Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Ψήφος εμπιστοσύνης από Κομισιόν και τραπεζίτες



ΠΡΟΟΔΟ στην ελληνική οικονομία «βλέπουν» ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Α. Αλταφάζ, ο επικεφαλής της Ντόιτσε Μπανκ Γ. Ακερμαν, αλλά και ο πρόεδρος της ΕΚΤ ΖανΚλοντ Τρισέ, οι οποίοι έχουν βάλει στο μικροσκόπιο την εφαρμογή των μέτρων του μνημονίου και την επίτευξη των δημοσιονομικών...



στόχων, παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις. Μάλιστα, η αισιοδοξία ότι μπορεί να βελτιώνεται η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα προκάλεσε μίνι ράλι 3,8% στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ ανοδικά κινήθηκε χθες και το ευρώ. Το ενιαίο νόμισμα σκαρφάλωσε στα 1,228 δολάρια ανακάμπτοντας από τα χαμηλά τετραετίας στα οποία είχε βρεθεί την προηγούμενη εβδομάδα έναντι του αμερικανικού νομίσματος.

«Προς το παρόν είμαστε αισιόδοξοι. Η δουλειά είναι δύσκολη αλλά προχωρά καλά» είπε χθες από τις Βρυξέλλες ο κ. Αλταφάζ, τονίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση πιστεύει πως η χώρα μας θα εφαρμόσει με επιτυχία το πρόγραμμα μείωσης του ελλείμματος. Σε δηλώσεις που έκανε το Σάββατο, ο επικεφαλής της Ντόιτσε Μπανκ Γ. Ακερμαν εξέφρασε την πίστη του ότι η Ελλάδα θα πετύχει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχει αρχίσει με στόχο να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα. Οπως έγραφε μάλιστα χθες το Βloomberg, οι δηλώσεις Ακερμαν αποτέλεσαν σημαντικό παράγοντα για το μίνι ράλι που πραγματοποίησαν οι τιμές των μετοχών χθες στο Χ.Α. Είναι ενδεικτικό ότι από τις 8 Ιουνίου, όταν ο Γενικός Δείκτης είχε υποχωρήσει στις 1.400 μονάδες, μέχρι και χθες το Χ.Α. έχει ενισχυθεί κατά 9,7% φτάνοντας τις 1.540 μονάδες- άνοδος που αποδίδεται στη βελτίωση του κλίματος στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η υποβάθμιση από τον οίκο αξιολόγησης Μoody΄s πραγματοποιήθηκε αφού είχαν κλείσει το Χ.Α. και οι ευρωπαϊκές αγορές.

Ανοικτή στήριξη στην Ελλάδα προσέφερε και ο πρόεδρος της ΕΚΤ. Μιλώντας την Πέμπτη από τη Βιέννη, ο κ. Τρισέ εξέφρασε την πίστη του ότι η Ελλάδα θα πετύχει τους στόχους της. «Θεωρούμε ότι το ελληνικό πρόγραμμα έχει τα απαραίτητα στοιχεία για να πετύχει», είπε, προσθέτοντας ότι «πολλές προσαρμογές που φαίνονταν αρχικά ηράκλειος άθλος, ιστορικά πέτυχαν».

tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια: