Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

ΠαΣοΚ Προς ανοιχτή σύγκρουση με τους εργαζομένους των ΔΕΚΟ

Το «σχέδιο εξυγίανσης» που παρουσιάζει η κυβέρνηση σηματοδοτεί την οριστική ρήξη του ΠαΣοΚ με τους συνδικαλιστές του


.tovima.grΣε μετωπική σύγκρουση με τους συνδικαλιστές του οδηγείται μετά τις γιορτές το ΠαΣοΚ, καθώς το σχέδιο εξυγίανσης των ΔΕΚΟ που προωθεί η κυβέρνηση και η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων δημιουργούν ένα σκηνικό ανοιχτής αντιπαράθεσης με τους εργαζομένους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στους προστατευόμενους κλάδους.

Συνδικαλιστικά στελέχη που εκλέγονται στα σωματεία τους με την υποστήριξη του κυβερνώντος κόμματος, αισθάνονται τις τελευταίες εβδομάδες ότι απειλείται η πολιτική τους ύπαρξη εφόσον δεν αντιδράσουν δυναμικά στις μεταρρυθμίσεις και δηλώνουν αποφασισμένοι να παραμερίσουν την κομματική τους ταυτότητα προκειμένου να υπηρετήσουν τα συμφέροντα των συναδέλφων τους που θίγονται.

Τη σημαία των απεργιακών κινητοποιήσεων σηκώνουν αυτή την περίοδο ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ κ. Ν. Φωτόπουλος, ο οποίος δήλωσε χθες ότι θα «πρέπει να φύγουν από το ΠαΣοΚ όσοι ψηφίζουν το ένα νομοσχέδιο μετά το άλλο», ο επικεφαλής των εργαζομένων στην ΕΘΕΛ κ. Α. Κολλάς που προετοιμάζει νέες κινητοποιήσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς, και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Πολιτικής Αεροπορίας κ. Β. Αλεβιζόπουλος , ο οποίος υπέβαλε χθες την παραίτησή του διαφωνώντας με τις ακραίες κινητοποιήσεις που πρότειναν για τις παραμονές της Πρωτοχρονιάς στα αεροδρόμια οι συνάδελφοί του.

Ο κ. Αλεβιζόπουλος φαίνεται ότι διαφωνεί με την παράλυση των αεροδρομίων που είναι αποφασισμένα να επιχειρήσουν τα μέλη της ΟΣΥΠΑ στις 29 και 30 του μήνα, καθώς ασκούνται πιέσεις από κυβερνητικά στελέχη που τον προειδοποιούν ότι αν οι κινητοποιήσεις πραγματοποιηθούν τότε η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε πολιτική επιστράτευση.

Ανάλογες πιέσεις ασκούνται αυτές τις ημέρες από υπουργούς σε όλα τα συνδικαλιστικά στελέχη που έχουν εκλεγεί με την υποστήριξη του ΠαΣοΚ και ελέγχουν μεγάλα και πολυάριθμα σωματεία εργαζομένων, προειδοποιώντας τους ότι εφόσον συναινέσουν σε ακραίες κινητοποιήσεις, τότε είναι πιθανόν να αντιμετωπίσουν πειθαρχικές κυρώσεις που μπορεί να φθάσουν ως και τη διαγραφή τους από το κυβερνών κόμμα.

Από την άλλη πλευρά, τα συνδικαλιστικά στελέχη του ΠαΣοΚ απαντούν πως δεν είναι δυνατόν να προδώσουν τους συναδέλφους τους και να αδιαφορήσουν για τις εντολές τους, δηλώνοντας ορισμένοι από αυτούς αποφασισμένοι να ρισκάρουν την κομματική τους ιδιότητα προκειμένου να περιφρουρήσουν τη συνδικαλιστική τους συνέπεια.

«Εγώ δεν θα φύγω από το ΠαΣοΚ. Αλλοι πρέπει να φύγουν από το ΠαΣοΚ» υπογράμμισε χθες μιλώντας στον Real FΜ ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ κ. Φωτόπουλος, τονίζοντας ότι η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση δεν αρμόζει σε ένα κόμμα σοσιαλιστικό.

Ταυτόχρονα εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της ηγεσίας της ΔΕΗ καταγγέλλοντας ότι από την αρχή του χρόνου μέχρι τον Οκτώβριο η επιχείρηση εξέδωσε 900.000 εντολές για διακοπή ηλεκτροδότησης, από αυτές υλοποιήθηκαν οι 200.000, με 100.000 καταναλωτές να μην έχουν καταφέρει ούτε μέχρι σήμερα να επιτύχουν επανασύνδεση.

Παράλληλα ο κ. Φωτόπουλος επιτέθηκε στον Θεόδωρο Πάγκαλο, που βάλλει κατά των συνδικαλιστών του ΠαΣοΚ, χαρακτηρίζοντάς τον «προκλητικό», προσθέτοντας ότι «πριν ανοίξει το στόμα του θα πρέπει να βουτάει τη γλώσσα του στο μυαλό του». Ο κ. Φωτόπουλος τόνισε ότι δεν είναι δικαιολογημένη η αύξηση στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, επισημαίνοντας ότι «οι αυξήσεις γίνονται με εντολή της τρόικας», ενώ όπως είπε, με την τιμολογιακή πολιτική που ακολουθείται, θα έχουν μείωση «εκείνοι που έχουν θερμαινόμενες πισίνες».




Δεν υπάρχουν σχόλια: