Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2009

Απέρριψε μοντέλα λύσεων άλλων χωρών

Πρόσκληση εθνικής συστράτευσης για την αντιμετώπιση των αιτίων που προκάλεσαν την κρίση που βιώνει η χώρα, απηύθυνε προς όλους τους Έλληνες ο πρωθυπουργός, μιλώντας το απόγευμα του Σαββάτου στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, λίγο πριν την έναρξη της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2010.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι ο προϋπολογισμός αποτελεί το πρώτο βήμα για την ανάταξη της οικονομίας, της αξιοπιστίας και των δυνατοτήτων της χώρας και ζήτησε από τους βουλευτές του Κινήματος να δώσουν συντεταγμένα τη μάχη για την υπερψήφισή του.

Επισήμανε ότι συστράτευση δεν σημαίνει ούτε αμνησία, ούτε άφεση αμαρτιών για όσους ευθύνονται για την εθνικά επιζήμια απογραφή και για τις απαράδεκτες πολιτικές που οδήγησαν σε παραγραφή πολύ σημαντικών υποθέσεων διαφθοράς. Και πρόσθεσε ότι όλοι αυτοί ζητούν σήμερα τη λήψη μέτρων που θα φορτώνουν τα βάρη στα ασθενέστερα και τα μεσαία στρώματα τα οποία δεν ευθύνονται για την κρίση.

Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι φυγομάχησε , έγινε μέρος του προβλήματος διογκώνοντας τη διαφθορά, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «όταν το πλοίο πήγαινε στα βράχια, ο καπετάνιος και οι αξιωματικοί του το εγκατέλειψαν».

Ωστόσο, ο κ. Παπανδρέου εξήρε την υπεύθυνη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, κατά την πρόσφατη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τόσο σχετικά με την αντιμετώπιση της διαφθοράς, όσο και για τις σχέσεις πολιτικής και ΜΜΕ. Και ζήτησε από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής να προχωρήσει στις ακροάσεις που πρέπει και να φέρει πρόταση για τον επαναπροσδιορισμό των σχέσεων πολιτικής εξουσίας και ΜΜΕ.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συγκρουστεί με πρακτικές και αντιλήψεις του παρελθόντος, ζήτησε τη στήριξη των Ελλήνων πολιτών σε αυτή την προσπάθεια και χαρακτήρισε το 2010 έτος μεγάλων αλλαγών και ανατροπών.

Αναφερόμενος στο οικονομικό πρόβλημα της χώρας, τόνισε ότι είναι ένα καθαρό ελληνικό πρόβλημα και οι λύσεις που θα δοθούν πρέπει να απαντούν στη φύση του, ενώ απέρριψε την εφαρμογή λύσεων που έχουν υιοθετηθεί σε άλλες χώρες (π.χ. Ιρλανδία), σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχουν λύσεις πασπαρτού».

Απέδωσε τα αίτια της κρίσης στο πολιτικό σύστημα και τη λειτουργία του, αλλά και στην ύπαρξη ενός σπάταλου δημόσιου τομέα.

Χαρακτήρισε μεγάλο λάθος να αποφευχθεί «ο πόνος των αλλαγών» και «να κρυφτούμε, όπως έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση». Και πρόσθεσε ότι ο φιλόδοξος στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση του ελλείμματος, τον επόμενο χρόνο, κατά 4%.

Ωστόσο, όπως είπε, αυτό που προέχει είναι να δοθεί και να κερδηθεί η μάχη της αξιοπιστίας της χώρας, υπογραμμίζοντας ότι στους δύο μήνες της διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, με τη στήριξη του ελληνικού λαού, «ξανακερδίσαμε την εμπιστοσύνη των εταίρων μας», παρά την «ανυπολόγιστη ζημιά» που υπέστη η χώρα τα τελευταία χρόνια.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε επίσης ότι δεν υπάρχουν περιθώρια χρόνου για αναβολή των απαραίτητων διαρθρωτικών αλλαγών, προσθέτοντας ότι «θα δράσουμε τώρα και θα δράσουμε αποφασιστικά». Ήρθε η ώρα της μεγάλης στροφής, της μεγάλης αλλαγής, την οποία θα κάνουμε πράξη, ανέφερε ο πρωθυπουργός, θέτοντας θέμα αλλαγής αντιλήψεων και νοοτροπίας της πολιτικής ηγεσίας και καθιστώντας την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ αιχμή του δόρατος αυτής της προσπάθειας.

Ακόμη, προχώρησε σε σύντομο απολογισμό του μέχρι σήμερα κυβερνητικού έργου, λέγοντας ότι «δεν καθυστερούμε», αντίθετα «υλοποιούμε το πρόγραμμα των 100 ημερών», ενώ πρόσθεσε ότι στους δύο μήνες διακυβέρνησης «κάναμε περισσότερο έργο απ΄ ότι έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση σε έξι χρόνια».

Θα αποδείξουμε ότι δεν είμαστε μια κυβέρνηση που απλά ήρθε να διαχειριστεί τα πράγματα, είπε ο κ. Παπανδρέου, αλλά μια κυβέρνηση αλλαγών και ανατροπών, η οποία, ταυτόχρονα, θα εγγυάται την ασφάλεια του πολίτη και την κοινωνική δικαιοσύνη. Οι Έλληνες, πρόσθεσε, θα είναι υπερήφανοι για την κυβέρνηση της πατρίδας τους.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και για τα αποτελέσματα της διάσκεψης της Κοπεγχάγης για την κλιματική αλλαγή, η οποία αποτέλεσε τη μεγαλύτερη συλλογική προσπάθεια της ανθρωπότητας να αντιμετωπίσει αυτό το μεγάλο πρόβλημα, που απειλεί να καταστρέψει τον ανθρώπινο πολιτισμό. Και πρόσθεσε πως αν οι χώρες ακολουθήσουν διαφορετικούς και ανταγωνιστικούς δρόμους, τότε, «τα παιδιά μας» θα ζήσουν μια απίστευτη βαρβαρότητα.

Αναφορικά με το ρόλο της Ελλάδας ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η χώρα μας πρωτοστατεί στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Η Ελλάδα ανέκτησε τη φωνή της και ακούγεται στα διεθνή φόρα, σημείωσε, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Η χώρα μας, πρόσθεσε, δεν έχει την πολυτέλεια της απουσίας στη διεθνή σκηνή, όπως συνέβαινε τα τελευταία χρόνια.

Η παρουσία της Ελλάδας και η δημιουργία νέων συμμαχιών, ανέφερε, προστατεύουν την ανεξαρτησία της χώρας, ενώ της παρέχει τη δυνατότητα να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή.

Παράληλλα, προανήγγειλε την ανάληψη πρωτοβουλιών από την πλευρά της Ελλάδας σε συνεργασία με την Ισπανική προεδρία της Ε.Ε. προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Ο Χρ. Παπουτσής

Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρ. Παπουτσής έκανε λόγο για έναν «ισορροπημένο και ειλικρινή» προϋπολογισμό, «ο οποίος παρά την οικονομική στενότητα, παρά τα δημοσιονομικά αδιέξοδα, καταγράφει και παρουσιάζει τις πολιτικές επιλογές, το αναπτυξιακό και κοινωνικό στίγμα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ».

Αντίδραση ΝΔ

«Λίγο πριν ξεκινήσει η συζήτηση επί του προϋπολογισμού, κατά την οποία θα αναδειχθούν οι τεράστιες αδυναμίες και ανεπάρκειες της πολιτικής της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός εξετράπη σε απαράδεκτες επιθέσεις σε βάρος της Νέας Δημοκρατίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος.

«Οι επιθέσεις αυτές, οι ακρότητες και οι υπερβολές του πολιτικού λόγου του κ. Γ. Παπανδρέου, δεν μπορούν να καλύψουν την αδυναμία παραγωγής ουσιαστικού κυβερνητικού έργου και την ατολμία, που τον χαρακτηρίζει στη λήψη των ενδεδειγμένων αποφάσεων», επισήμανε και πρόσθεσε: «Τα πολλά λόγια περιττεύουν, όταν ζητούνται πράξεις, συγκεκριμένα μέτρα και πρωτοβουλίες, για να βγει η χώρα από την κρίση».

«Ας κατανοήσει, λοιπόν, ο πρωθυπουργός ότι η Ελλάδα πρέπει να κυβερνηθεί και ας λάβει τις αποφάσεις εκείνες, που κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και ανταποκρίνονται στις επιτακτικές ανάγκες του παρόντος και του μέλλοντος χρόνου», κατέληξε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος

«Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, ενώ ακόμη δεν έχει απαντήσει ποιος ευθύνεται για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η ελληνική οικονομία, κατάσταση που ταλανίζει την ελληνική κοινωνία, συνεχίζει να προβαίνει σε υποδείξεις προς τον πρωθυπουργό», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής.

«Ας εξηγήσει επιτέλους τι εννοεί όταν προτείνει την ΄΄λήψη των ενδεδειγμένων αποφάσεων΄΄. Ποιες είναι αυτές και γιατί χρειάζονται;», έθεσε το ερώτημα, προσθέτοντας: «Και κάτι ακόμη: Οι ΄΄επιτακτικές ανάγκες΄΄ στις οποίες αναφέρεται, πώς προέκυψαν; Ποιος ευθύνεται για αυτές;».

«Ας κατανοήσει, λοιπόν, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ ότι η υποκρισία έχει και τα όριά της», απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: