Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Μακριά ακόμη η συμφωνία, παραδέχεται το Μαξίμου «Ξαναγράφει» τη λίστα μεταρρυθμίσεων η κυβέρνηση


Εν μέσω ασφυκτικών χρηματοδοτικών πιέσεων ως τα τέλη του μήνα, το Μαξίμου ζητεί από τους υπουργούς που εμπλέκονται στην διαπραγμάτευση να «ξαναγράψουν» την λίστα μεταρρυθμίσεων με… σεβασμό στις «κόκκινες γραμμές», προκειμένου να αρχίσει να αχνοφαίνεται στον ορίζοντα η συμφωνία της Αθήνας με τους δανειστές, με φόντο το Eurogroup της 11ης Μαΐου.
lista
Για την ώρα, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου υποστηρίζουν πως οι δύο πλευρές έχουν μεν έρθει πιο κοντά κατά τη διάρκεια της… διαρκούς διαπραγμάτευσης του Brussels Group που ξεκίνησε το Σάββατο και θα συνεχιστεί και σήμερα, ωστόσο ταυτόχρονα παραδέχονται πως ακόμη υπάρχουν σημαντικές διαφορές. Οι ίδιες πηγές, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν «βλέπουν» συμφωνία στο Eurogroup της ερχόμενης Παρασκευής, ωστόσο η κυβέρνηση καταβάλλει μία ακόμη προσπάθεια να κλείσουν όσες ενότητες της διαπραγμάτευσης είναι δυνατόν, προκειμένου όλα να είναι έτοιμα πριν τις 11 Μαΐου για την επίτευξη συμφωνίας.
Στο τραπέζι ξανά οι κάλπες
Στο πλαίσιο αυτό, η Αθήνα έχει ήδη ανασύρει από την φαρέτρα της το «όπλο» των εκλογών ή του δημοψηφίσματος σε περίπτωση μη συμφωνίας, ως μία πολιτική «απειλή» προς τους δανειστές και ως ένα μήνυμα πως η Αθήνα δεν είναι διατεθειμένη να κάνει άτακτη υποχώρηση. «Εμμένουμε στον έντιμο συμβιβασμό. Οτιδήποτε άλλο πέραν αυτού μας ζητηθεί, δεν θα γίνει, γιατί δεν μπορεί να γίνει», λέει κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης σε συνομιλητές του, ενώ δεν είναι τυχαίο πως αυτή τη φορά, την «απειλή» περί προσφυγής στον λαό διατύπωσε όχι κάποιος οποιοσδήποτε υπουργός, αλλά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης. Μ’ άλλα λόγια, τις πιέσεις προς τους δανειστές ανέλαβε ένα πρόσωπο το οποίο χαίρει εκτίμησης και θεωρείται «συνεργάσιμο» σε Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη, Βερολίνο και Ουάσινγκτον. Στόχος του κ. Δραγασάκη, αλλά και της κυβέρνησης, είναι να δείξουν στους πιστωτές πως όσο περνά ο χρόνος και δεν προκύπτει συμφωνία, τόσο εξαντλούνται τα περιθώρια και η υπομονή της κυβέρνησης για επιδίωξη λύσης.
Διαρκής διαπραγμάτευση
Σε κάθε περίπτωση, ενόψει της διαρκούς διαπραγμάτευσης που διεξάγεται από προχθές, αλλά και των έντονων χρηματοδοτικών αναγκών του Δημοσίου (η κυβέρνηση πρέπει να βρει περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ ως το τέλος του μήνα για μισθούς, συντάξεις, επιδόματα κτλ και 760 εκατομμύρια στις 12 Μαΐου για εξόφληση δόσης του ΔΝΤ), οι συναρμόδιοι υπουργοί ήδη «ξαναγράφουν» την λίστα των μεταρρυθμίσεων, έχοντας οδηγίες από το Μέγαρο Μαξίμου να κάνουν ό,τι μπορούν για να επιτευχθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις. Κατά πληροφορίες, οι μόνες «κόκκινες γραμμές» που παραμένουν αναλλοίωτες είναι αυτές που αφορούν σε μειώσεις μισθών-συντάξεων. Ωστόσο, την ίδια ώρα, θεωρείται δεδομένη η κατάργηση πολλών «παραθύρων» για πρόωρη συνταξιοδότηση, αλλά και τα προγράμματα εθελουσίας των ΔΕΚΟ και των τραπεζών, που επίσης δημιουργούν «50άρηδες» συνταξιούχους και επιβαρύνουν τα ταμεία. Παράλληλα, η κυβέρνηση πιέζεται προς την κατεύθυνση της μείωσης των ορίων (εισοδήματος, αλλά και αντικειμενικής αξίας) για την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, αλλά και αύξησης του ΦΠΑ και της εισπραξιμότητας αυτού σε «πλούσια» και κοσμοπολίτικα νησιά.
Τούτων δοθέντων, το Μαξίμου δεν περιμένει λευκό καπνό ως τα τέλη της εβδομάδας. Ωστόσο, αναμένει «σημαντική πρόοδο» που θα οδηγήσει σε συμφωνία, η οποία πρόοδος θα αποκρυσταλλωθεί στο Euroworking Group της προσεχούς Τετάρτης, αλλά και στο Eurogroup της ερχόμενης Παρασκευής, που θα ανοίξει τον δρόμο για συμφωνία.
http://www.matrix24.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: