Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Αμφισβητούν οι δανειστές τη "συμφωνία" των αρχηγών!

Βαρύ το κλίμα για την Ελλάδα στις Βρυξέλλες


Το κλίμα που προσπάθησαν να δημιουργήσουν από το πρωί της Πέμπτης οι Γερμανοί είναι ότι το σημερινό Eurogroup δεν θα λάβει απόφαση για το ελληνικό δάνειο. Στην πραγματικότητα, όπως αποκαλύπτει το protothema.gr, ο υπουργός των Οικονομικών αντιμετωπίζει κλίμα καχυποψίας για τη συμφωνία των αρχηγών.

Κωδικοποιώντας, τα βασικά σημεία της εξελισσόμενης διαβούλευσης μεταξύ του Ευάγγελου Βενιζέλου και των δεκαέξι ομολόγων του από τις υπόλοιπες χώρες μέλη της ευρωζώνης, μπορούμε να επισημάνουμε τα εξής:

1. Στις Βρυξέλλες, το κλίμα για την Ελλάδα είναι βαρύ

2. Αμφισβητούν οι δανειστές μας το ότι υπάρχει πραγματική συμφωνία των ελληνικών κομμάτων

3. Θεωρούν τις δεσμεύσεις αόριστες και "αδύναμες"

4. Στο working group που προηγήθηκε εκφράστηκαν προβληματισμοί ακόμη και για ανατροπή της συμφωνίας για την ανταλλαγή παλαιότερων ομολόγων του ελληνικού δημοσίου με νέα (πρόγραμμα PSI) Εγέρθηκαν ερωτήματα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Συγκεκριμένα, αμφισβητήθηκε η δυνατότητα της Ελλάδας να επιτύχει το στόχο της μείωσης του δημοσίου χρέους στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020.

5. Σκληρή στάση κρατά το Βερολίνο ζητώντας ουσιαστικές και έγγραφες δεσμεύσεις από την ελληνική πολιτική ηγεσία

6. Προβληματισμό εκφράζουν για τη στάση του Αντώνη Σαμαρά επισημαίνοντας ότι είναι αυτός που προηγείται στις δημοσκοπήσεις και ως εκ τούτου θα κληθεί να εφαρμόσει τη συμφωνία.

7. Τα μέλη της ελληνικής αποστολής πολιορκούνται από συναδέλφους των άλλων χωρών που μετέχουν στο Eurogroup, οι οποίοι τους ρωτούν: αν υπάρχει συμφωνία, ποια είναι ακριβώς αυτή η συμφωνία και αν μπορούν να εγγυηθούν ότι θα περάσει από τη Βουλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: