Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2009

ΜΙΣΘΩΤΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΟΙ ΠΙΟ ΠΛΟΥΣΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ!


Ρεπορτάζ : Έλενα Λάσκαρη
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Στο στόχαστρο βάζει το υπουργείο Οικονομικών τη φοροδιαφυγή, με πρώτη αυτή του ΦΠΑ, που υπολογίζεται ότι φτάνει τα 6,6 δισ. ευρώ ή το 30% των δυνητικών εσόδων, και τοποθετεί τη χώρα στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως. O περιορισμός της φοροδιαφυγής είναι η μοναδική ελπίδα της κυβέρνησης για να πετύχει τον στόχο της αύξησης των εσόδων κατά 4 δισ. ευρώ που...
έχει θέσει στον προϋπολογισμό του 2010. Το όργιο φοροδιαφυγής επεκτείνεται παντού, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, κηρύσσοντας την έναρξη του διαλόγου για το φορολογικό.
* Το 94% των φορολογουμένων δηλώνουν στην Εφορία εισοδήματα κάτω από 30.000 ευρώ και μόλις 3.125 πάνω από 200.000, σύμφωνα με την επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων που υπεβλήθησαν πέρυσι.
* Μισθωτοί και συνταξιούχοι φαίνονται, με βάση τα στοιχεία, να είναι οι πιο πλούσιοι Έλληνες, με μέσο δηλωθέν εισόδημα 14.437 και 11.873 ευρώ αντίστοιχα, όταν οι εμποροβιοτέχνες δηλώνουν 10.440 και οι ελεύθεροι επαγγελματίες ακολουθούν με μέσο δηλωθέν εισόδημα 9.047 ευρώ.
* Αίσθηση προκαλούν και τα στοιχεία που αφορούν ειδικά τους ελεύθερους επαγγελματίες. Το 73% των δηλωθέντων εισοδημάτων από ελεύθερα επαγγέλματα συγκεντρώνεται στα κλιμάκια κάτω από το αφορολόγητο και μόλις το 0,6% (2.557 σε σύνολο 421.203 ελεύθερων επαγγελματιών) δηλώνει πάνω από 100.000. «Είναι προφανής η αναντιστοιχία των δηλωθέντων εισοδημάτων με τον πλούτο που διακινείται γύρω μας» είπε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, συσχετίζοντας την έξαρση της φοροδιαφυγής και με την κατάρρευση των ελεγκτικών μηχανισμών τα τελευταία χρόνια. Η πάταξη της φοροδιαφυγής αποτελεί το μεγάλο στοίχημα του οικονομικού επιτελείου. Παράλληλα όμως, για την άμεση αναστήλωση των δημοσίων εσόδων, δεν αποκλείονται νέες αυξήσεις εμμέσων φόρων σε τσιγάρα, ποτά και καύσιμα αλλά και στις αντικειμενικές αξίες ακινήτων.
Ηλεκτρονική δήλωση. Στους σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου περιλαμβάνεται επίσης η παροχή φοροκινήτρων για προκαταβολή του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας που θα αντικαταστήσει το ΕΤΑΚ από το 2010 αλλά και η κατάργηση του χαρτοβασιλείου των φορολογικών δηλώσεων. «Φέτος για τελευταία φορά εκτυπώνουμε έντυπα φορολογικών δηλώσεων και βιβλιαράκια οδηγιών» είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου προαναγγέλλοντας ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων από το 2011 με τη βοήθεια λογιστών και των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών, για όποιον το χρειάζεται.
Όσον αφορά την προείσπραξη του ΦΜΑΠ, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να παράσχει ισχυρή έκπτωση φόρου σε όσους οικειοθελώς προκαταβάλουν στην Εφορία τον φόρο των επομένων 3-4 ετών. Το εγχείρημα αμφισβητείται από ορισμένους ως προς την αποτελεσματικότητά του, καθώς το επόμενο έτος οι έχοντες μεγάλη ακίνητη περιουσία θα κληθούν να πληρώσουν το ΕΤΑΚ του 2008 και του 2009 αλλά και την έκτακτη εισφορά ακινήτων.
Πολλές ελπίδες για την ενίσχυση των εσόδων εναποθέτει άλλωστε το οικονομικό επιτελείο στη φορολόγηση των ακινήτων και των συναλλαγών των οffshore εταιρειών αλλά και στην κατάργηση αυτοτελούς φορολόγησης και χαριστικών φοροαπαλλαγών. Μόνο από τις δύο τελευταίες πηγές αναμένεται αύξηση εσόδων κατά 2,8 δισ. ευρώ, ενώ αν το υπουργείο Οικονομικών κατάφερνε να αναγκάσει τις offshore ελληνικής ιδιοκτησίας να καταβάλουν τον φόρο 3% επί της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων τους, που προβλέπεται ήδη, θα εισέπραττε επιπλέον 2 δισ. ευρώ.
Αποδείξεις και πόθεν
έσχες. Από το επόμενο έτος, η φορολογική κλίμακα θα είναι ενιαία και οι φορολογούμενοι για να «κερδίσουν» το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ (υπάρχει και πρόταση για αύξησή του) θα πρέπει να προσκομίσουν στην Εφορία αποδείξεις. Η πρόταση προσκρούει σε ορισμένες πλευρές που υποστηρίζουν πως δεν μπορεί να έχει γενικό χαρακτήρα το μέτρο, καθώς τα κατώτερα εισοδηματικά στρώματα θα κινδυνεύουν να χάσουν το αφορολόγητο λόγω μη επαρκών αποδείξεων. Έτσι, στο τραπέζι του διαλόγου θα τεθούν εξαιρέσεις και συγκεκριμένα όρια αποδείξεων για κάθε κατηγορία φορολογουμένων.
Αδιαπραγμάτευτη φαίνεται να είναι, από την άλλη πλευρά, η απόφαση της κυβέρνησης για καθολική εφαρμογή του πόθεν έσχες.Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων μέσω εκτεταμένων διασταυρώσεων θα εντοπίζει ασυμφωνίες δηλωθέντων εισοδημάτων και στοιχείων διαβίωσης, ώστε να ακολουθούν εξονυχιστικοί έλεγχοι.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: