Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Σε εξέλιξη η «Αυγή της Οδύσσειας» Τρίτη νύχτα βομβαρδισμών στη Λιβύη, νέα εμπλοκή στη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ

Εκρήξεις ακούστηκαν σε διάφορες περιοχές της Λιβύης
Εκρήξεις ακούστηκαν σε διάφορες περιοχές της Λιβύης
Τρίπολη, Λιβύη
Για τρίτη νύχτα συνεχίστηκαν οι βομβαρδισμοί των δυτικών δυνάμεων στη Λιβύη, με στόχο την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων. Εκρήξεις και αντιαεροπορικά πυρά ακούστηκαν και μέσα στην πρωτεύουσα Τρίπολη, με το καθεστώς να καταγγέλλει το θάνατο αμάχων. Συνεχίζονται, επίσης, οι συγκρούσεις των δυνάμεων του Μουαμάρ Καντάφι με τους αντικαθεστωτικούς. Νέα συνεδρίαση του ΝΑΤΟ την Τρίτη, καθώς η Συμμαχία παραμένει διαιρεμένη.Οι δυτικές δυνάμεις που μετέχουν στην επιχείρηση «Αυγή της Οδύσσειας», για την εφαρμογή του ψηφίσματος 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, έπληξαν δύο εγκαταστάσεις με ραντάρ της λιβυκής αεράμυνας, που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο των δυνάμεων του Μουαμάρ Καντάφι,στα ανατολικά της χώρας κοντά στην πόλη της Βεγγάζης.

Νωρίτερα είχε χτυπηθεί η βάση του Πολεμικού Ναυτικού της Μπουσέτα που βρίσκεται 10 χλμ ανατολικά της Τρίπολης.

Σύμφωνα με το BBC, παρά την εκεχειρία που έχει ανακοινώσει ο συνταγματάρχης Καντάφι, οι συγκρούσεις των δυνάμεών του με αντικαθεστωτικούς συνεχίστηκαν και τη Δευτέρα τόσο στην Ατζνταμπίγια όσο και στη Μιζουράτα. Στόχος επιθέσεων από τις καθεστωτικές δυνάμεις έγινε και η πόλη Ζιντάν, στα σύνορα με την Τυνησία.

Ο ανταποκριτής του BBC στην πρωτεύουσα της Λιβύης ανέφερε πως αντιαεροπορικά πυρά και διαδοχικές εκρήξεις ακούγονταν στη διάρκεια της νύχτας. Επίσης, το Γαλλικό Πρακτορείο μεταδίδει ότι μία έκρηξη ακούστηκε κοντά στην περιοχή Μπαμπ αλ-Αζιζίγια, όπου βρίσκεται η κατοικία του Λίβυου ηγέτη.

Η κρατική τηλεόραση της Λιβύης μετέδωσε ότι «η πρωτεύουσα βομβαρδίζεται από τον σταυροφόρο εχθρό» και πως έχουν πληγεί πολλές τοποθεσίες. Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μούσα Ιμπραχίμ είπε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι βομβαρδίστηκαν η πόλη Σέμπχα, στα νότια, και η «Περιοχή 27», κοντά στην Τρίπολη.

Ο Ιμπραχίμ κατήγγειλε ότι πολλοί άμαχοι έχασαν τη ζωή τους από τις επιθέσεις, κυρίως στο «πολιτικό αεροδρόμιο» της Σύρτης. Υποστήριξε, δε, ότι η πόλη Μιζουράτα βρίσκεται υπό τον έλεγχο του καθεστώτος -κάτι που οι εξεγερμένοι το αρνούνται.

Νέα συνεδρίαση στις Βρυξέλλες

Σε νέα συνεδρίαση προσέρχεται την Τρίτη το Συμβούλιο των Μόνιμων Αντιπροσώπων του ΝΑΤΟ, καθώς ούτε χθες, Δευτέρα, επιτεύχθηκε συμφωνία για το ρόλο της Συμμαχίας στην επιχείρηση «Αυγή της Οδύσσειας».

Η Τουρκία και η Γερμανία αντιτίθενται στη πολεμική δραστηριότητα ενώ και οι αραβικές χώρες δεν επιθυμούν ΝΑΤΟϊκή ομπρέλα στην επιχείρηση. Για ακόμη μία φορά, τη Δευτέρα η Τουρκία εξέφρασε την αντίθεση της σε ένα σχέδιο για επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, παρεμποδίζοντας την έκδοση κοινής απόφασης, παρότι η Βρετανία και άλλες χώρες είναι πρόθυμες να κινηθούν σε αυτή τη κατεύθυνση.

Η Ιταλία, πάντως, προειδοποίησε ότι αν δεν υπάρξει απόφαση θα επανεξετάσει τη χρήση των επτά βάσεων που διαθέσει στη Συμμαχία. Τούρκοι διπλωμάτες από την πλευρά τους σημειώνουν ότι περαιτέρω εμπλοκή της Συμμαχίας θα επιβαρύνει τη θέση του ΝΑΤΟ σε σχέση με τον αραβικό κόσμο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέντ Νταβούτογλου άσκηση κριτική στην απόφαση της Γαλλίας, της Βρετανίας και των ΗΠΑ να προχωρήσουν στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά της Λιβύης, υποστηρίζοντας ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε δεν είναι πλήρως σύμφωνη με τα προβλεπόμενα από το διεθνές δίκαιο.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε ότι η προσδοκία της Άγκυρας ήταν να βρεθεί λύση χωρίς την ανάγκη απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ή την ανάληψη στρατιωτικής δράσης οποιασδήποτε μορφής. Ωστόσο, τόνισε ότι η τουρκική κυβέρνηση υποστηρίζει την εφαρμογή της απόφασης του ΟΗΕ, ενώ προσανατολίζει τις προσπάθειές της, στη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας, στον τερματισμό των πολεμικών συγκρούσεων στο εσωτερικό της Λιβύης, στην εφαρμογή του εμπάργκο για την εισαγωγή όπλων, αλλά της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων.

«Ο στόχος δεν πρέπει να είναι η έναρξη μιας γενικευμένης πολεμικής σύγκρουσης στη Λιβύη» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Νταβούτογλου, αφήνοντας με διπλωματικό τρόπο να διαφανούν οι προθέσεις της Άγκυρας για τις κινήσεις της τουρκικής διπλωματίας, στη ροή των εξελίξεων στη Βόρεια Αφρική.

Τη Δευτέρα, επανερχόμενος στο ζήτημα, ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν υπογράμμισε ότι το ΝΑΤΟ «πρέπει να μπει στη Λιβύη για να προσδιορίσει ότι η Λιβύη ανήκει στους Λιβύους και να μην μοιράσει τους φυσικούς πόρους της σε άλλους».

Εξίσου αντίθετη με την επέμβαση εμφανίζεται και η Γερμανία. «Αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε ουδέτεροι ή ότι συμπαθούμε τον δικτάτορα Καντάφι» διευκρίνισε ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε για να προσθέσει ότι «βλέπουμε τα ρίσκα». Η χώρα του θα εργαστεί για την διεύρυνση των οικονομικών κυρώσεων κατά του Καντάφι, είπε ενώ είναι γνωστό ότι παρείχε έμμεση στήριξη αποστέλλοντας AWACS στο Αφγανιστάν σε αντικατάσταση αμερικανικών που επιχειρούν στη Λιβύη.

Κατάπαυση πυρός ζητούν Βραζιλία-Κίνα

Έκκληση για κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη απευθύνουν τόσο η Κίνα όσο και η Βραζιλία, προκειμένου να προστατευτούν οι πολίτες και να ξεκινήσει ο διάλογος ανάμεσα στη λιβυκή κυβέρνηση και τους αντικαθεστωτικούς.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Βραζιλίας, λίγες ώρες μετά την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στη χώρα, αναφέρεται: «Εκφράζοντας λύπη για την απώλεια ζωών εξαιτίας των συγκρούσεων στη χώρα, η κυβέρνηση της Βραζιλίας ελπίζει ότι θα μπορέσει να εφαρμοστεί μία αποτελεσματική κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό για να επιτραπεί η προστασία των πολιτών και η έναρξη του διαλόγου».

Σε ανάλογο ύφος ήταν και η δήλωση της εκπροσώπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών. Στη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης των δημοσιογράφων, η Τζιανγκ Γου μετέφερε την έκκληση της κυβέρνησης για τερματισμό των βομβαρδισμών από τις χώρες της Δύσης, εκφράζοντας «βαθιά ανησυχία» για το θάνατο αμάχων και προειδοποιώντας για μία ενδεχόμενη «ανθρωπιστική καταστροφή».

Παράλληλα, κατά της Δύσης στρέφεται ο κινεζικός Τύπος, κατηγορώντας τις χώρες που υποστηρίζουν τη στρατιωτική δράση στη Λιβύη ότι παραβιάζουν τους διεθνείς κανόνες και επιζητούν νέα αναταραχή στη Μέση Ανατολή.

Υπενθυμίζεται πως η Βραζιλία και η Κίνα ήταν δύο από τις πέντε χώρες που απείχαν από την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών κατά την οποία αποφασίστηκε η χρήση βίας για την επιβολή της ζώνης αποκλεισμού των πτήσεων πάνω από τη Λιβύη.


Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: