Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

Παπούλιας: Οι εξελίξεις δεν χωρούν εφησυχασμό

Την έναρξη των εργασιών της 17ης υπουργικής Σύνοδος του ΟΑΣΕ, στις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις του Ελληνικού, κήρυξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε: «Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στην Ελλάδα, στη 17η Υπουργική Σύνοδο του ΟΑΣΕ. Η σημερινή συνάντηση είναι ένα σημαντικό πολιτικό γεγονός που μας δίνει την ευκαιρία να ενισχύσουμε την ειρηνική συνεργασία μεταξύ των 56 κρατών-μελών του ΟΑΣΕ, να προωθήσουμε τους κοινούς μας στόχους και να καταλήξουμε σε απτά και ουσιαστικά αποτελέσματα.

Πριν από λίγες εβδομάδες, εορτάσαμε την 20ή επέτειο της πτώσης του Τείχους του Βερολίνου. Η ευρωπαϊκή ήπειρος απολαμβάνει σήμερα πρωτόγνωρη ασφάλεια και σταθερότητα. Καθώς ανατρέχουμε τα σχεδόν 35 χρόνια από την υπογραφή της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι, μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι για τα αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί.

Τα επιτεύγματα είναι σαφή και σημαντικά. Τις αρχές και τις αποφάσεις του ΟΑΣΕ επικαλούμαστε για να προασπίσουμε τη διεθνή νομιμότητα, την ειρηνική συνύπαρξη, τις δημοκρατικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Όμως οι εξελίξεις δεν χωρούν εφησυχασμό και επανάπαυση. Η Ελλάδα επιδιώκει και προωθεί σχέσεις καλής γειτονίας, συνεργασίας και ειρηνικής συνύπαρξης όχι μόνο με όλους τους γείτονές της, αλλά και στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο. Στηρίζουμε και συμμετέχουμε ενεργά σε όλες τις προσπάθειες προς την κατεύθυνση αυτή.

Σε αυτό το πνεύμα εγκαινιάσαμε, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας, τη Διαδικασία της Κέρκυρας. Η διαδικασία αυτή, έχει ως στόχο την πιο αποτελεσματική ανταπόκριση του Οργανισμού στις προκλήσεις ασφάλειας στον 21ο αιώνα.

Παρά την πρόοδο, το έργο μας παραμένει ανολοκλήρωτο. Οι διαχωριστικές γραμμές παραμένουν, παλιές διενέξεις δεν έχουν επιλυθεί, νέες απειλές αναδεικνύονται εντός και εκτός των συνόρων μας. Εδώ στην Αθήνα, στην κοιτίδα της Δημοκρατίας, οφείλουμε να προχωρήσουμε με αποφασιστικότητα για να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη και για να ενισχύσουμε τη συνεργασία ανάμεσα σε όλα τα κράτη-μέλη του Οργανισμού. Στον ΟΑΣΕ μπορούμε να προχωρήσουμε με έναν ευρύ, ουσιαστικό, στρατηγικό διάλογο για την κοινή αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων στην Ευρωπαϊκή Ασφάλεια.

Η Υπουργική Σύνοδος της Αθήνας μας δίνει μια σημαντική ευκαιρία να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα ενότητας για ένα νέο διάλογο, για κοινές δράσεις. Τούτο θα αποτελέσει ένα ισχυρό μήνυμα για το μέλλον του ΟΑΣΕ και θα ενισχύσει τον πολιτικό διάλογο για την
ασφάλεια της Ευρώπης.

.nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: