Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Στο σκοτάδι οι έρευνες στη Μεσόγειο ...



Ρέντσι: Στοχευμένες επιχειρήσεις κατά των δουλεμπόρων...
 To ναυάγιο του αλιευτικού που ήταν γεμάτο πρόσφυγες στα ανοιχτά της Λιβύης, αυτό το Σαββατοκύριακο, είναι πιθανόν η "χειρότερη τραγωδία" αυτού του είδους στη Μεσόγειο με...
τουλάχιστον 700 αγνοουμένους, αφού εκφράζονται φόβοι ότι δεκάδες ακόμη άνθρωποι ήταν κλεισμένοι και στα αμπάρια και εντείνει την πίεση ακόμη περισσότερο στην Ευρώπη για τη σύγκληση έκτακτης συνόδου κορυφής.

Ο πρώτος διασωθείς που μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Κατάνια δήλωσε ότι οι επιβαίνοντες στο αλιευτικό που βυθίστηκε βόρεια της Λιβύης, κατά την εκτίμησή του ανέρχονταν σε 950. Οι αρχικές εκτιμήσεις και μαρτυρίες αναφέρονταν σε 750 επιβαίνοντες.

Το πλοίο της ιταλικής ακτοφυλακής Gregoretti μετέφερε στη Μάλτα τις σορούς 24 θυμάτων του ναυαγίου, ενώ, επίσης, στην Κατάνια θα αποβιβασθούν οι 27 από τους 28 διασωθέντες.

Η ιταλική ακτοφυλακή δεν επιβεβαίωσε κανέναν από τους αριθμούς αυτούς αλλά διευκρίνισε ότι το αλιευτικό μήκους 20 μέτρων "μπορούσε να μεταφέρει εκατοντάδες ανθρώπους".

Θύελλα αντιδράσεων στην Ευρώπη

«Κατά των δουλεμπόρων είναι εφικτή μια ευρωπαϊκή, στοχευμένη παρέμβαση, υπάρχουν οι αναγκαίες προϋποθέσεις», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα «να διαμορφωθεί μια κοινή θέση, στην επόμενη σύνοδο κορυφής αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε ότι η αντιμετώπιση της κρίσης των προσφύγων αποτελεί ηθικό καθήκον της Ευρωπαϊκής Ενωσης και για τον λόγο αυτό είναι πιθανή η σύγκληση επείγουσας συνόδου κορυφής εντός της εβδομάδας.

Ο υποδιευθυντής της υπηρεσίας ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης (Frontex) πρότεινε, ανάμεσα στις λύσεις για την αποτροπή ναυαγίων με πρόσφυγες, το άνοιγμα "νέων δρόμων νόμιμης μετανάστευσης" για τους ανθρώπους που εγκαταλείπουν εμπόλεμες περιοχές.

Στη Γερμανία, αρκετοί υπουργοί, μεταξύ τους ο αντικαγκελάριος υπουργός Οικονομίας σοσιαλδημοκράτης Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ζήτησαν την καταπολέμηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο των "εγκληματιών" διακινητών.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας Χόρχε Φερνάντες Ντίας έκανε έκκληση «να επιλυθεί ριζικά το πρόβλημα» μετά το νέο ναυάγιο στη Μεσόγειο, «φέρνοντας την ειρήνη» στη Λιβύη και σε άλλες χώρες όπως η Συρία και καταπολεμώντας την παράνομη διακίνηση προσφύγων.

Η Ευρώπη είναι συλλογικά ένοχη επειδή αφήνει εκατοντάδες μετανάστες να πεθαίνουν στη Μεσόγειο, υπογράμμισε σήμερα ο ιδρυτής της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» και πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Κουσνέρ.

Ο Επίτροπος Μετανάστευσης Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος, θα βρίσκεται στην Αθήνα την Παρασκευή και θα έχει σύσκεψη με τους συναρμόδιους υπουργούς, για το μεταναστευτικό ζήτημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: