεί και δεν αποκλείεται να πέσουμε κάτω και από το 8%.

Ηπιότερη ύφεση
Παράλληλα, πιστεύεται πως η ύφεση θα είναι ηπιότερη από το -4% που αναφέρεται στο μνημόνιο, αλλά επί του παρόντος δεν θα υπάρξουν αναθεωρήσεις των στόχων ούτε για έλλειμμα ούτε για ανάπτυξη. Μετά την πτώση του ΑΕΠ κατά 2,5% στο πρώτο τρίμηνο τα προσωρινά στοιχεία δείχνουν πως στο δεύτερο τρίμηνο του έτους η συρρίκνωση του ΑΕΠ ξεπερνά το 3%. Διεύθυνση δημοσιονομικής διαχείρισης Νέα υπηρεσία ελέγχου και διαφάνειας των δημοσιονομικών στοιχείων Νέα υπηρεσία για τον αποτελεσματικό έλεγχο και διαφάνεια των δημοσιονομικών στοιχείων συστήνει άμεσα το υπουργείο Οικονομικών. Πρόκειται για τη Διεύθυνση Δημοσιονομικής Διαχείρισης, η δημιουργία της οποίας προβλέπεται με τροπολογία που κατατέθηκε χθες στο νομοσχέδιο για τη Δημοσιονομική Διαχείριση και ευθύνη του υπουργείου Οικονομικών. Στη νεοσύστατη Διεύθυνση, η οποία θα έχει άμεση συνεργασία με τους εκπροσώπους της τρόικας, ανατίθεται η συγκέντρωση, η παρακολούθηση, ο έλεγχος η αξιολόγηση, η επεξεργασία και η κατάρτιση των δημοσιονομικών στοιχείων τόσο της κεντρικής κυβέρνησης (υπουργεία, ΝΠΔΔ) όσο και της γενικής κυβέρνησης και των φορέων αυτής (νοσοκομεία, ΟΤΑ, ασφαλιστικά ταμεία). Επίσης, θα αναλάβει τον σχεδιασμό αλλά και την εφαρμογή όλων των δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων.

Η Διεύθυνση Δημοσιονομικής Διαχείρισης συγκροτείται από τρία τμήματα: 1. Της Γενικής Κυβέρνησης με αρμοδιότητες μεταξύ άλλων τη συγκέντρωση, τον έλεγχο, την παρακολούθηση και αξιολόγηση των στοιχείων προϋπολογισμού και χρηματοδότησης των αναγκών της γενικής κυβέρνησης. Το συγκεκριμένο τμήμα θα καθορίζει τα ανώτατα όρια των δαπανών για κάθε υπουργείο και θα έχει προετοιμάζει τη διαδικασία κατάρτισης του ετήσιου κρατικού προϋπολογισμού. Παράλληλα, θα παρακολουθεί την εκτέλεση του προϋπολογισμού των φορέων της γενικής κυβέρνησης και θα καταρτίζει μηνιαίες, τριμηνιαίες και εξαμηνιαίες εκθέσεις και αναφορές. 2. Των Δημοσιονομικών Εφαρμογών που θα παρέχει τεχνοκρατική βοήθεια στην πολιτική ηγεσία για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή της δημοσιονομικής πολιτικής, θα παρακολουθεί τις υποχρεώσεις των φορέων της γενικής κυβέρνησης. 3. Της Στατιστικής επεξεργασίας που θα συγκεντρώνει και θα επεξεργάζεται στατιστικά δεδομένα και θα παρακολουθεί τους κινδύνους που απορρέουν από αυτά. Επίσης θα διαχειρίζεται στατιστικά δεδομένα και αναφορές για τις ανάγκες της Eurostat, της Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος και της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Τα... ραντεβού της τρόικας και τα θέματα που εξετάζονται * Υπουργείο Οικονομικών: Δημοσιονομική προσαρμογή, διαρθρωτικές αλλαγές * Υπουργείο Οικονομίας: Πληθωρισμός, απορροφητικότητα ΕΣΠΑ * Υπουργείο Εργασίας: Διαιτησία, χρηματοδότηση ασφαλιστικών ταμείων * Υπουργείο Υποδομών: ΟΣΕ, αναδιάρθρωση όλων των συγκοινωνιακών φορέων * Υπουργείο Εσωτερικών: »Καλλικράτης» ενιαίο μισθολόγιο * Υπουργείο Ενέργειας: Απελευθέρωση αγοράς * Υπουργείο Αμυνας: Εξοπλιστικά προγράμματα * Υπουργείο Υγείας: Χρέη νοσοκομείων * Τράπεζα της Ελλάδος: Αποτελέσματα «stress tests», Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

Δεν υπάρχουν σχόλια: