Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

«Πάγο» στις διεκδικήσεις αναδρομικών από βουλευτές επιχειρεί να βάλει η Βουλή

«Δεν θα εκδοθεί ποτέ τέτοια απόφαση»

Ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος
Ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα

Να άρει τις αρνητικές εντυπώσεις που προκαλούν οι αξιώσεις των πρώην βουλευτών οι οποίοι διεκδικούν αναδρομικές αποδοχές και αποζημιώσεις για ηθική βλάβη (!) από τη μη αναπροσαρμογή των απολαβών τους σύμφωνα με αυτές των δικαστικών οι οποίοι διεκδίκησαν και έλαβαν το 2008 αναδρομικές αυξήσεις, επιχειρεί ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος.

Με αφορμή το σάλο που έχει προκληθεί, το Γραφείο Τύπου της Βουλής σχολίασε ότι για να ισχύσει και για τους βουλευτές οποιαδήποτε διάταξη νόμου που αφορά σε αποδοχές δικαστικών λειτουργών θα πρέπει να υπάρξει κοινή απόφαση του Προέδρου της Βουλής και του υπουργού Οικονομικών. Και όπως δηλώνεται «τέτοια απόφαση ουδέποτε εκδόθηκε, ούτε βεβαίως πρόκειται να εκδοθεί».

Με τον τρόπο αυτό επιχειρείται να «παγώσει» κάθε σχετική διαδικασία, όπως έγινε και τον περασμένο Μάιο όταν έγινε γνωστό ότι συνταξιούχοι βουλευτές διεκδικούν αναδρομικά με προσφυγές τους στο Ελεγκτικό Συνέδριο, όπου και εκκρεμούν μέχρι σήμερα.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Πετσάλνικος, με αφορμή ανάλογα δημοσιεύματα τον περασμένο Μάιο, είχε δηλώσει ότι: Όλοι θα πρέπει να συναισθανθούν τις κρίσιμες στιγμές που περνάει ο τόπος μας, όπου οι πολίτες υπόκεινται σε επώδυνες θυσίες για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει».

Την ίδια ώρα, ο κατάλογος των βουλευτών (εν ενεργεία και συνταξιούχων) που έχουν προσφύγει στα Διοικητικά Δικαστήρια της πρωτεύουσας και διεκδικούν αναδρομικά με το νόμιμο τόκο μακραίνει. στους 117 προστίθενται ακόμη τέσσερα ονόματα, τα οποία είναι από το χώρο της ΝΔ, ανεβάζοντας έτσι μέχρι σήμερα στους 121 το συνολικό αριθμό όσων έχουν προσφύγει στη Διοικητική Δικαιοσύνη.

Ωστόσο, τόσο πρώην όσο και νυν βουλευτές δηλώνουν είτε ότι έχουν ήδη παραιτηθεί είτε ότι θα παραιτηθούν από κάθε αξίωση τους.

Το ιστορικό

Οι 121 βουλευτές διεκδικούν αναδρομικά με το νόμιμο τόκο και σε βάθος χρόνου τη διαφορά που προκύπτει από τις αποδοχές του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) με αυτές της βουλευτικής αποζημίωσης.

Ως βάση υπολογισμού των διαφορών που διεκδικούν εκλαμβάνουν τις αποδοχές του προέδρου της ΕΕΤΤ, καθώς με αυτές εξομοιώθηκαν και οι αποδοχές των προέδρων των τριών ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας (Συμβουλίου Επικρατείας, Αρείου Πάγου και Ελεγκτικού Συνεδρίου).

Η εξομοίωση των αποδοχών των προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων με αυτές του προέδρου της ΕΕΤΤ, όπως είναι γνωστό, έγινε με απόφαση του Μισθοδικείου.

Οι βουλευτές επισημαίνουν στις αγωγές τους ότι η εξίσωση των αποδοχών των προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων με τις αποδοχές του προέδρου της ΕΕΤΤ επέφερε αυτοδίκαια, κατά τις συνταγματικές επιταγές, άμεση αντίστοιχη μεταβολή και στη βουλευτική αποζημίωση.

Παράλληλα, επικαλούνται τα άρθρα 26, 87 και 88 του Συντάγματος, σύμφωνα με τα οποία καθιερώνεται η αρχή της διάκρισης των τριών λειτουργιών (νομοθετικής, εκτελεστικής και δικαστικής), οι οποίες μεταξύ τους είναι ισοδύναμες και ισότιμες.

Όπως, υπογραμμίζουν οι βουλευτές, παραβιάζονται οι συνταγματικές επιταγές στην περίπτωση κατά την οποία σε μία από τις τρεις λειτουργίες (νομοθετική, εκτελεστική και δικαστική) χορηγούνται αποδοχές μεγαλύτερες από τις δύο άλλες.

Οι βουλευτές διεκδικούν ακόμα και αποζημίωση ύψους 10.000 ευρώ ο καθένας για την ηθική βλάβη που υπέστη από τη μη αναπροσαρμογή των αποδοχών τους.

Αντιδράσεις

Ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, Βασίλης Έξαρχος, δήλωσε ότι σε μία περίοδο που οι πολίτες κάνουν επώδυνες θυσίες, η τυχόν επιμονή ορισμένων στη διεκδίκηση αναδρομικών από βουλευτικές αποζημιώσεις δεν συνάδει με το κοινό περί δικαίου αίσθημα.

«Η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ έχει προ πολλού διατυπώσει την ξεκάθαρη θέση, να μην διεκδικήσουν οι βουλευτές-μέλη της την καταβολή αναδρομικών, συναισθανόμενοι την κρίσιμη κατάσταση της χώρας μας.»

Η Νέα Δημοκρατία διά του γραμματέα της ΚΟ, Κωνσταντίνου Τασούλα, «άδειασε» όσους πρώην και νυν βουλευτές επιμένουν στη διεκδίκηση. Ο κ. Τασούλας ενημέρωσε το μεσημέρι της Δευτέρας, τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ότι όλοι οι νυν βουλευτές του κόμματος έχουν παραιτηθεί της διεκδίκησης και χαρακτήρισε «προκλητική και απαράδεκτη» την επιμονή ορισμένων να ζητούν τα χρήματα αυτά την ώρα που η χώρα διανύει μια από τις χειρότερες κρίσης.

Η ΚΟ του ΚΚΕ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «η επίδειξη ευαισθησίας που κάνουν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ με αφορμή τις αγωγές πρώην συναδέλφων τους για αναδρομικές αυξήσεις είναι εντελώς υποκριτική και γιατί αποδέχονται την βουλευτική σύνταξη και άλλα προνόμια αλλά και γιατί ψηφίζουν και υπηρετούν τη σφαγή του λαϊκού εισοδήματος και των δικαιωμάτων.»

Ο ΛΑΟΣ ξεκαθαρίζει ότι ο βουλευτής του κόμματος Αλ.Χρυσανθακόπουλος δεν εμμένει στο αίτημα του για τα αναδρομικά και προσθέτει: «Ο ΛΑΟΣ ο οποίος επέστρεψε 1 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο για το Ταμείο Φτώχιας πιστεύει ακράδαντα ότι οι βουλευτές πρέπει να δίδουν πρώτοι το παράδειγμα της προσαρμογής στα μέτρα λιτότητας, με τα οποία εξ άλλου βομβαρδίζονται όλοι οι Έλληνες, και ιδιαιτέρως οι μη προνομιούχοι».

Η Δημοκρατική Αριστερά αναφέρει πως η «τυπική δυνατότητα κάποιων πρώην βουλευτών να εγείρουν αγωγές και να ζητάνε την εξίσωσή τους με τις αποδοχές των δικαστών είναι απαράδεκτη. Είναι ενέργεια σε απόλυτη αναντιστοιχία και αντίθεση με την οικονομική κατάσταση που βιώνει η πλειονότητα του ελληνικού λαού. Το ελάχιστο που οφείλουν να κάνουν όσοι έχουν εγείρει αγωγές είναι να παραιτηθούν από το δικαίωμά τους. Πέραν τούτου και το κόστος της λειτουργίας του πολιτικού συστήματος είναι εξαιρετικά υψηλό και πρέπει δραστικά να μειωθεί.»

«Σε μια περίοδο που η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας βλέπει με βίαιο τρόπο να μειώνεται το βιοτικό επίπεδο των πολιτών, η διεκδίκηση αναδρομικών αποδοχών και αποζημιώσεων από βουλευτές και πρώην βουλευτές είναι προκλητική και αδικαιολόγητη πράξη. Η Δημοκρατική Συμμαχία καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους να παραιτηθούν άμεσα από την περαιτέρω διεκδίκηση των αναδρομικών, κλείνοντας οριστικά το θέμα», αναφέρει η Δημοκρατική Συμμαχία.

«Η διεκδίκηση αναδρομικών πολλών εκατομμυρίων από πρώην βουλευτές επαναφέρει στο προσκήνιο το ζήτημα του κόστους του πολιτικού συστήματος και των θεσμικών αλλαγών που η κοινωνία απαιτεί. Η δικαιολογημένη αγανάκτηση των πολιτών δεν κατευνάζεται ούτε από τις όψιμες παραιτήσεις διεκδίκησης, ούτε από την υποκριτική οργή του δικομματισμού, που διατήρησε για δεκαετίες το θεσμικό πλαίσιο που επιτρέπει τέτοιες διεκδικήσεις», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι Οικολόγοι Πράσινοι.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: