«Μείζονος σημασίας» είναι για την Ελλάδα το θέμα της ελληνικής παιδείας και γλώσσας , επισημαίνει η υπουργός Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου, σε συνέντευξή της στον «Εθνικό Κήρυκα». Αναφέρει, ότι μετά το ταξίδι της την περασμένη εβδομάδα στην Καλιφόρνια και την Ουάσιγκτον, προγραμματίζει να επισκεφθεί το Μάρτιο ή τον Απρίλιο του 2011 τις ΗΠΑ, αποκλειστικά για το θέμα της Ελληνικής Παιδείας και των σχολείων, με ολοκληρωμένο πρόγραμμα και συγκεκριμένες προτάσεις.
«Θέλω να επισκεφθώ τα σχολεία, να κάνω συναντήσεις με τους δασκάλους και να φέρω τις προτάσεις μας», επισήμανε η κ. Διαμαντοπούλου.
Σε ερώτηση τι μπορούν να περιμένουν από την Ελλάδα τα ημερήσια και τα απογευματινά Σχολεία της Ομογένειας, η υπουργός Παιδείας, ανέφερε, μεταξύ άλλων:
«Το πιο σημαντικό πράγμα είναι ότι κάνουμε μία μεγάλη εθνική στρατηγική για την ελληνική γλώσσα. Σε συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, έχουμε πια οργανώσει, διαδικτυακά, τις μεθόδους διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας, ώστε να μπορούμε να ενισχύουμε τους εκπαιδευτικούς σε όλα τα σημεία του κόσμου, ανάλογα με τους μαθητές τους οποίους διδάσκουν, να χρησιμοποιούν διαφορετική μέθοδο και να έχουν όλο το υλικό στο διαδίκτυο, όποια στιγμή το θέλουν».
Παράλληλα, επισημαίνει ότι «επειδή για κάθε χώρα δεν γίνεται να έχουμε τους ίδιους κανόνες, ο στόχος μας είναι την επόμενη χρονιά, με όλη την εμπειρία που έχουμε από κάθε χώρα, και βεβαίως την Αμερική, να έχουμε ένα θεσμικό πλαίσιο, διαφορετικό για κάθε χώρα».
Η υπουργός Παιδείας απευθύνει και ένα μήνυμα προς τους Ομογενείς, εκφράζοντας ταυτόχρονα «ένα μεγάλο ευχαριστώ για όλα όσα έχουν κάνει».
«Το μήνυμα που κομίζω είναι ότι περνούμε μία πάρα πολύ δύσκολη περίοδο, εξαιρετικά δύσκολη. Ίσως, αυτή η κυβέρνηση να περνά τις πιο δύσκολες στιγμές, από τον πόλεμο και μετά», τονίζει η κα Διαμαντοπούλου και διαβεβαιώνει ότι «η Ελλάδα συνεχίζει να είναι μία ισχυρή, δημοκρατική και ανεπτυγμένη χώρα. Είμαστε αποφασισμένοι να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση και θα το κάνουμε».
Στην ερώτηση τι είναι η Ομογένεια για την Ελλάδα, η κ. Διαμαντοπούλου είπε χαρακτηριστικά: «Αν η Ελλάδα είναι η γη, οι απόδημοι είναι τα αστέρια γύρω από τη γη, δηλαδή το σύμπαν του Ελληνισμού έχει τα αστέρια του».
· Δίκτυο Επιστημόνων
Αναφερόμενη στο σκοπό του ταξιδιού της στις Ηνωμένες Πολιτείες, με έμφαση την έρευνα και την τεχνολογία, η υπουργός Παιδείας είπε:
«Είχα ένα τριήμερο συναντήσεων στη Σίλικον Βάλεϊ με τα πανεπιστήμια Στάμφορντ και Μπέρκλεϊ. Στόχος των συναντήσεων αυτών ήταν να οργανώσουμε ένα δίκτυο Ελλήνων επιστημόνων, οι οποίοι έχουν προχωρήσει σε καινοτόμες επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας με αντίστοιχους Έλληνες, κυρίως φοιτητές, ώστε να συνδέσουμε και τα ελληνικά πανεπιστήμια με το χώρο της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας», επισήμανε η κα Διαμαντοπούλου.
Και συνέχισε: «Το δεύτερο στοιχείο ήταν ότι ήθελα να ενημερώσω όλο τον χώρο των πανεπιστημίων και βεβαίως και τα υπόλοιπα πανεπιστήμια στην Αμερική, διότι έχουμε προκηρύξει ένα νέο πρόγραμμα. Σύμφωνα με αυτό δίνουμε κίνητρα, δηλαδή χρηματοδοτούμε φοιτητές, οι οποίοι έχουν τελειώσει το διδακτορικό τους στην Αμερική και σε άλλες χώρες, ώστε να έλθουν για τρία χρόνια στην Ελλάδα. Θεωρώ πολύ σημαντικό να έλθει νέο αίμα στην Ελλάδα».
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, όπως είπε η υπουργός, αφορά εργασία σε ερευνητικά προγράμματα στα πανεπιστήμια και στα ερευνητικά κέντρα και εξήγησε ότι ο καθένας μπορεί να υποβάλλει μία πρόταση συμμετοχή σε αυτό.
«Μπορεί να είναι και Αμερικανοί, μπορεί να είναι και Έλληνες φοιτητές, που έχουν τελειώσει το διδακτορικό τους στην Αμερική και θέλουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα», διευκρίνισε.
Από τις συναντήσεις με τους ακαδημαϊκούς, όπως είπε, αποκόμισε «την τεχνογνωσία που μπορούμε να έχουμε από τα αμερικανικά πανεπιστήμια». Τόνισε πως «υπάρχει μεγάλη πρόθεση από τους Έλληνες ακαδημαϊκούς να βοηθήσουν και να υποστηρίξουν, αλλά και οι ίδιοι να βοηθηθούν, διότι και τα ελληνικά πανεπιστήμια μπορούν να προσφέρουν πολλά στους ακαδημαϊκούς».
Η υπουργός Παιδείας, αναφέρθηκε στις αλλαγές στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και στα προγράμματα σπουδών, με την ενσωμάτωση της ψηφιακής τεχνολογίας.
Ερωτώμενη για τις πανελλήνιες εξετάσεις, η κα Διαμαντοπούλου ανέφερε: «Κάθε φορά, κάθε υπουργός ανακοινώνει κι ένα νέο σύστημα για τις εισαγωγικές, γι'Α αυτό δεν μίλησα καθόλου εως τώρα». Και συμπλήρωσε: «Θέλω να συμφωνήσουμε την αλλαγή στα πανεπιστήμια, διότι πρέπει και αυτά να έχουν λόγο στην εισαγωγή των φοιτητών και να μην είναι απλά μία εξέταση, όπως είναι τώρα».
Καταλήγοντας, αναφέρει ότι έως το τέλος της θητείας της θα ήθελε «να έχει αλλάξει τελείως ο τρόπος διδασκαλίας, και τα παιδιά, αντί για την αποστήθιση, να έχουν την κριτική γνώση. Θα ήθελα να αλλάξουν και τα πανεπιστήμιά μας, ώστε να γίνουν καινοτόμα και να έχουν σύνδεση με την οικονομία και την κοινωνία».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου