Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

Αντικρούει το Ιράν πληροφορίες ότι αρνήθηκε να προμηθεύσει την Ελλάδα με πετρέλαιο

Διάψευση και από τα ΕΛΠΕ


(Φωτογραφία: Reuters )


Αθήνα
Το Ιράν διέψευσε την πληροφορία ότι δεν εκτέλεσε παραγγελία της Ελλάδας για 500.000 βαρέλια αργού πετρελαίου, παρά το όσα είχε μεταδώσει νωρίτερα την Κυριακή το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν Fars.

Ωστόσο αργότερα, το πρακτορείο ISNA μετέδωσε ότι δεν μπλόκαρε την μεταφορά πετρελαίου «στην Ελλάδα σε οποιαδήποτε άλλη χώρα». Δεν υπήρξαν αλλαγές στο πρόγραμμα παραδόσεων, επισήμανε ο Πιρούζ Μουσαβί, στέλεχος της ιρανικής πετρελαϊκής βιομηχανίας.

Στην διάψευση της πληροφορίας είχαν προχωρήσει και τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Reuters: «Τα τάνκερ που έφθασαν για να μεταφέρουν 500.000 βαρέλια ιρανικού αργού πετρελαίου σε διυλιστήριο της Ελλάδας επέστρεψαν άδεια, καθώς το Ιράν αρνήθηκε να δώσει το πετρέλαιο».

Από την πλευρά του ο διευθυντής επικοινωνίας του Ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων, Άγγελος Στράνης, διέψευσε τις πληροφορίες περί άρνησης του Ιράν να τροφοδοτήσει την εταιρεία με πετρέλαιο, με δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Αξιωματούχοι του υπουργείου Πετρελαίου του Ιράν δεν σχολίασαν τις πληροφορίες, σημειώνει το Reuters.

Το Reuters σημειώνει ότι από την Παρασκευή είναι σε γνώση του ότι η ελβετική θυγατρική της γαλλικής πετρελαϊκής εταιρείας Total, καθώς και η εταιρεία εμπορευματικών συναλλαγών Mercuria βρίσκονται σε ανεξάρτητες διαπραγματεύσεις με τα «Ελληνικά Πετρέλαια», ώστε να την βοηθήσουν να υποκαταστήσει τις ιρανικές προμήθειες αργού πετρελαίου με αντίστοιχες από άλλες χώρες.

Η Glencore, κορυφαία ελβετική εταιρεία εμπορευματικών συναλλαγών, επίσης μπορεί να συνδράμει προς την ίδια κατεύθυνση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε τον Ιανουάριο να διακόψει την εισαγωγή πετρελαίου από το Ιράν ως μέτρο για την άσκηση πίεσης στη Τεχεράνη για να διακόψει το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: