Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

STOP στα σενάρια αύξησης των τιμολογίων της ΔΕΗ



STOP στα σενάρια αύξησης των τιμολογίων της ΔΕΗ

του Σωτήρη Χιωτάκη

Κατηγορηματική εμφανίζεται η κ. Τίνα Μπιρμπίλη ως προς το ότι δεν πρόκειται να αυξηθούν με οποιονδήποτε τρόπο τα τιμολόγια της ΔΕΗ, τουλάχιστον για το προβλέψιμο χρονικό διάστημα.

Η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, στο περιθώριο της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Τετάρτης, τόνισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αύξηση, ούτε μέσω της εφαρμογής ρήτρας καυσίμων ούτε μέσω της αύξησης του τέλους που καταβάλλεται για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η οποία αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση.

Πάντως η κ. Μπιρμπίλη θεωρεί δεδομένο ότι εντός του 2010 θα πρέπει να συνεξετασθεί με τα συναρμόδια υπουργεία η δομή των τιμολογίων της ΔΕΗ, καθώς οι καταναλωτές λαμβάνουν με το ταχυδρομείο μαζί και τις χρεώσεις για την ηλεκτρική ενέργεια αλλά και για τέλη υπέρ της ΕΡΤ, των Δήμων κ.α.

Ενδεχομένως μία μελλοντική αναδιάρθρωση των λογαριασμών να επέτρεπε την αύξηση του τέλους για τις ΑΠΕ, αφού η αποσύνδεση του λογαριασμού ρεύματος από τα διάφορα τέλη θα αποκάλυπτε στους καταναλωτές μία κατά πολύ χαμηλότερη χρέωση για την ΔΕΗ.

Αλλά αυτή η αποσύνδεση είναι κάτι το οποίο συζητείται επί …χρόνια και λύση δεν βρίσκεται αφού οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού έχουν «καταξιωθεί» ως ο προσφορότερος τρόπος για την είσπραξη των συγκεκριμένων τελών. Το υπουργείο Π.Ε.Κ.Α., πάντως, με δεδομένες της προτεραιότητες για την «πράσινη» ανάπτυξη και τις εισηγήσεις αρμόδιων παραγόντων που δείχνουν ως μονόδρομο την αύξηση του τέλους υπέρ των ΑΠΕ, δείχνει διατεθειμένο να αναζητήσει μάι αποτελεσματική φόρμουλα.

Στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, πάντως, η κα Μπιρμπίλη ανέφερε ότι στις 10 Δεκεμβρίου θα ανακοινωθεί ένα ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων στο οποίο μεταξύ άλλων (ενεργειακοί επιθεωρητές, κέντρα ελέγχου κτιρίων – ΚΕΝΑΚ) θα περιλαμβάνεται και το περίφημο, πλέον, και πολυαναμενόμενο από την αγορά και τους πολίτες πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας στα σπίτια, γνωστό και ως «Εξοικονομώ κατ΄ οίκον».

Η χρηματοδότηση του προγράμματος από κοινοτικούς π΄ροους αποτέλεσε αντικείμενο έντονης αντιπαράθεσηξς της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου με την τέως ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης (Χατζηδάκης – Μουσουρούλης) και τελικά, όπως ανέφερε ο αρμόδιος περί τα ενεργειακά υφυπουργός κ. Γιάννης Μανιάτης σε πρώτη φάση θα «πέσει» στην αγορά ένα κονδύλι της τάξης των 50 έως 100 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες του protothema. gr, μεταξύ των κριτηρίων για υπαγωγή στο πρόγραμμα θα περιλαμβάνονται η παλαιότητα (κατοικίες προ του 1980), η περιοχή (σε ζώνες με τιμές έως 1.500 ευρώ/τ.μ.), αλλά και το εισοδηματικό κριτήριο (πιθανότατα δικαιούχοι θα είναι όσοι κινούνται κάτω από το αφορολόγητο).

Οι δε εργασίες που σε πρώτη φάση θα επιδοτηθούν θα είναι οι …βασικές (λ.χ. βαψίματα, κουφώματα κλπ).

Ο κ. Μανιάτης πρόσθεσε ότι συνολικά η δράση θα υλοποιηθεί σε βάθος τετραετίας και παρέπεμψε σε …ευθετότερο χρόνο για την ανακοίνωση λεπτομερειών, όπως για παράδειγμα ποιος θα το παρακολουθήσει, ποιος θα το υλοποιεί, ποιος θα το ελέγξει κλπ.

Κατέστησε δε σαφές ο υπουργός ότι για την χρηματοδότησή του θα δεσμευθούν πόροι από άλλες ενεργειακές δράσεις στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: