Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2009

ΜΙΑ... ΚΟΣΜΙΑ ΡΗΞΗ


Ρεπορτάζ : Γιώργος Καρελιάς

Ρήξη Παπανδρέου - Σημίτη σκιάζει την αρχή της προεκλογικής εκστρατείας του ΠΑΣΟΚ και αφήνει τον πρώην πρωθυπουργό εκτός ψηφοδελτίων, για πρώτη φορά από το 1985. Η είδηση προκάλεσε αίσθηση χθες το πρωί, καθώς το ναυάγιο των συζητήσεων δεν αναμενόταν. Οι συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ διαβεβαίωναν ότι θα βρεθεί λύση και ο κ. Σημίτης θα είναι υποψήφιος όπου επιλέξει. Και οι δύο πλευρές, πάντως, έδειξαν ότι... δεν θέλουν να προσδώσουν στο γεγονός χαρακτήρα συνολικής ρήξης και διακοπής των σχέσεων. Η επίσημη ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ περιγράφει αυστηρά την πρόταση που έκανε ο κ. Παπανδρέου στον κ. Σημίτη και την άρνηση του τελευταίου να καταλάβει οποιαδήποτε άλλη θέση, πλην εκείνης του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Δεν αφήνει καμία αιχμή εναντίον του. Το ίδιο κάνει και ο πρώην πρωθυπουργός. Στην προσωπική του δήλωση περιορίζεται να αναφέρει ότι δεν κατέληξαν σε συμφωνία και εύχεται στο ΠΑΣΟΚ νίκη στις εκλογές. Η προσπάθεια και των δύο πλευρών να κρατηθεί το θέμα χαμηλά αποτυπώνεται και σε όσα έλεγαν οι συνεργάτες των δύο. Αλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ απέφυγαν να σχολιάσουν την εξέλιξη αυτή, αν και ορισμένα επισήμαιναν με νόημα ότι από τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ κόπηκαν περίπου 50 στελέχη, στελέχη των κυβερνήσεων Σημίτη. Χθες ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος, αν και η υποψηφιότητά του είχε εγκριθεί, ο πρώην υπουργός Γ. Πασχαλίδης. Αιτιολογώντας την απόφαση του κ. Παπανδρέου να μην αποδεχθεί το αίτημα του κ. Σημίτη να τοποθετηθεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, συνεργάτες του έλεγαν ότι «δεν συνηθίζεται οι πρώην πρωθυπουργοί να τοποθετούνται σ' αυτό το ψηφοδέλτιο, επειδή μπορούν να εκλεγούν με σταυρό σε οποιαδήποτε περιφέρεια». Επίσης, έλεγαν ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «έχει άλλη λογική» για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, στο οποίο θέλει να τοποθετήσει πρόσωπα «προερχόμενα από την κοινωνία».
Από την πλευρά τους, συνεργάτες του κ. Σημίτη έκαναν λόγο για κακούς χειρισμούς, αφού στην αρχή τού ζήτησαν να μην είναι υποψήφιος στον Πειραιά, μετά να είναι στην Α' Αθηνών και όταν την απέρριψε, την τελευταία στιγμή επανήλθε η πρόταση για τον Πειραιά. «Η υποψηφιότητα του πρώην πρωθυπουργού δεν μπορεί να γίνεται μπαλάκι από περιφέρεια σε περιφέρεια ανάλογα με τις κινήσεις τακτικής που επιλέγονται», πρόσθεταν.
Το παρασκήνιο
Η πρώτη επαφή των δύο πλευρών για να βρεθεί λύση με την υποψηφιότητα Σημίτη έγινε την περασμένη Δευτέρα, όταν συναντήθηκαν στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ ο διευθυντής του γραφείου του Γιώργου Παπανδρέου, Νίκος Αθανασάκης, και ο στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού, Νίκος Θέμελης. Σ' αυτήν ο κ. Αθανασάκης μετέφερε την επιθυμία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ να μετακινηθεί ο κ. Σημίτης από το ψηφοδέλτιο της Α' Πειραιώς, καθώς στο παρελθόν είχαν εκφραστεί διαμαρτυρίες επειδή, εκλεγόμενος χωρίς σταυρό, καταλαμβάνει τη θέση. Ο κ. Σημίτης δέχτηκε να μετακινηθεί, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι θα τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας και δεν συζητούσε καν την πρόταση να είναι υποψήφιος στην Α' Αθηνών.
Η συζήτηση σταμάτησε εκεί και όλοι περίμεναν την τηλεφωνική επικοινωνία Παπανδρέου - Σημίτη για να ξεκαθαριστεί η υπόθεση. Αυτή πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη σε καλό κλίμα, όπως λένε και οι δύο πλευρές. Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι έχει κλείσει το ψηφοδέλτιο Επικρατείας και ζήτησε από τον κ. Σημίτη να είναι υποψήφιος στην Α' Αθηνών. Ο κ. Σημίτης δεν δέχθηκε και του απάντησε ότι αν δεν χωράει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, μπορεί να μείνει εκτός Βουλής.«Δεν υπάρχει πρόβλημα, εγώ θα στηρίζω το ΠΑΣΟΚ» είπε.
Η συνομιλία τους σταμάτησε εκεί και το θέμα έμεινε ανοιχτό. Την επομένη (Πέμπτη) ανακοινώθηκαν τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ, με δύο κενά στην Α' Αθηνών και στην Α' Πειραιώς, μήπως μεταπειστεί ο κ. Σημίτης. Στη νέα επαφή που έγινε το βράδυ της Πέμπτης, μεταφέρθηκε στον κ. Σημίτη η τελική πρόταση «Αθήνα ή Πειραιάς», αλλά δεν την αποδέχθηκε. Συνεργάτες του έλεγαν: «Δεν μπορεί τη μια να του λένε να φύγει από τον Πειραιά και να πάει στην Αθήνα και την άλλη να επαναφέρουν την πρόταση για τον Πειραιά. Δεν μπορούσε ο πρώην πρωθυπουργός να δεχθεί η υποψηφιότητά του να περιφέρεται από περιφέρεια σε περιφέρεια. Είναι υποτιμητικό».
Ο Παπαδήμος
Η άρνηση του κ. Παπανδρέου να τοποθετήσει τον κ. Σημίτη επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας ενίσχυσε τη φημολογία (πληροφορίες δεν υπάρχουν) ότι έχει προτείνει τη θέση αυτή στον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και πρώην διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Λουκά Παπαδήμο. Η ίδια φημολογία φέρει τον κ. Παπανδρέου να επιθυμεί να αναθέσει στον κ. Παπαδήμο το υπουργείο Οικονομίας, αν το ΠΑΣΟΚ σχηματίσει κυβέρνηση. *
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: