Και να’ ταν μόνο η μείωση του βασικού μισθού… Οι λεπτομέρειες της εγκυκλίου Κουτρουμάνη για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις κρύβουν τον…διάολο. Από αυτές τις λεπτομέρειες, φαίνεται πεντακάθαρα ο κίνδυνος να γενικευτεί το κύμα υπογραφής ατομικών συμβάσεων και να φύγουν από τη μέση μια σειρά επιδομάτων που θα έχουν ως αποτέλεσμα να μειωθούν οι αποδοχές των εργαζομένων ακόμη και πάνω από 40%. Τι θα σημαίνει αυτό στην πράξη; Κατάρρευση των οικογενειακών προϋπολογισμών, κατάρρευση και των εσόδων των ταμείων με ορατό αποτέλεσμα μια ακόμη μείωση των συντάξεων.
1. Αν ο εργαζόμενος πληρώνεται και σήμερα με βάση την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, θα διαπιστώσει αυτόματη μείωση στο ύψος των αποδοχών του. Ούτε θα κληθεί να δώσει τη συγκατάθεσή του, ούτε να υπογράψει καινούργια σύμβαση.
2. Όσοι εργαζόμενοι έχουν ήδη υπογράψει ατομικές συμβάσεις, δεν μπορούν να διεκδικήσουν κάτι καλύτερο παρά μόνο αν το ποσό που αναγράψει η ατομική σύμβαση είναι χαμηλότερο από το ποσό που προβλέπει η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
3. Η μείωση μισθών των νέων μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη από το 32% που λένε τα χαρτιά. Διότι οι αποδοχές του 25άρη, θα πέσουν υποχρεωτικά στα 510,95. Τι και αν ως λογιστής μπορούσε να πάρει τα 918 ευρώ που προέβλεπε η κλαδική σύμβαση; Τα 510 μεικτά θα πάρει τώρα.
4. Ο περιορισμός της λεγόμενης μετενέργειας στους τρεις μήνες, θα έχει ως αποτέλεσμα να καταργηθούν δεκάδες επιδόματα που προβλέπονται από τις κλαδικές συμβάσεις. Μόνο τέσσερα εισοδήματα διασώζονται. Είναι το επίδομα των παιδιών, το επίδομα του πτυχίου, το επίδομα πολυετίας και το ανθυγιεινό. Δεν σώζονται το επίδομα γάμου, το επίδομα ξένης γλώσσας, το επίδομα ισολογισμού (που εισπράττουν οι λογιστές) και –το κυριότερο το επίδομα προυπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη. Και μόνο η κατάργηση αυτών των επιδομάτων, μπορεί να οδηγήσει σε μείωση μισθών ακόμη και άνω του 40%.
5. Οι αυξήσεις λόγω ωρίμανσης δεν θα ξαναδοθούν τουλάχιστον για τα επόμενα 10-15 χρόνια. Ο λόγος είναι ότι έχει μπει ρήτρα ανεργίας. Για να δοθεί η ωρίμανση, θα πρέπει να ανεργία να πέσει κάτω από το επίδομα του 10%. Τώρα είναι στο 21% και ανεβαίνει.
6. Μέχρι την 14η Μαίου, εργαζόμενοι και εργοδότες έχουν χρονικό περιθώριο να υπογράψουν συλλογικές ή κλαδικές συμβάσεις και να σώσουν ότι μπορεί να σωθεί από τους μισθούς (βασικά τον κλαδικό κατώτατο μισθό και τα επιδόματα). Είναι προφανές ότι οι εργαζόμενοι θα κάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρισκόμενοι εμφανώς σε μειονεκτική θέση. Ενδεχόμενο ναυαγίου στις συλλογικές διαπραγματεύσεις θα επιτρέψει στον εργοδότη να επιβάλλει τις ατομικές συμβάσεις και ως μοναδική ασπίδα προστασίας των εργαζομένων θα απομείνει ο βασικός μισθός της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης.
Αρίστος Οικονομίδης
moneypost.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου