Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Τα τεκμήρια έρχονται, το 23% στην εστίαση έρχεται και φεύγει

Τα πάνω-κάτω στη φορολογία



http://img.protothema.gr/EA8E59E150D4CDC2742B3BD7DA3A40AD.jpg

Μετά τις έντονες αντιδράσεις που έχουν προκληθεί, η κυβέρνηση τελικά σκέφτεται να αλλάξει πλάνα σχετικά με την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση, όπως αποκάλυψε την Κυριακή το Πρώτο Θέμα. «Το μέτρο του ΦΠΑ 23% στην εστίαση είναι προσωρινό και θα αποσυρθεί όταν μπορέσουμε να αντλήσουμε έσοδα από ένα ισοδύναμο φόρο», προαναγγέλλει κυβερνητικός παράγοντας και απορρίπτει τις αιτιάσεις ότι τα νέα μέτρα που υιοθετούνται είναι δύσκολο να αποδώσουν. Είναι δε πιθανό να ανακοινωθεί επισήμως ότι ο αυξημένος φόρος για την εστίαση θα ισχύσει μόνο μέχρι το τέλος του 2011 από τον ίδιο τον πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Ένα άλλο μέτρο που έχει τεθεί και εξετάζεται από το οικονομικό επιτελείο είναι η «επιστροφή» των αντικειμενικών κριτηρίων για περίπου ένα εκατομμύριο ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες, όπως δήλωσε και ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Π. Οικονόμου στο Mega.

Θα λαμβάνονται υπόψη το είδος της επαγγελματικής δραστηριότητας, η περιοχή όπου ασκείται, τα τετραγωνικά του γραφείου ή του καταστήματος, η προϋπηρεσία του επαγγελματία, τα πάγια έξοδα της επιχείρησης, όπως ενοίκια, οι υπάλληλοι που απασχολούνται και άλλα.

Με βάση κυρίως αυτά τα κριτήρια, θα προσδιορίζεται ένα ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα με το οποίο θα φορολογούνται οι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες, σε περίπτωση που δηλώνουν χαμηλότερο εισόδημα.

Το νέο σύστημα αναμένεται να εφαρμοστεί από το 2012 για τα φετινά εισοδήματα.

Ολες οι αλλαγές στο φορολογικό θα βρεθούν στο επίκεντρο της σύσκεψης που θα έχει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος με τους εκπροσώπους παραγωγικών και κοινωνικών φορέων, ενώ στις τρεις το μεσημέρι έχουν προγραμματιστεί ανακοινώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: