Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

Οι πέντε πρώτοι μάρτυρες για το Βατοπαίδι


Τους πρώτους πέντε μάρτυρες που θα καταθέσουν για το Βατοπαίδι ανακοίνωσε η Προανακριτική Επιτροπή. Πρόκειται για τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο, τον πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Α. Γαβριηλίδη, τον πρόεδρο του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών Γ. Μουρμούρα, τον επικεφαλής της Επιτροπής ενάντια στην νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, Στ. Γκρόζο και τον γγ του υπουργείου Οικονομικών, Δ. Γεωργακόπουλο. Στις 25 Αυγούστου θα αποφασιστεί και νέος κατάλογος μαρτύρων, ανάμεσα στους οποίους ενδέχεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις, να συγκαταλέγεται ο Ανδρέας Βγενόπουλος.

Εν τω μεταξύ, η Νέα Δημοκρατία παρουσίασε έγγραφο του προέδρου της προηγούμενης Εξεταστικής Επιτροπής, Μανώλη Μπεντενιώτη, με το οποίο ζητούσε από το υπουργείο Οικονομικών την αποστολή «του πορίσματος για το βαθμό, που έβλαψαν το δημόσιο συμφέρον, το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών και η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, λόγω χαμηλής εκτίμησης των ακινήτων που ανταλλάχθηκαν».

Κατά τη ΝΔ, η διατύπωση του εγγράφου συνιστά υπέρβαση των ορίων του προεδρείου, η οποία προκατέλαβε το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής, παρότι ο πρόεδρός της Μανώλης Μπεντενιώτης, απευθυνόταν στο υπουργείο Οικονομικών εξ ονόματός της.

«Το έγγραφο δεν ζητά νέα αξιολόγηση των παραχωρηθέντων εκτάσεων, αλλά έχει βγάλει πόρισμα για το βαθμό, που οι αξιολογήσεις, που υπήρξαν, έβλαψαν το Δημόσιο» ανέφεραν σε δηλώσεις τους, οι βουλευτές της ΝΔ, Ελίζα Βόζενμπεργκ και Ευρ. Στυλιανίδης.

Σε ερώτηση εάν είναι αντιφατικό να ζητείται από το ΣΟΕ η εξακρίβωση του ισχυρισμού περί υποεκτίμησης των ακινήτων, την ώρα που οι αρχικές εκτιμήσεις του έχουν κριθεί ως ελεγχόμενης αξιοπιστίας, τουλάχιστον από τα υπόλοιπα κόμματα, οι δύο βουλευτές υπενθύμισαν πως το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών «δεν είναι προσωποπαγές όργανο» και πως το ζητούμενο πόρισμα είναι δυνατόν να συνταχθεί σε περίπτωση αμφισβήτησης από διαφορετικούς εκτιμητές.

Τέλος, στην ενημέρωση της Προανακριτικής Επιτροπής προς τους ελεγχόμενους πρώην υπουργούς της ΝΔ, ότι δικαιούνται να ζητήσουν την κλήση μαρτύρων για στήριξη της θέσης τους, ο μεν Γ. Βουλγαράκης απάντησε αιτούμενος την κλήση του Ευ. Βενιζέλου, των πρώην υπουργών Πολιτισμού, Μ. Λιάπη και Αντ. Σαμαρά και του νυν υπουργού Πολιτισμού Π. Γερουλάνου, ενώ ο Ευ. Μπασιάκος απάντησε πως δεν σκοπεύει να προτείνει κανέναν μάρτυρα, καθώς «ό,τι είχε να το πει, το είπε στη Βουλή».

.i-reportergr

Δεν υπάρχουν σχόλια: