Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

ΦΟΡΟΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΟ 'ΣΑΦΑΡΙ' ΓΙΑ 25 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΣΕ 4 ΜΗΝΕΣ


Ρεπορτάζ: Μαρία Βουργάνα
(απο ΕΘΝΟΣ)
Τετράμηνο φοροεισπρακτικό «σαφάρι» σε εκατομμύρια φορολογουμένους αρχίζει το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να γεμίσει με «ζεστό» χρήμα τα δημόσια ταμεία...


Σύμφωνα με το πρόγραμμα είσπραξης εσόδων της τρόικας και τον φετινό προϋπολογισμό, το υπουργείο πρέπει να εισπράξει 25 δισ. έως το τέλος του έτους για να πιάσει τον αναθεωρημένο στόχο των 53,7 δισ. ευρώ.Στο... «σαφάρι» για την επίτευξη του στόχου αλλά και με τα μηνύματα που έρχονται από το μέτωπο των εσόδων του Αυγούστου να μην είναι θετικά, το οικονομικό επιτελείο έρχεται να θέσει σε εφαρμογή σχέδιο άμεσης ανάγκης.

Το σχέδιο τόνωσης των εσόδων προβλέπει αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του ΣΔΟΕ με τη δημιουργία πέντε νέων ειδικών ομάδων δράσης, γνωστών και ως «ράμπο», για τα υψηλά εισοδήματα, την επώνυμη φοροδιαφυγή και τους οφειλέτες του Δημοσίου, επιτάχυνση της αποστολής των εκκαθαριστικών για τον φόρο εισοδήματος, το ΕΤΑΚ του 2009 αλλά και του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας για το 2010, εντατικοποίηση των ελέγχων στους ελεύθερους επαγγελματίες και κατασχέσεις ακινήτων και καταθέσεων για οφειλές προς το Δημόσιο. Τα «ραβασάκια» που θα ταχυδρομηθούν μέχρι το τέλος του έτους αφορούν: 1 Τα ειδοποιητήρια για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος.

Μέχρι σήμερα η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έχει εκκαθαρίσει 3.579.042 δηλώσεις, από το σύνολο των 5,5 εκατ. δηλώσεων. Ο μεγαλύτερος όγκος των εκκαθαριστικών που απομένουν αναμένεται το δίμηνο Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 500.000 φορολογούμενοι που θα λάβουν με σημαντική καθυστέρηση το εκκαθαριστικό τους θα κληθούν να πληρώσουν τον πρόσθετο φόρο που προκύπτει για τα εισοδήματα του 2009 εφάπαξ ή στην καλύτερη περίπτωση σε δύο δόσεις. 2 Τα ειδοποιητήρια για την είσπραξη του ΕΤΑΚ του 2009 και του νέου Φόρου Ακίνητης Περιουσίας για το 2010.

Μέχρι σήμερα έχουν αποσταλεί 2.064.213 εκκαθαριστικά ΕΤΑΚ και αναμένεται να ταχυδρομηθούν ακόμη 1,5-2 εκατ. σημειώματα, ενώ δεν έχει καν ξεκινήσει η αποστολή των εκκαθαριστικών του ΦΑΠ 2010. Μαζί με το ΕΤΑΚ του 2009 οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους ακίνητη περιουσία που η αντικειμενική της αξία υπερβαίνει τα 400.000 ευρώ πληρώνουν και έκτακτη εισφορά. 3 Οσοι δήλωσαν εισοδήματα πάνω από 100.000 ευρώ θα πληρώσουν και έκτακτη εισφορά εισοδήματος που ανέρχεται σε 1% επί του καθαρού ατομικού εισοδήματος. 4 Ενενήντα μεγαλοφειλέτες του Δημοσίου καλούνται μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου να εξοφλήσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους. Αυτοί οι φορολογούμενοι χρωστούν στο Ελληνικό Δημόσιο 35,9 εκατ. ευρώ ή περίπου 400.000 ευρώ κατά μέσο όρο ο καθένας, την ώρα που κατέχουν ακίνητη περιουσία συνολικής αξίας 176,5 εκατ. ευρώ.

Οπως προέκυψε από τη διασταύρωση των στοιχείων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, ο καθένας εξ αυτών χρωστάει περισσότερα από 200.000 ευρώ και συνολικά διαθέτουν 917 ακίνητα σε όλη την επικράτεια. Αν οι 90 μεγαλοοφειλέτες δεν φροντίσουν να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους, τότε θα αντιμετωπίσουν κατασχέσεις και πλειστηριασμούς ακινήτων αλλά και προσωρινό έλεγχο από την εφορία.

Υπουργοί - Παραγωγικοί φορείς
Συναντήσεις εν όψει ΔΕΘ

Κορυφώνονται αυτήν την εβδομάδα οι επαφές της κυβέρνησης με τους παραγωγικούς φορείς εν όψει της ΔΕΘ. Σήμερα οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου θα συναντηθούν με τους υπουργούς Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, Οικονομίας Λούκα Κατσέλη και τους υφυπουργούς Οικονομικών Φ. Σαχινίδη και Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη

. Από το πρωί πραγματοποιείται συνάντηση των υπουργών και των υφυπουργών με τους εκπροσώπους της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου και θα ακολουθήσει η συνάντηση με την Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων Ελλάδας. Το απόγευμα έχει προγραμματιστεί η συνάντηση με τον ΣΕΒ, στην οποία θα συμμετάσχουν, εκτός των υπουργών Οικονομικών και Οικονομίας, και οι υπουργοί Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη και Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου και οι υφυπουργοί Οικονομικών και Εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: