Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Μισθούς Πορτογαλίας ζητά εκ νέου η τρόικα...



Στη μέγγενη της τρόικας τίθενται οι κατώτατες αμοιβές του ιδιωτικού τομέα. Οι εκπρόσωποι των δανειστών μας έθεσαν εκ νέου ζήτημα μείωσης των κατώτατων ορίων των αμοιβών, κάτι που είχαν για πρώτη φορά τον προηγούμενο Οκτώβριο.

Ο υπουργός Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνης επιβεβαίωσε τη Δευτέρα... δημοσίευμα του «Βήματος» πως η τρόικα επανέρχεται με πιέσεις για μείωση των κατώτατων αμοιβών που ορίζει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπογράφουν η ΓΣΕΕ και οι εργοδοτικές οργανώσεις.

Ο κ. Κουτρουμάνης μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο δήλωσε πως «τρόικα θέτει θέμα κατώτατου μισθού στο πλαίσιο των μέτρων που πρέπει να ληφθούν για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της εθνικής οικονομίας».

Αντιθέτως διέψευσε δημοσιεύματα τύπου που ανέφεραν ότι έχει τεθεί θέμα κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. «Κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής δεν υπάρχει στο τραπέζι των συνομιλιών με την τρόικα», είπε χαρακτηριστικά.

Κατά την προηγούμενη διαπραγμάτευση το υπουργείου Εργασίας με την τρόικα οι δανειστές είχαν ζητήσει - ευθέως - την κατάργηση της «τελευταίας κόκκινης γραμμής» για το ύψος των αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα. Μάλιστα είχαν στείλει e - mail στον υπουργό Εργασίας με το οποίο πρότεινα να «ευθυγραμμισθούν» οι κατώτατες αμοιβές στη χώρα μας με αυτές της Πορτογαλίας.

Η τρόικα ζήτησε την επαναδιαπραγμάτευση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, η οποία διαμορφώνει τις κατώτατες αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα, έτσι ώστε οι μισθοί να διαμορφωθούν χαμηλότερα από τα 751,39 ευρώ (κατώτατος μισθός) ή τα 33,57 ευρώ (κατώτατο ημερομίσθιο).

«Ξεκινήστε την διαδικασία συνομιλιών με τους κοινωνικούς εταίρους, ώστε να πεισθούν να μειωθούν τα κατώτατα όρια αμοιβών που προβλέπει η σύμβαση», πρότειναν οι δανειστές στον κ. Κουτρουμάνη και συμπλήρωσαν: «εάν δεν καταστεί αυτό δυνατό, προχωρήστε σε νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα επιτυγχάνεται το ίδιο αποτέλεσμα».

Το θέμα τότε είχε ρυθμιστεί με πολιτική παρέμβαση και διαπραγμάτευση, με την κυβέρνηση να επιμένει ότι δεν μπορεί να προχωρήσει σε ένα τόσο - επαχθές - κοινωνικά μέτρο.

Ωστόσο το κείμενο εργασίας της τρόικας έδειχνε ότι το θέμα αυτό θα επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με επιτακτικότερο τρόπο.

Στο συγκεκριμένο κείμενο η τρόικα χαρακτηρίζει «εξωπραγματική» την τριετή σύμβαση (2010 - 2012) στην οποία κατέληξαν η ΓΣΕΕ και οι εργοδοτικές οργανώσεις (ΣΕΒ, Εμποροι και ΓΣΕΒΕΕ), που προβλέπει αυξήσεις ίσες με τον «ευρωπαϊκό πληθωρισμό» για τα έτη 2011 και 2012.

Επισημαίνει πως οι κατώτατες αμοιβές θα πρέπει να μειωθούν, εκτιμώντας οτι με τον τρόπο αυτό θα δοθεί κίνητρο για προσλήψεις σε πολλές επιχειρήσεις που θα μειώσουν το μισθολογικό τους κόστος. Οι δανειστές της χώρας εκτιμούν ότι το κόστος της κρίσης «πληρώνουν» οι άνεργοι και πως με τα μέτρα αυτά - το συγκεκριμένο κόστος να επιμερισθεί και στους εργαζόμενους.

Η τρόικα ζητούσε να ξεκινήσει η κυβέρνηση επαφές με τους κοινωνικούς εταίρους και να τους πιέσει να δεχθούν μειώσεις των κατώτατων μισθών. Εφόσον αυτό δεν καταστεί δυνατό, η κυβέρνηση να νομοθετήσει και να προσδιορίζει η ίδια τα όρια των κατώτατων αμοιβών. «Κάτι ανάλογο γίνεται στην Πορτογαλία και στην Ιρλανδία, με την κυβέρνηση να καθορίζει τους κατώτατους μισθούς. Γιατί να μην γίνει και στην Ελλάδα», διερωτάται η τρόικα.
BHMA.


Δεν υπάρχουν σχόλια: