Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Ανησυχία για τα έσοδα Ανοικτό ενδεχόμενο πρόσθετων μέτρων αφήνει ο Γ. Παπακωνσταντίνου

Στις αρχές Απριλίου η τρόικα θα βρεθεί στη χώρα μας προκειμένου να αποφασίσει μαζί με την κυβέρνηση για τα μέτρα ύψους 22 δισ. ευρώ κατά την περίοδο 2012 - 2015
Στις αρχές Απριλίου η τρόικα θα βρεθεί στη χώρα μας προκειμένου να αποφασίσει μαζί με την κυβέρνηση για τα μέτρα ύψους 22 δισ. ευρώ κατά την περίοδο 2012 - 2015
Αθήνα
Ανοικτό ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων διορθωτικών μέτρων για τον προϋπολογισμό ύψους 1,8 δισ. ευρώ (0,75% του ΑΕΠ) προκειμένου να καλυφθούν οι σοβαρές αποκλίσεις που παρατηρούνται στο σκέλος των εσόδων τους πρώτους μήνες του έτους, άφησε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου.
Τα μέτρα ίσως προέλθουν όχι μόνο από την πλευρά των δαπανών αλλά και των εσόδων. Συγκεκριμένα, είπε ότι τους επόμενους μήνες θα δημοσιοποιηθούν οι παρεμβάσεις που θα γίνουν, χωρίς ακόμη να έχει αποφασισθεί εάν αυτές θα αφορούν και τα έσοδα.

Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις άλλων υπουργών σχετικά με την πρόσθετη περικοπή δαπανών στους τομείς τους, δήλωσε ότι οι αποφάσεις για τις μειώσεις των δαπανών θα ληφθούν σε πολιτικό επίπεδο, ενώ όπου δεν μπορούν να γίνουν μειώσεις δαπανών θα υπάρξει αύξηση των εσόδων.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε στα πρόσθετα μέτρα 1,8 δισ. ευρώ που ζητεί η τρόικα για το 2011, λόγω αποκλίσεων που προβλέπονται στον προϋπολογισμό και δήλωσε ότι μέχρι τέλος Απριλίου θα έχουν αποφασισθεί.

Ο υπουργός παραδέχθηκε την υστέρηση στα έσοδα στο πρώτο δίμηνο, τα οποία όμως, όπως είπε, αντισταθμίζονται από αντίστοιχες περικοπές δαπανών και συνεπώς επιτυγχάνεται ο στόχος για το έλλειμμα.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία που δημοσιοποίησε την Τρίτη το υπουργείο Οικονομικών για το πρώτο δίμηνο του 2011, η «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στο 1,15 δισ. ευρώ περίπου.

Τα καθαρά έσοδα είναι χαμηλότερα από το στόχο που είχε τεθεί στο δίμηνο κατά 860 εκ. ευρώ και οι δαπάνες υψηλότερες κατά 284 εκ. ευρώ.

Μέτρα 22 δισ. ευρώ ώς το 2015

Στις αρχές Απριλίου η τρόικα θα βρεθεί στη χώρα μας προκειμένου να αποφασίσει μαζί με την κυβέρνηση το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, δηλαδή για τα μέτρα ύψους 22 δισ. ευρώ κατά την περίοδο 2012 - 2015.

Στις 15 Απριλίου το Υπουργικό συμβούλιο θα εγκρίνει τα μέτρα τα οποία θα είναι αποτέλεσμα συνεργασίας όλων των υπουργείων. Μέχρι τις 15 Μαΐου τα μέτρα θα γίνουν νόμος του κράτους.

Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, οι «κόκκινες γραμμές» είναι ότι δεν θα υπάρξει οριζόντια μείωση μισθών, δεν θα αυξηθούν οι φορολογικοί συντελεστές και δεν θα μειωθούν οι δημόσιες επενδύσεις.

Ο υπουργός ανήγγειλε και την ενεργοποίηση του μηχανισμού των τιτλοποιήσεων μελλοντικών εσόδων από τα διόδια προκειμένου να μειωθεί το δημόσιο χρέος.

Την Τετάρτη συνεδριάζει η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων για να αποφασίσει τη σύσταση Ταμείου Αξιοποίησης των Ακινήτων, ενώ μέχρι τα μέσα Απριλίου θα ολοκληρωθεί το τριετές μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα σταθεροποίησης της οικονομίας.

Ταμείο ακινήτων του Δημοσίου

Οι σύμβουλοι για την αξιοποίηση ενός τμήματος της δημόσιας περιουσίας θα οριστούν την Τετάρτη, σημείωσε.

«Έως το τέλος του δευτέρου τριμήνου θα έχει κλείσει το θέμα των συμβούλων για την συντριπτική πλειονότητα των σχεδίων», είπε.

Ο υπουργός ανακοίνωσε ακόμα τη δημιουργία ενός ενιαίου, ειδικού ταμείου που θα περιλαμβάνει πλήθος ακινήτων μη εισηγμένων ΔΕΚΟ και του Δημοσίου. Το νέο ταμείο, σε πρώτη φάση θα περιλαμβάνει μια περιουσία εκτιμώμενης αξίας 8 δισ. ευρώ.

Στο ταμείο θα συγκεντρώνονται οι άδειες εκμετάλλευσης ακινήτων, προεξοφλώντας μελλοντικά έσοδα, ώστε να μειώνεται άμεσα το χρέος.

Πάντως, την Τετάρτη δεν αναμένεται να ανακοινωθούν ποια ακίνητα θα αξιοποιηθούν.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, για κάθε 20 δισ. ευρώ μείωση του χρέους ετησίως, το κράτος γλυτώνει 1 δισ. ευρώ σε τόκους.

Αγορά ομολόγων

Ο υπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι ο προσωρινός μηχανισμός διάσωσης, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), δεν θα χρειαστεί να αγοράσει ελληνικά ομόλογα από την πρωτογενή αγορά.

«Ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί να πάμε σε αγορά ελληνικών ομολόγων από το EFSF», είπε ο υπουργός κατά την διάρκεια ημερίδας για το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής στο υπουργείο Οικονομικών.

Η κυβέρνηση δεν θα χρειαστεί να βγει στις αγορές πριν το 2012, καθώς οι δανειακές της ανάγκες για φέτος είναι εξασφαλισμένες από τον μηχανισμό διάσωσης και τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων, ωστόσο, έχει δηλώσει ότι θα ήθελε να επιστρέψει στις αγορές νωρίτερα, αν το ευνοούν οι συνθήκες.

«Εάν τα spreads δεν έχουν κατέβει σε λογικά και βιώσιμα επίπεδα, τότε ο μηχανισμός έχει τη δυνατότητα να αγοράσει ελληνικά ομόλογα. Με τα σημερινά επιτόκια, η χώρα δεν μπορεί να βγει για δανεισμό», υπογράμμισε.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: