Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2009

ΛΟΥΚΑ ΚΑΤΣΕΛΗ : ΑΠΟ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ


Ρεπορτάζ : Άγγελος Κωβαίος
(από το Βήμα της Κυριακής)


Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ απεμπλοκής της κυβέρνησης από το πρόβλημα του (κλειστού) Λιμανιού τείνει να μετατραπεί σε προσπάθεια αποδέσμευσης του Μεγάρου Μαξίμου από τους χειρισμούς της κυρίας Λούκας Κατσέλη. Εναν και πλέον μήνα μετά την εκλογική
νίκη του ΠαΣοΚ, η πρόοδος που έχει σημειωθεί στην αναδιαπραγμάτευση της σύμβασης με την κινεζική Cosco και ουσιαστικά με την κινεζική κυβέρνηση είναι μηδενική. Το ΠαΣοΚ μπορεί...
κατά γενική ομολογία (είτε της αντιπολίτευσης είτε και των εργαζομένων στο λιμάνι του Πειραιά) να έχει εγκλωβιστεί στις προεκλογικές δεσμεύσεις
του για αναθεώρηση των όρων της σύμβασης, όμως οι χειρισμοί της υπουργού Οικονομίας, Ναυτιλίας και Ανταγωνιστικότητας προκαλούν πλέον εκνευρισμό στο Λιμάνι και στο περιβάλλον του Μαξίμου, καθώς η διαδικασία στην καλύτερη περίπτωση καρκινοβατεί. Το πρόβλημα όχι μόνον δεν έχει λυθεί, αλλά δεν έχει καν ξεκινήσει
η διαδικασία ουσιαστικής διαπραγμάτευσης με την κινεζική πλευρά. Στην κυρία Κατσέλη καταμαρτυρείται ότι έχει δώσει υποσχέσεις στους εργαζομένους για διευθέτηση εργασιακών ζητημάτων τα οποία όχι μόνο δεν είναι δυνατόν να διευθετηθούν, αλλά δεν έχουν καν τεθεί στην κινεζική πλευρά.
Η δυσφορία ανώτατων κυβερνητικών κλιμακίων είναι γνωστή από τις πρώτες ημέρες μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου, όταν σε μια άτυπη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο κ. Θ. Πάγκαλος κατηγόρησε την κυρία Λούκα Κατσέλη ότι είχε ήδη καθυστερήσει πολύ μια διαδικασία που όφειλε να είχε εκκινήσει την επομένη των εκλογών. Εκτοτε η κυβέρνηση και η υπουργός εγκλωβίστηκαν μεταξύ συνδικαλιστικών απαιτήσεων και εκβιασμών και της αδυναμίας να προσεγγίσουν τους εργαζομένους, οι οποίοι εν πολλοίς έχουν και τη στήριξη τοπικών βουλευτών και στελεχών του ΠαΣοΚ.
Προ δεκαημέρου το Μέγαρο Μαξίμου είχε λάβει συγκεκριμένες προειδοποιήσεις από στελέχη που συνδιαλέγονταν με τους απεργούς και σύμφωνα με αυτές η προκήρυξη νέας απεργίας ήταν θέμα ημερών. Παρά ταύτα η κυβέρνηση εμφανίστηκε αιφνιδιασμένη στις αρχές της εβδομάδας, όταν ξεκίνησε το δεύτερο απεργιακό κύμα.
Εναν μήνα μετά την ανάληψη της ευθύνης διακυβέρνησης της χώρας από το ΠαΣοΚ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι επικεφαλής της διαπραγμάτευσης αναμένεται να τεθεί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Πάγκαλος, ενώ στον ΟΛΠ τοποθετείται στη θέση του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου ο κ. Γ. Ανωμερίτης, ο οποίος θα έχει αρμοδιότητες διαπραγματευτή μεταξύ ΟΛΠ και ΣΕΠ, αλλά και βαρύνοντα λόγο σε μια σειρά ζητήματα που αφορούν την πολιτική της κυβέρνησης στα λιμάνια της χώρας. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο ο κ. Ανωμερίτης θα αναλάβει στην ουσία ένα μεγάλο μέρος του χαρτοφυλακίου της κυρίας Κατσέλη, η οποία καλείται να συμβιβαστεί με μια πρώτη, σημαντική, προσωπική πολιτική ήττα.
Συναντήσεις ανωτάτου επιπέδου
Οι πρωτοβουλίες αυτές της κυβέρνησης και οι εσπευσμένες αλλαγές μετά την κωλυσιεργία στις διαπραγματεύσεις για το Λιμάνι σημειώνονται μόλις λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψη στην Ελλάδα του επικεφαλής της Cosco κ. Γουέι Ζιανφού. Πρόκειται για το κορυφαίο στέλεχος της εταιρείας και ένα από τα πλέον ισχυρά πρόσωπα στην ιεραρχία του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας- στοιχεία που καταδεικνύουν ότι η ελληνοκινεζική συζήτηση προσλαμβάνει πλέον καθαρά πολιτικό χαρακτήρα. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι κατά την παραμονή του ο κ. Γουέι θα συναντηθεί όχι μόνο με κυβερνητικό κλιμάκιο, όπου επικεφαλής πιθανότατα θα είναι ο κ. Πάγκαλος, αλλά και με τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια. Εν όψει αυτών των επαφών η κυβέρνηση σπεύδει να επανεξετάσει τις αρμοδιότητες για το Λιμάνι, να αναβαθμίσει την εκπροσώπησή της στη συζήτηση με την κινεζική πλευρά και να διασφαλίσει τη θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων, προκειμένου να μην απειληθεί περαιτέρω με μια δραματική υποβάθμιση της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας και περιορισμό των όποιων οικονομικών και κυρίως γεωπολιτικών ωφελημάτων προσφέρει η ελληνοκινεζική συμφωνία για το Λιμάνι. Μέσω αυτής ο Πειραιάς αποκτά το αδιαμφισβήτητο status του σημαντικότερου και πιο νευραλγικού εμπορικού λιμένος της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, είτε με το βλέμμα στραμμένο στη Μέση Ανατολή και στην Ευρασία είτε προς τις νέες εμπορικές οδούς της Βαλκανικής και της Κεντρικής Ευρώπης.
Η ενόχληση που έχει προκληθεί στο Μαξίμου από τους χειρισμούς της κυρίας Κατσέλη επιβεβαιώνεται και από μια πληροφορία των τελευταίων ημερών, σύμφωνα με την οποία ο Πρωθυπουργός έχει βολιδοσκοπήσει την υπουργό Οικονομίας για το ενδεχόμενο να είναι εκείνη η νέα επίτροπος στις Βρυξέλλες. Με τον τρόπο αυτόν ο κ. Παπανδρέου αναζητεί τρόπο να αποφύγει μια «βίαιη» απομάκρυνση κορυφαίας υπουργού από τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησής του, αναζητώντας μια διέξοδο για την κυρία Κατσέλη και μια δυνατότητα να μη δώσει λαβές για πρώιμη κριτική στις επιλογές του για τη σύνθεση της κυβέρνησης.
Από πλευράς της κυρίας Κατσέλη η πρόταση δεν αντιμετωπίζεται ως ιδιαιτέρως κολακευτική και παραμένει άγνωστο ποια θα είναι η τελική εξέλιξη. Πάντως είναι αξιοσημείωτο ότι εκ μέρους του προέδρου της Επιτροπής κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο έχει υπογραμμιστεί πως είναι προτιμότερο να σταλεί γυναίκα ως επίτροπος στις Βρυξέλλες και υπ΄ αυτήν την έννοια εκτιμάται ότι μια τέτοια επιλογή θα διευκολύνει τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας κατά τη διαδικασία μοιρασιάς των νέων χαρτοφυλακίων.
Ενα αξιοπρεπές χαρτοφυλάκιο
Ο κ. Παπανδρέου φέρεται να σκέφτεται σοβαρά την προτροπή του κ. Μπαρόζο. Σε αυτό συνηγορούν και κάποιες παράμετροι που σχετίζονται με τις πολιτικές ισορροπίες εντός της Επιτροπής, εν αναμονή της απόφασης για τα πρόσωπα που θα καταλάβουν τις θέσεις του προέδρου και του υπουργού Εξωτερικών της ΕΕ όταν επικυρωθεί η Συνθήκη της Λισαβόνας. Ο Πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να διεκδικήσει ένα αξιοπρεπές χαρτοφυλάκιο, καθώς όλα δείχνουν ότι (με βάση και την αναδιάρθρωση εντός Επιτροπής) πολύ δύσκολα θα παραμείνει η ευθύνη για το κλίμα σε έλληνα επίτροπο- αν και λέγεται ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να εξεταστεί σε περίπτωση που παρέμενε στις Βρυξέλλες ο κ. Στ. Δήμας.
Η αρχική επιλογή και σκέψη του κ. Παπανδρέου να στείλει στην Επιτροπή τον κ. Στ. Λαμπρινίδη φαίνεται ότι δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες και αυτό για δύο αλληλένδετους λόγους: ο κ. Λαμπρινίδης πρωτοστάτησε στη δημιουργία μετώπου κατά του κ. Μπαρόζο και ως εκ τούτου δύσκολα θα μπορούσε να διεκδικήσει ένα χαρτοφυλάκιο κάποιας βαρύτητας. Ετσι, και ο ίδιος δεν δείχνει να επιθυμεί πλέον τη μετακίνησή του από το Ευρωκοινοβούλιο στην Επιτροπή και προτιμά την προοπτική μιας δεύτερης θητείας στις Βρυξέλλες προτού πολιτευθεί στην Ελλάδα.
Κατόπιν αυτών, όλα δείχνουν ότι αναζητείται γυναίκα για τη θέση του επιτρόπου και πιθανώς αυτή να εξευρεθεί εντός της κυβέρνησης, είτε πρόκειται για την κυρία Κατσέλη είτε για κάποια άλλη υπουργό.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: