Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009

"Δεν μας επηρεάζει η κερδοσκοπία"



Απόπειρα κατευνασμού των αγορών μετά την "Μαύρη Πέμπτη" στο Χρηματιστήριο επιχείρησε ο υπουργός Οικονομικών, σε συνδυασμό με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου απέδωσε τις αναταράξεις στις αγορές στη "χαμένη αξιοπιστία που κληροδότησε η προηγούμενη κυβέρνηση", σε κερδοσκοπικές κινήσεις και στο κλείσιμο θέσεων εν όψει του τέλους του έτους.

"Την αξιοπιστία την χτίζουμε μέρα με την ημέρα με τις πρωτοβουλίες μας", είπε και πρόσθεσε ότι "οι κινήσεις στις αγορές δεν επηρεάζουν το ελληνικό δημόσιο. Ο δανεισμός του δημοσίου θα είναι σημαντικά μικρότερος το 2010".

Ερωτηθείς για τις πρόσφατες εκθέσεις των διεθνών οίκων για την ελληνική οικονομία, είπε ότι "υπάρχουν αρνητικές και θετικές εκθέσεις για τα προβλήματα της οικονομίας που δεν είναι σημερινά, αλλά έχουν βάθος", ενώ συμπλήρωσε ότι "οι εκθέσεις κάποιων χρηματοοικονομικών οίκων δεν αξιολογούν αντικειμενικά τα προβλήματα που υπάρχουν στην οικονομία της χώρας μας".

Οι προσπάθειες για την επίλυση αυτών των προβλημάτων ξεκινούν τώρα και θα έχουν συνέπεια με διπλό στόχο: πρώτον, τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και δεύτερον, την ενίσχυση της ανάπτυξης.

Κληθείς να σχολιάσει την αύξηση των περιθωρίων των επιτοκίων (spreads) στα ελληνικά ομόλογα τις τελευταίες ημέρες, ο υπουργός Οικονομικών είπε, ότι "το διάστημα αυτό τα spreads έχουν ανέβει σε όλες τις χώρες που μοιάζουν με την Ελλάδα, ενώ παράλληλα, στο τέλος του χρόνου πολλοί επενδυτικοί οίκοι κλείνουν θέσεις".

Αναφερόμενος, στο γενικότερο κυβερνητικό σχεδιασμό, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι υπάρχει σχέδιο και αποφασιστικότητα και γίνονται συγκεκριμένες κινήσεις για να στηριχθούν η ανάπτυξη και των εισοδήματα και να εμπεδωθούν υγιή δημοσιονομικά.

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε, "άρχισε ήδη διάλογος για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος, τις επόμενες ημέρες αρχίζει ευρύς διάλογος για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, ενώ τα υπουργεία άρχισαν προσπάθειες για την περιστολή των δημοσίων δαπανών".

Παρέμβαση Προβόπουλου


Συνάντηση με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος είχε ο υπουργός Οικονομικών. Ο Γ. Προβόπουλος δήλωσε ότι "το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι υγιές και σταθερό", σημειώνοντας ότι "οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας είναι υψηλοί, βελτιούμενοι, και υψηλότεροι σε σύγκριση με αυτούς τραπεζών άλλων χωρών".

Ο διοικητής της ΤτΕ ανέφερε ότι οι αυξήσεις των κεφαλαίων που έγιναν πρόσφατα από πολλές μεγάλες τράπεζες ολοκληρώθηκαν με επιτυχία και αυτό αντανακλά την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Σύμφωνα με τον κ. Προβόπουλο, οι ελληνικές τράπεζες μπορούν πλέον να απεμπλακούν το 2010 από το σχέδιο ενίσχυσης της ρευστότητας της οικονομίας.


Το μεσημέρι ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 υποχωρούσε κατά 0,2% στις 986,63 μονάδες

Spreads

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά μηνών διευρύνθηκε το spread του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έναντι του γερμανικού ομολόγου αναφοράς Bund.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Reuters, η διαφορά απόδοσης του 10ετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφωνόταν την Παρασκευή στις 215 μονάδες βάσης έναντι του Bund από 208 μονάδες βάσης που ήταν την Πέμπτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αργά το μεσημέρι, και μετά την παρέμβαση κατευνασμού των αγορών από Παπακωνσταντίνου και Προβόπουλο, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου ανήλθε στις 198 μονάδες βάσης.

Γ. Πεταλωτής

"Είχαμε διάφορα αντικρουόμενα σενάρια για την ελληνική οικονομία, η οποία δέχεται, όπως άλλωστε καταγράφεται και στο διεθνή Τύπο, κερδοσκοπικές επιθέσεις”, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος σημείωσε ότι "την έκταση των παιχνιδιών αυτών επιτρέπει η απώλεια της αξιοπιστίας της οικονομίας μας, για την οποία ευθύνεται αποκλειστικά η προηγούμενη κυβέρνηση, της οποίας οι πολιτικές μας οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση".

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο εκπρόσωπος καταδίκασε τα σενάρια και τόνισε ότι η καταστροφολογία δεν βοηθάει σε τίποτα. Επισήμανε δε ότι “δεν θα μπούμε σε διαγωνισμό σεναρίων”. Ερωτηθείς ποιοι ασκούν αυτές τις “κερδοσκοπικές πιέσεις”, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι “μια ματιά για το τι γίνεται διεθνώς, μπορεί να μας το δείξει”.

Σχετικά με το αν, δεδομένης της οικονομικής κατάστασης, θα έπρεπε ο πρωθυπουργός να κάνει δημόσια παρέμβαση για να δώσει μια “κατεύθυνση” στον ελληνικό λαό, ο εκπρόσωπος είπε ότι η κυβέρνηση δρα συλλογικά, το σχέδιό της ξετυλίγεται βήμα προς βήμα και πως “παρέμβαση του πρωθυπουργού όταν χρειάζεται και όπου απαιτείται, γίνεται”.

nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: