Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Σύμφωνα με έρευνα της Hay Group Αμετάβλητους θα διατηρήσουν τους μισθούς 7 στις 10 εταιρείες το 2013


  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Την πρόθεση να διατηρήσουν σταθερούς του μισθούς του προσωπικού τους το 2013 εκφράζει η πλειοψηφία μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας «2013 Getting the market pulse» που διεξήγαγε η διεθνής εταιρεία συμβούλων Hay Group και στην οποία συμμετείχαν 126 κορυφαίες εταιρείες από διάφορους κλάδους της ελληνικής αγοράς, το 67% των επιχειρήσεων προτίθεται να διατηρήσει στα ίδια επίπεδα τους μισθούς το 2013, ενώ το 30% έχει πρόθεση να αυξήσει τους μισθούς κατά 2%.

Σημειώνεται πως περίπου το 58% των εν λόγω εταιρειών διατήρησαν αμετάβλητους τους μισθούς το 2012 , το 11% προχώρησαν σε μειώσεις  ενώ μόνο το 31%  προέβη σε αυξήσεις της τάξης του 2,6% . Επίσης, από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι:
-Το 52% των εταιρειών του δείγματος μείωσε τον αριθμό του εργατικού δυναμικού μέσα στο 2012 κατά μέσο όρο 9% κυρίως στις χαμηλόβαθμες θέσεις, ενώ το 29% δήλωσε ότι θα προβεί σε μειώσεις μέσα στο 2013 κατά μέσο όρο 7%, κυρίως λόγω μειωμένων εσόδων και restructuring. Οι βασικοί τρόποι μείωσης είναι μέσω απολύσεων (51%) και μέσω της μη αναπλήρωσης κενών θέσεων (46%), ενώ το 27% υλοποίησε προγράμματα πρόωρης συνταξιοδότησης και 19% προγράμματα εθελουσίας εξόδου. Σχετικά ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι 57% των εταιρειών έχουν ήδη αποφασίσει ότι θα κρατήσουν αμετάβλητο το εργατικό δυναμικό τους μέσα στο 2013 και 14% θα το αυξήσει (έναντι 9% το 2012).
-Μόνο 6% των εταιρειών έχουν εφαρμόσει ευέλικτες μορφές εργασίας που αφορούν κυρίως τη μετατροπή συμβάσεων από πλήρους σε μερικής απασχόλησης.
-Το 48% των εταιρειών δήλωσαν ότι θα αφήσουν αμετάβλητους τους μισθούς των εργαζομένων που εντάσσονταν σε κλαδικές συμβάσεις που έληξαν, ενώ το 21% δήλωσε ότι θα κρατήσει αμετάβλητους τους μισθούς των υφιστάμενων εργαζόμενων ενώ θα εφαρμόσουν χαμηλότερους μισθούς σε νεοπροσλαμβανόμενους. Μόνο 4% των εταιρειών δήλωσαν ότι θα μειώσουν τους μισθούς ενώ περίπου 1 στις 4 επιχειρήσεις κρατάει στάση αναμονής.
-Το 45% των εταιρειών προτίθεται να ενσωματώσει στο βασικό μισθό  ή να δώσει με μορφή μπόνους (10%) τα επιδόματα που καταργούνται από το νόμο (π.χ. γάμου) ενώ μόνο 8% προτίθεται να τα καταργήσει τελείως. Αξιοσημείωτο είναι ότι μόνο 2% των εταιρειών προτίθεται να αποζημιώσει στους εργαζόμενους μέρος της απώλειας των εσόδων τους λόγω των νέων φορολογικών μέτρων.
-Περίπου 2 στις 3 εταιρείες έδωσαν μπόνους το 2012 ενώ πάνω από 50% έχουν ήδη αποφασίσει ότι θα χορηγήσουν μπόνους μέσα στο 2013. Όμως σημαντικός αριθμός εταιριών (35%) δεν παρείχαν μπόνους το 2012 λόγω των αρνητικών οικονομικών αποτελεσμάτων σε εταιρικό επίπεδο και των αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου.
-Στα πλαίσια της ορθολογικής διαχείρισης κόστους, οι εταιρείες μέσα στους επόμενους μήνες προσανατολίζονται στην επανεξέταση των πολιτικών των εταιρικών αυτοκινήτων (39%), του επιδόματος κίνησης και της υγειονομικής περίθαλψης (27%), ενώ ήδη, το 56% των εταιρειών έχει προβεί στην αλλαγή του στόλου των αυτοκινήτων επιλέγοντας μοντέλα με ΕΤΑ μικρότερο των 15.000 ευρώ.
Τέλος, οι επιχειρήσεις έδωσαν ιδιαίτερη βαρύτητα την τελευταία διετία στην αποτελεσματική διοίκηση της απόδοσης, καθώς και στην εκπαίδευση και ανάπτυξη των εργαζομένων, στην αύξηση της εργασιακής δέσμευσης, στην ανάπτυξη αποτελεσματικής ηγεσίας και στη διαχείριση των ταλέντων. Οι τομείς αυτοί αναμένονται να αποτελέσουν τα κύρια σημεία εστίασης και το 2013.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: