Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Κλειστά χαρτιά για την επαναγορά Ραντεβού στις 13 Δεκεμβρίου για εκταμίευση και επαναγορά δίνει το Eurogroup


Η συνεδρίαση ήταν συντομότερη από τις δύο προηγούμενες
Η συνεδρίαση ήταν συντομότερη από τις δύο προηγούμενες   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Βρυξέλλες, Βέλγιο
Στην επόμενη συνάντηση του Eurogroup, στις 13 Δεκεμβρίου, παρέπεμψαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης την συζήτηση για τα θέματα που αφορούν την Ελλάδα, την εκταμίευση της δόσης και την εκτίμηση του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων.

Ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, επισήμανε ότι οι υπουργοί ενημερώθηκαν από τον Γιάννη Στουρνάρα για το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής.

Ο Γιούνκερ δεν θέλησε πάντως να σχολιάσει, όπως και ο επίτροπος Όλι Ρεν, το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων που άρχισε τη Δευτέρα και βρίσκεται σε εξέλιξη. Εμφανίστηκε πάντως βέβαιος ότι το πρόγραμμα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Η εκτίμηση της πορείας του προγράμματος και οι λεπτομέρειες της εκταμίευσης της δόσης των 34,4 δισ. ευρώ για την Ελλάδα θα συζητηθούν στις 13 Δεκεμβρίου, επισήμανε ο κ. Γιούνκερ.

Σε ερώτηση αν το πρόγραμμα επαναγοράς θα πετύχει και κατά συνέπεια στις 13 Δεκεμβρίου το Eurogroup θα είναι σε θέση να δώσει την οριστική έγκριση για την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα, ο κ.Γιούνκερ, απάντησε μονολεκτικά «Ναι».

Τόσο ο κ. Γιούνκερ όσο και ο Όλι Ρεν αστειεύτηκαν με την μικρή διάρκεια της συνεδρίασης, μετά τα δύο απανωτά και ολονύχτια θρίλερ των συνεδριάσεων του Eurogroup που αφορούσαν το ελληνικό ζήτημα.

Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, ο Όλι Ρεν κάλεσε τις κυπριακές Αρχές και την τρόικα να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις για το μνημόνιο συνεργασίας, προκειμένου να συμφωνηθεί το πακέτο βοήθειας εν ευθέτω χρόνω.

Τέλος, ο Ζ. K. Γιούνκερ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παραιτηθεί από την προεδρία του Eurogroup περί το τέλος του έτους με αρχές του επόμενου και κάλεσε τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να αποφασίσουν ποιός εξ' αυτών θα είναι ο διάδοχός του.

Κρίσιμη η επαναγορά

Η επαναγορά των ομολόγων θεωρείται κρίσιμη για να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους ενώ η επιτυχής έκβαση της θα ανοίξει και το δρόμο για την εκταμίευση της νέας δόσης από τα δάνεια διάσωσης της τρόικας.

Την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξουν δυσκολίες στην υλοποίηση του προγράμματος και ότι θα επιτύχει τους προσδοκώμενους στόχους, εξέφρασε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός οικονομικών της Γαλλίας, Πιέρ Μοσκοβισί.

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου με τις οποίες άφηνε «ανοιχτό παράθυρο» για ενδεχόμενη διαγραφή του ελληνικού χρέους στο μέλλον, ο Π. Μοσκοβισί δήλωσε ότι ο Γερμανός ομόλογός του τον διαβεβαίωσε ότι η ευρωζώνη θα κάνει τα πάντα για να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και ότι δεν υπάρχει καμία αντίφαση, ούτε νέο στοιχείο στις δηλώσεις της Α. Μέρκελ, σε σχέση με τα όσα αποφάσισε το Eurogroup για την Ελλάδα στις 26 Νοεμβρίου.

«Δεν έχουμε λόγο να φοβόμαστε ότι το πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικού χρέους δεν θα πετύχει», δήλωσε ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Μάικλ Νούναν. Σε ερώτηση αν θα μπορούσαν να ληφθούν και για την Ιρλανδία αποφάσεις παρόμοιες με αυτές της Ελλάδας, ο κ. Νούναν απάντησε λέγοντας ότι η Ελλάδα είναι διαφορετική περίπτωση από τις άλλες χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα και υπενθύμισε ότι το ελληνικό πακέτο βοήθειας συνοδεύεται από ιδιαίτερα αυστηρές και πολλαπλές προϋποθέσεις. «Όλοι γνωρίζουμε πόσο δύσκολα περνάει η χώρα και πόσο δύσκολη ήταν η προεκλογική περίοδος», ανέφερε.

Η διαδικασία της επαναγοράς

Οι ελπίδες ότι η επαναγορά θα προσελκύσει αρκετό ενδιαφέρον από τους επενδυτές ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για μείωση του χρέους κατά 20 δις ευρώ (περίπου 11% του ΑΕΠ) αυξήθηκαν, καθώς η ελληνική κυβέρνηση προσφέρεται να επαναγοράσει τα ομόλογα σε τιμές ανώτερες της αγοράς. Η είδηση αυτή οδήγησε σε ράλι τα ελληνικά ομόλογα.

Η επαναγορά των ομολόγων θα πραγματοποιηθεί με τη μέθοδο της ολλανδικής δημοπρασίας (Dutch auction), η οποία δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να αξιολογήσει τη ζήτηση πριν ορίσει την τελική τιμή για την συναλλαγή και δημιουργεί συνθήκες ανταγωνισμού ανάμεσα στους επενδυτές προκειμένου να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή τιμή.

Σε αυτού του τύπου τη δημοπρασία στην περίπτωση που ο ομολογιούχος προσπαθήσει να πετύχει τιμή κοντά στο ανώτατο όριο κινδυνεύει να μείνει εκτός δημοπρασίας εάν το ποσό της επαναγοράς συμπληρωθεί σε χαμηλότερες τιμές. Για κάθε σειρά ομολόγων θα υπάρχει διαφορετική τιμή διακανονισμού.

Η κυβέρνηση όρισε το ελάχιστο εύρος τιμής επαναγοράς στα 30,2 έως 38,1 σεντς ανά ευρώ ονομαστικού χρέους, και το ανώτατο στα 32,2 έως 40,1 σεντς, ανάλογα με τις λήξεις της κάθε μιας από τις 20 σειρές των υφιστάμενων ομολόγων.

Αυτό αντιστοιχεί σε spread δυο ποσοστιαίων μονάδων μεταξύ της ελάχιστης και ανώτατης τιμής.

Οι τιμές που προσφέρονται ξεπερνούν σημαντικά τα επίπεδα τιμών στα οποία έκλεισαν τα ελληνικά ομόλογα που θα μπορούσαν δυνητικά να συμμετάσχουν στην επαναγορά στις 23 Νοεμβρίου. Ωστόσο, οι δανειστές της Ελλάδας εκτίμησαν την προηγούμενη εβδομάδα ότι η τιμή επαναγοράς δεν θα ξεπεράσει την τιμή κλεισίματος της συγκεκριμένης ημέρας.

Σύμφωνα με στοιχεία του Reuters, οι τιμές των ομολόγων, η συνολική ονομαστική αξία των οποίων ανέρχεται στα 63 δις ευρώ, κυμαίνονταν στις 23 Νοεμβρίου μεταξύ 25,15 και 34,41 σεντς ανά ευρώ.

Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών είπε ότι οι τιμές αυτές είναι ξεπερασμένες, καθώς αργότερα οι τιμές των ελληνικών ομολόγων στην δευτερογενή αγορά αυξήθηκαν, υποχρεώνοντας την Αθήνα να προσφέρει υψηλότερο εύρος τιμών για να διασφαλίσει το ενδιαφέρον των επενδυτών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, η χώρα δεν θα διαθέσει περισσότερα από 10 δις ευρώ για την επαναγορά. Οι επενδυτές πρέπει να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους έως τις 7 Δεκεμβρίου ενώ η αναμενόμενη ημερομηνία διακανονισμού είναι η 17η Δεκεμβρίου.

Η κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει την συνολική αξία των ομολόγων που ελπίζει να επαναγοράσει, αλλά αξιωματούχοι της ευρωζώνης έχουν πει πως ελπίζουν να καταφέρει η Ελλάδα να επαναγοράσει χρέος ύψους τουλάχιστον 40 δις ευρώ.

Η τιμές των ελληνικών ομολόγων σημείωσαν ράλι μετά την ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ και ο τραπεζικός δείκτης άλμα 6%.

Παρά τους καλύτερους του αναμενόμενου όρους που ανακοίνωσε η Ελλάδα, ορισμένοι αναλυτές λένε ότι η επιτυχία του εγχειρήματος παραμένει αναπάντητο ερώτημα. Οι ελληνικές τράπεζες - που διακρατούν ομόλογα αξίας περίπου 17 δις ευρώ - πιέζονται να συμμετάσχουν στην επαναγορά, ωστόσο κανείς δεν ξέρει πόσοι ξένοι επενδυτές θα συμμετάσχουν.

«Αυτό είναι απλώς άλλο ένα ορόσημο στην πορεία της Ελλάδας προς την κόλαση, η οποία φυσικά είναι στρωμένη με καλές προθέσεις. Η επιτυχία αυτής της επαναγοράς εξαρτάται από τα hedge funds και σε μεγάλο βαθμό από το εάν (τα funds) εκτιμήσουν ότι κρατώντας τα (ομόλογα) θα κερδίσουν εντέλει περισσότερο, ή αν θα υποστούν haircut στον επόμενο γύρο», είπε σχετικά ο Στούαρτ Τόμσον του fund Ignis Strategic Bond.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: