Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009

ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ, ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΑ ΚΟΙΝΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ




Η Δημοκρατία – μεταξύ άλλων –επέβαλλε ανέκαθεν τη σωστή και έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών για θέματα που τους αφορούν και επηρεάζουν άμεσα την καθημερινότητά τους. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση ως θεσμός υπερασπίζεται τη δημοκρατία σε τοπικό επίπεδο και την ενημέρωση, στήριξη και επίλυση των ουσιαστικών προβλημάτων των δημοτών.

Ωστόσο, το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται ένας παραγκωνισμός των πολιτών και της άποψής τους πάνω σε τοπικά θέματα, καθώς δεν ζητείται η γνώμη τους για ουσιαστικές αλλαγές που συμβαίνουν στο Γαλάτσι και επηρεάζουν τον τρόπο ζωής τους στην πόλη μας.

Αρχικό, κραυγαλέο, παράδειγμα η οδός Αιγοσθένων για την οποία ουδείς ενημερώθηκε όταν άλλαξε η κατεύθυνσή της, χωρίς καμία προειδοποίηση, τον Αύγουστο με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί κυκλοφοριακό κομφούζιο στην περιοχή. Μέχρι σήμερα δεν είναι ξεκάθαρο το θέμα και οι «ήξεις – αφίξεις» αποφάσεις της δημοτικής αρχής για την κατεύθυνση του δρόμου προκαλούν συνεχώς περισσότερες αντιδράσεις από την πλευρά των κατοίκων. Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της έλλειψης προγραμματισμού και της ελλιπούς ενημέρωσης του κόσμου. Θα πρέπει να υπάρχει μια σαφής εικόνα στους πολίτες, για τα σχέδια και τις δράσεις της διοίκησης, η οποία από την πλευρά της, πρέπει να λαμβάνει υπόψη την άποψή τους.

Νέο παράδειγμα έλλειψης ενημέρωσης των πολιτών αποτελεί η πρόσφατη λειτουργία παγοδρομίου από ιδιωτική εταιρία στο Άλσος Βεϊκου μετά από την παραχώρηση του δήμου Γαλατσίου. Το άλσος είναι δασική αναδασωτέα περιοχή στην οποία απαγορεύεται οποιαδήποτε κατασκευαστική παρέμβαση. Ο περιβάλλων χώρος έχει βλαφθεί και δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια αναστροφής. Ένας από τους ελάχιστους ελεύθερους δημόσιους χώρους πρασίνου, τείνει να μεταβληθεί σε χώρο εξυπηρέτησης σκοπιμοτήτων και συμφερόντων, που απέχουν πολύ από την περιβαλλοντική, και όχι μόνον, αναβάθμιση της περιοχής μας.

Μέχρι τώρα στο χώρο που έγινε το παγοδρόμιο υπήρχε δωρεάν πίστα για σκέιτμπορντ στην οποία έπαιζαν πολλά παιδιά, ενώ τώρα στο παγοδρόμιο έχει οριστεί ένα καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό για όσους θέλουν να κάνουν πατινάζ στον πάγο. Ξανά η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη χωρίς να ερωτηθούν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, οι κάτοικοι Γαλατσίου και θαμώνες του άλσους. Δεν ζητήθηκε ποτέ η άποψή τους και δεν ενημερώθηκαν εγκαίρως για τα σχέδια της δημοτικής αρχής παρά μόνο όταν ήταν πλέον τετελεσμένο γεγονός.

Η δημιουργία και λειτουργία ενός παγοδρομίου ή οποιουδήποτε άλλου ψυχαγωγικού μέσου επικροτείται, όταν αποτελεί έργο της δημοτικής αρχής και παρέχεται χωρίς οικονομική επιβάρυνση, στους πολίτες.

Πιο σημαντικό όμως είναι το γεγονός ότι απαξιώθηκε η γνώμη τους και η οποιαδήποτε συμμετοχή τους στην από κοινού απόφαση λειτουργίας ενός ψυχαγωγικού παιχνιδιού, όπως το πατινάζ στον πάγο, εντός του άλσους Βείκου. Έπρεπε να έχουν σωστή ενημέρωση όσον αφορά τη νομιμότητά του αλλά και τα έσοδα του προς το δήμο Γαλατσίου. Έπρεπε να συμμετέχουν στη λήψη ανάλογων αποφάσεων και να μη βρίσκονται συνεχώς προ τετελεσμένων γεγονότων.

Κυρίως όμως η δημοκρατία που υπερασπιζόμαστε και πρεσβεύει τη διαφάνεια, έχει ως δεδομένο ότι ένα θέμα τέτοιας σημασίας για την πόλη θα έπρεπε να έχει συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο ώστε να μπορούν να το σχολιάσουν και να το κρίνουν όλοι.

Λέμε μπροστά ο πολίτης και όχι τελευταίος. Αυτό το πρόσταγμα ισχύει για όλους όσοι συμμετέχουν στην πολιτική ζωή αυτού του τόπου και δεν θα πρέπει να διαφέρει στην τοπική αυτοδιοίκηση.





Έλενα Ζέρβα

Πρωτοβουλία φίλων του Γαλατσίου για το Περιβάλλον



Δεν υπάρχουν σχόλια: