Σάββατο 19 Ιουνίου 2010

"Η λιτότητα θα καταστρέψει τις ελπίδες για ανάπτυξη"

protothema.gr
«Τα μέτρα λιτότητας που υιοθετήθηκαν από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ρισκάρουν να καταστρέψουν κάθε ελπίδα για ανάπτυξη», δηλώνει αποκλειστικά στο protothema.gr ο Γενικός Γραμματέας των ευρωπαϊκών συνδικάτων κ. Τζον Μονκς (John Monks), εκφράζοντας την ανησυχία του για το μέλλον των εργασιακών σχέσεων και των κεκτημένων των ευρωπαίων εργατών που καταστρατηγούνται μέσα στη λαίλαπα της περικοπής δαπανών που σαρώνει όλη την ήπειρο.

Ο Τζον Μονκς, γεννημένος στο Μάντσεστερ, διετέλεσε επί χρόνια Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Συνδικάτων της Μεγάλης Βρετανίας.. Με οικονομικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και του Νότιγχαμ, ο κ. Μονκς βρέθηκε επικεφαλής της ένωσης των ευρωπαϊκών συνδικάτων, το 2003

Μιλώντας στο protothema.gr, ο κ. Μονκς τονίζει πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση Συνδικάτων είχε προειδοποιήσει ότι η περικοπή των δαπανών, τη στιγμή που η χαμηλή ανάπτυξη και η υψηλή ανεργία ταλανίζουν τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, είναι μία τρέλα. Είναι το ίδιο πράγμα που έκαναν οι πολιτικοί ηγέτες το 1931»

Ο Γενικός Γραμματέας των ευρωπαϊκών συνδικάτων, πέρα από τους φόβους του για την απώλεια μακροχρόνιων κατακτήσεων των εργατών, εκφράζει και την απαισιοδοξία του για την αποτελεσματικότητα αυτών των μέτρων άγριας λιτότητας.

«Τα μέτρα αυτά, δεν θα έχουν παρά ελάχιστο αποτέλεσμα στους προϋπολογισμούς, καθώς μια ολοένα και πιο αδύναμη οικονομία θα παρουσιάζει υστέρηση στα φορολογικά έσοδα και θα αναγκάζει τις κυβερνήσεις να μειώνουν διαρκώς τις δαπάνες τους.»

«Ζοφερός εργασιακός χειμώνας»

Ο κ. Μονκς τονίζει πως οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις με σκοπό να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των αγορών, προκαλούν ουσιαστικά περισσότερη απαισιοδοξία στις αγορές και εκφράζει την πεποίθησή του πως είναι η κατάλληλη στιγμή για να αγωνιστούν οι ευρωπαίοι εργαζόμενοι για μια κοινωνική Ευρώπη, όπου οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας δεν θα απειλούνται από την ελευθερία της αγοράς.

«Είναι η κατάλληλη στιγμή να συζητήσουμε ένα ευρωπαϊκό σχέδιο ανάκαμψης» δηλώνει στο protothema.gr ο κ. Μονκς. «Ένα ευρωπαϊκό σχέδιο που θα προωθεί τα επενδύσουμε χρήματα στην έρευνα και την ανάπτυξη, σε πράσινες τεχνολογίες καθώς και σε μέτρα εκπαίδευσης και κατάρτισης για την μείωση της ανεργίας των νέων ανθρώπων. Χρειαζόμαστε κοινωνική πρόοδο, όχι κοινωνικές περικοπές και υπανάπτυξη. Αυτός είναι ο δρόμος για την αριστερά αλλά και για όλους τους εργαζόμενους ανθρώπους.»

Ο Γενικός Γραμματέας των ευρωπαϊκών συνδικάτων, προαναγγέλλει ακόμα μέσα από το protothema.gr, πως τα ευρωπαϊκά συνδικάτα κινητοποιούνται για την αύξηση της απασχόλησης και της ανάπτυξης και πως προς αυτόν τον σκοπό θα διοργανωθεί και συνέδριο στις Βρυξέλλες τον ερχόμενο Σεπτέμβρη μια Ευρωπαϊκή Ημέρα Δράσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: