Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2009

Παπανδρέου: Χρειάζεται να πάμε στην πράσινη οικονομία

"Έχει γίνει συνείδηση σε όλους τους ηγέτες του κόσμου ότι αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε. Είναι απολύτως απαραίτητο να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση της κλιματικής αλλαγής, με αποτελεσματικό και συλλογικό τρόπο, αλλά και με δεσμευτικές αποφάσεις για το αύριο", δήλωσε από την Κοπεγχάγη ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου.


Ο ίδιος πρόσθεσε: "Πιστεύω ότι γίνεται συνείδηση, αργά αλλά σταθερά, το γεγονός ότι δεν μιλάμε απλώς για το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, αλλά και για την αλλαγή ενός οικονομικού συστήματος, ότι χρειάζεται δηλαδή να πάμε στην πράσινη οικονομία, που αλλάζει εκ βάθρων τα πράγματα. Είναι μια δύσκολη αλλαγή, η οποία χρειάζεται όμως τη συνέργεια, τη συμμετοχή, τη βοήθεια όλων, από τις αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες, μέχρι και τις φτωχότερες. Ο καθένας βεβαίως με τις απαραίτητες ευθύνες που του αναλογούν και το βάρος που μπορεί να σηκώσει".

"Για την Ελλάδα είναι πολύ σημαντικό, διότι για μας σημαίνει να μπούμε σε μια νέα οικονομία, να πρωτοπορήσουμε. Έχουμε μια ευκαιρία για τη χώρα μας. Μια ευκαιρία να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας, αλλά και να διαμορφώσουμε μια ποιότητα ζωής, αντίστοιχη με την παράδοση της Ελλάδας. Και βεβαίως, να είμαστε πιο αυτάρκεις, πιο αυτόνομοι, πράγμα που σημαίνει να μπορούμε όλο και περισσότερο να παίρνουμε αποφάσεις υπέρ του Ελληνικού λαού στα ζητήματα της ενέργειας", τόνισε.

"Εμείς παλεύουμε, μέχρι τελευταία στιγμή, για να υπάρξει αυτή η δεσμευτική συμφωνία. Θα είναι κρίμα εάν δεν το καταφέρουμε. Σε κάθε περίπτωση, η επόμενη μέρα πρέπει να μην χάσει τη δυναμική που σήμερα αναπτύχθηκε εδώ, στην Κοπεγχάγη. Μια δυναμική, που θα πρέπει να φτάσει, αν όχι σήμερα, πολύ σύντομα, σε μια απόφαση καθοριστικής σημασίας για την ανθρωπότητα", κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Υπουργός Περιβάλλοντος

"Το μεγάλο ερώτημα τις επόμενες ώρες, είναι αν ένα πολιτικό κείμενο θα δώσει την δυνατότητα να αρθούν όλες οι μέχρι τώρα διατυπωθείσες διαφοροποιήσεις στα δύο κείμενα που δουλεύονται εδώ και καιρό, δηλαδή το κείμενο της συνέχειας του Πρωτοκόλλου του Κιότο και το κείμενο της Συνθήκης της Κοπεγχάγης", τόνισε η κ. Μπιρμπίλη, προσθέτοντας οτι "οι δυσκολίες είναι μεγάλες, γιατί συζητάμε για την περίοδο που ξεκινά απο το 2012, με την ΕΕ να δεσμεύεται για μείωση των εκπομπών αερίων κατά 20%, αλλά θέλουμε να δούμε πως δεσμεύονται στον στόχο αυτό και άλλες χώρες".

Η Υπουργός Περιβάλλοντος ανέφερε ότι το κείμενο της Συνθήκης βάζει πιό τεχνικά θέματα, τα οποία αφορούν τις περισσότερο ευάλωτες χώρες -που είναι οι αναπτυσσόμενες- και επισημαίνοντας οτι στην εν εξελίξει συζήτηση, τα τρία κύρια θέματα είναι οι εκπομπές αερίων, η χρηματοδότηση και οι μηχανισμοί της και οι διαφοροποιημένες ευθύνες μεταξύ αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών.

Για την Οικονομία

Ο πρωθυπουργός απάντησε σε ερωτήσεις και για το θέμα της οικονομίας. Δήλωσε ότι "οι Ευρωπαίοι στηρίζουν τις προσπάθειές μας, αισθάνονται σιγουριά από την πλευρά τους ότι προχωράμε σε ένα δρόμο με το δικό μας πακέτο, αλλά με πολύ συγκεκριμένους στόχους".

Σε ό,τι αφορά στη χρονική διάρκεια των πιέσεων που ασκούνται, ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι "θα είμαστε κάτω από συνεχή πίεση. Ο ελληνικός λαός, μαζί με την κυβέρνησή του, θα αποδείξει ότι μπορούμε να κάνουμε την μεγάλη στροφή, με δικό μας πρόγραμμα και τις προτεραιότητες που βάζει η ελληνική κυβέρνηση".
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: