Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Συμφωνία για τον μηχανισμό σταθερότητας στο Eurogroup

Προσπέρασαν τον σκόπελο του EFSF οι υπουργοί


Ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Ζαν Κλοντ  Γιούνκερ http://img.protothema.gr/AA5CC0C5D8BD5211B790CF857A511B6D.jpg

Ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

Σε συμφωνία αλλά για το … 2013 κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, επιλέγοντας να μην «συγκρουστούν» για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Συγκεκριμένα, οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ συμφώνησαν ως προς τον μόνιμο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM)που θα τεθεί σε ισχύ μετά το 2013. Ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ήταν αυτός που ανακοίνωσε την επίτευξη της συμφωνίας, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι ο νέος μηχανισμός – ο οποίος ας σημειωθεί προγραμματίζεται να αντικαταστήσει το σημερινό, προσωρινό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας – θα «προικοδοτηθεί» με κεφάλαια ύψους τουλάχιστον 500 δισ. ευρώ και θα μπορεί να παρεμβαίνει στην αγορά ομολογιακών εκδόσεων (χρεωστικών τίτλων) από την πρωτογενή αγορά, πλην όμως με αυστηρές προϋποθέσεις.

Κατά τον κύριο Γιούνκερ ο νέος μηχανισμός θα διαθέτει εγγυημένο κεφάλαιο 80 δισ. ευρώ και δυνατότητα συνολικών κεφαλαίων έως 620 δισ. ευρώ, κεφάλαια που θα χρησιμοποιεί για να δανειοδοτεί κράτη με φθηνότερο επιτόκιο σε σχέση ακόμα και με το EFSF.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, τα δάνεια που θα προσφέρει ο μόνιμος μηχανισμός θα έχουν μειωμένο περιθώριο 100 μονάδων βάσης μικρότερο από τα δάνεια που προσφέρει σήμερα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής σταθερότητας (EFSF).

Τέλος, αξιωματούχος της Κομισιόν φέρεται να δήλωσε στο Dow Jones Newswires πως με βάση τη συμφωνία των υπουργών στο Εurogroup η συμβολή των κρατών στο ταμείο του ESM θα γίνεται με κριτήριο πληθυσμιακό και οικονομικό: ήτοι το 75% των συνεισφορών θα καθορίζεται από το μερίδιο της κάθε χώρας στο ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ και το 25% από το μερίδιό της στον συνολικό πληθυσμό της Ευρωζώνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: