Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Ρεν: Θα επηρεαστεί ο προϋπολογισμός του 2011


H Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρέτισε την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να μειώσει δραστικά το έλλειμμα και να πετύχει τους στόχους της, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι στην περίπτωση που η Εurostat αναθεωρήσει σημαντικά προς τα άνω το ελληνικό έλλειμμα και χρέος, θα χρειαστεί υιοθέτηση πρόσθετων μέτρων για τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας.

Ο αρμόδιος για την Eurostat, Επίτροπος Όλι Ρεν, δήλωσε ότι στόχος είναι η επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στις κοινοτικές και τις ελληνικές υπηρεσίες, ως τις 22 Οκτωβρίου, οπότε θα δημοσιοποιηθούν τα οριστικά στατιστικά στοιχεία των κρατών μελών της ΕΕ για το 2009.

Δεν απέκλεισε, ωστόσο, το ενδεχόμενο να παραταθεί η εξέταση των ελληνικών στοιχείων από τη Eurostat ως τις 15 Νοεμβρίου, ούτως ώστε, όπως είπε χαρακτηριστικά, τόσο η ελληνική κυβέρνηση, όσο και η ΕΕ και το ΔΝΤ να έχουν μια ξεκάθαρη εικόνα για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, η οποία θα ληφθεί υπόψη κατά τις διαδικασίες κατάρτισης του κρατικού προϋπολογισμού της Ελλάδας για το 2011.

Ειδικότερα, ο Επίτροπος Όλι Ρεν, αφού υπενθύμισε τις αμφιβολίες που είχε θέσει κατά το παρελθόν η Eurostat ως προς την αξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων, αλλά και τις αυξημένες δικαιοδοσίες που της έχουν δοθεί από το καλοκαίρι και μετά, ανέφερε ότι οι εμπειρογνώμονές της έχουν εντοπίσει ορισμένα προβλήματα σε σχέση με τα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας και ότι επιχειρούν να συμφωνήσουν με τις ελληνικές αρχές, ούτως ώστε να ξεκαθαριστεί η εικόνα.

Επί του θέματος αυτού, ο Πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, σημείωσε ότι η όποια αναθεώρηση δεν θα είναι το αποτέλεσμα παρατυπιών ή παραλείψεων της κυβέρνησης της Ελλάδας, αλλά το αποτέλεσμα της «επανακατηγοριοποίησης» ορισμένων κρατικών δαπανών (σ.σ. ΔΕΚΟ).

Ερωτηθείς ο Επίτροπος Όλι Ρεν, αν η προς τα άνω αναθεώρηση των στοιχείων της Ελλάδας για το χρέος και το έλλειμμα κατά το 2009 θα έχει επιπτώσεις στην κατάρτιση του προϋπολογισμού για το 2011 (σ.σ. λήψη νέων μέτρων), απάντησε καταφατικά.

Από την πλευρά του, ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ εμφανίστηκε πιο ελαστικός λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο βασικός στόχος είναι η συρρίκνωση του ελληνικού ελλείμματος ως το 2014 και ότι το μείγμα πολιτικής καθώς και ο ετήσιος ρυθμός μείωσης αποτελούν αντικείμενο διαβουλεύσεων στους κόλπους του Ecofin.

Δεν υπάρχουν σχόλια: