Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

Νέα αύξηση φόρων στα τσιγάρα ‎για 1 δις στα ταμεία


i-reportergr.

Επιβεβαίωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου εξετάζουν εναλλακτικά σενάρια, ώστε να εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία 1 δισ. ευρώ και να μην γίνει η μετάταξη προϊόντων από τον συντελεστή ΦΠΑ 11% στον συντελεστή 23%, όπως προβλέπεται στο μνημόνιο.

Ο κ. Σαχινίδης μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, σημείωσε ότι αφού ληφθούν οι εισηγήσεις από τις υπηρεσίες, το οικονομικό επιτελείο θα κάνει τις επιλογές του ενόψει και της κατάθεσης του προσχεδίου του προϋπολογισμού στις 4 Οκτωβρίου.

Ο υφυπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι συζητούνται αλλαγές για το φόρο των καπνικών προϊόντων, αναφέροντας πως υπάρχει σκέψη να επανεξεταστεί η δομή της φορολογίας καθώς μετά και από συναντήσεις που έγιναν με αρμόδιους φορείς, ως αποτέλεσμα των επιλογών που έχουν κάνει οι εισαγωγείς και οι καπνοβιομηχανίες σχετικά με την τιμολογιακή τους πολιτική, έχουν δημιουργηθεί και τεράστια προβλήματα στους καπνοπώλες, καθώς το κέρδος που έχουν από κάθε πακέτο που πουλάνε έχει μειωθεί πάρα πολύ.

Ακουσα, είπε, στη χθεσινή συνάντηση που κάναμε από ένα πακέτο ευρείας κατανάλωσης με κόστος 3,80 είχαν κέρδος παλιά 25 λεπτά και τώρα κερδίζουν μόλις 8 λεπτά στο πακέτο.

Ο κ. Σαχινίδης συμπλήρωσε ότι δεν έχουν ακόμη ληφθεί οι αποφάσεις σχετικά με το πετρέλαιο θέρμανσης, αν και επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν σχετικές εισηγήσεις από τις υπηρεσίες, ενώ απέφυγε να σχολιάσει τις δηλώσεις του κ. Παπουτσή, με τις οποίες χαρακτήρισε απαράδεκτο το ενδεχόμενο αύξησης του εξομοίωσης του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο κίνησης με το πετρέλαιο θέρμανσης.

Ο υφυπουργός Οικονομικών συμπλήρωσε, μεταξύ άλλων, ότι εξετάζεται και το θέμα της περαίωσης εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων για όσους δεν έχουν πληρώσει ΦΠΑ, λέγοντας ότι η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν ένα μεγάλο πρόβλημα με τη ρευστότητα και λόγω των δυσκολιών που υπάρχουν στην οικονομία αλλά και ως αποτέλεσμα των επιλογών του τραπεζικού συστήματος να περιορίσει τη χορήγηση ρευστότητας προς την πραγματική οικονομία, όπως είπε.

Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο αύξησης των τιμολογίων της ΔΕΗ, ο κ. Σαχινίδης είπε ότι το θέμα αυτό δεν σχετίζεται με τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά αναγνώρισε ότι έχει ζητηθεί μέσω του μνημονίου από τη ΔΕΗ να έχει τιμολόγια, όπου η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος να ανταποκρίνεται στο κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.




Δεν υπάρχουν σχόλια: