Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Η επόμενη ήμερα στην Λιβύη δείχνει… Γαλλία.


Είπαμε παλιότερα ότι αυτό που συμβαίνει στην Β Αφρική και στην μέση ανατολή είναι μια επιστροφη στην προ-ψυχροπολεμική κατάσταση. Οι ηγέτες που πέφτουν είναι απολιθώματα του ψυχρού πολέμου και έπαιξαν ένα σοβαρ’ό ρολό τότε. Προπολεμικά εκεί υπήρχε αποικιοκρατία. Η δύση μάλλον κατάλαβε ότι αν τα πράγματα αφεθούν να αλλάξουν ανεξέλεγκτα θα δημιουργηθεί Δημοκρατικά ένας παναραβισμός και ένα πανισλαμισμός πάρα πολύ επικίνδυνος για την Ευρώπη και την Δύση.

Αυτό που γίνεται λοιπόν εκεί -και φαίνεται καθαρά στην αποστολική διάθεση της Γαλλίας να μπουκάρει- έχει απώτερο στόχο το να επανέλθει με κάποιο τρόπο στην περιοχή ως άτυπος αποικιοκράτης.

Βάλτε τώρα σε αυτή την ανάγνωση την απροθυμία της Γερμανίας να δει κάτι τέτοιο να συμβαίνει με την Γαλλία, η όποια στοχεύει και το έχει πει σε μια (Γαλλική προφανώς) μεσογειακή ένωση. Βάλτε την προθυμία της Αμερικής να βάλει ένα “μη αμερικανό μπάτσο” στην περιοχή των αράβων.

Βάλτε ακόμη την έντονη διάθεση του πρώην αποικιοκράτη Βελγίου να τσοντάρει κάτι, και βάλτε στην εικόνα και την Τουρκία που αντιδρά καθώς ποντάρει στην ηγεσία του πανισλαμισμού.

Κρίσιμος παράγοντας είναι η Αίγυπτος που πρέπει να επανέλθει στην αγγλοσαξονική σφαίρα επιρροής και μένει η Σαουδική Αραβία ΙΡΑΚ κλπ εντελώς στις ΗΠΑ.

Ιδού ο νέος χάρτης του κόσμου.

Σίγουρα βεβαίως η νέα κατάσταση για του Βόρειο αφρικανούς θα έχει πολύ Δημοκρατία πανισλαμισμό- παναραβισμό και μυρωδιά Ευρώπης αλλά για τους δυτικούς αυτή την στιγμή που απειλούνται όλες οι σταθερές της Β Αφρικής, μοιάζει να ισχύει το από το ολότελα καλή είναι και η παναγιώταινα।

papaioannou.

Δεν υπάρχουν σχόλια: