Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009

Ανοίγει άρον-άρον και το φορολογικό


του Κωστή Πλάντζου

Τα ίχνη του διαλόγου για το ασφαλιστικό –χωρίς τα εμπόδια ίσως του ΠΑΜΕ - θα ακολουθήσει την ερχόμενη εβδομάδα και ο κοινωνικός διάλογος για τη φορολογική μεταρρύθμιση.

Ο υπουργός Οικονομικών, λίγες ώρες πριν το νέο τετ-α-τετ που θα έχει την ερχόμενη Τρίτη στις Βρυξέλλες με Κομισιόν και ευρωπαίους ομολόγους του, στέλνει προσκλήσεις προς τους κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς, για να προσέλθουν την ερχόμενη εβδομάδα στα πρώτα ραντεβού.

Στην επιστολή που θα λάβουν οι φορείς, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου περιορίζεται σε διαδικαστικά κυρίως ζητήματα. Κρατά κλειστά τα χαρτιά του για να μην προκαταλάβει το περιεχόμενο του διαλόγου. Το σίγουρο είναι πάντως πως επείγεται να ξεκινήσει ο διάλογος το νωρίτερο δυνατόν, ώστε να καταλήξει το νωρίτερο και σε αποτέλεσμα.

«Στο τραπέζι» του διαλόγου πάντως μπαίνουν, εκ των πραγμάτων, προτάσεις που επεξεργάστηκε το ίδιο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, όπως:

- Καθιέρωση ενιαίας προοδευτικής φορολογικής κλίμακας, δηλαδή κλίμακας με μεγάλο αριθμό φορολογικών κλιμακίων και συντελεστών φόρου και με ενιαίο αφορολόγητο όριο για μισθωτούς και μη μισθωτούς.

- Τιμαριθμοποίηση φορολογικής κλίμακας.

- Επανεξέταση φοροαπαλλαγών προς την κατεύθυνση της κατάργησης ή των περικοπών για τα υψηλά εισοδήματα.

- Κατάργηση των περισσότερων διατάξεων που προβλέπουν αυτοτελή φορολόγηση εισοδημάτων (επιδομάτων δημοσίων υπαλλήλων, αμοιβών δικαστών, βουλευτών, αθλητών, προπονητών κ.λπ.) και υπαγωγή των εισοδημάτων αυτών στη φορολογική κλίμακα.

Στη φορολογία ακινήτων:

- Κατάργηση της σημερινής μορφής του ΕΤΑΚ και μετεξέλιξή του σε προοδευτικό Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (και όχι πλήρη επαναφορά του ΦΜΑΠ).

- Eπαναφορά των φόρων κληρονομιάς και γονικής παροχής με υψηλότερα αφορολόγητα και με αυξημένους συντελεστές για τις μεγάλες περιουσίες.

- Αναμόρφωση των φόρων της ακίνητης περιουσίας και ενοποίησή τους σε έναν ενιαίο φόρο, τα έσοδα από τον οποίο θα αποδίδονται στην τοπική αυτοδιοίκηση.

-Λήψη αποτελεσματικών μέτρων για τη φορολόγηση ακινήτων που ανήκουν σε εξωχώριες εταιρίες.

Στο μέτωπο των φορολογικών ελέγχων, προβλέπεται:

- σαρωτικοί έλεγχοι πόθεν έσχες με αξιοποίηση του TAXIS

- διασύνδεση του πληροφοριακού συστήματος φορολογίας TAXIS με τα πληροφοριακά συστήματα των φορέων κοινωνικής ασφάλισης και άλλων υπηρεσιών, ώστε να διασταυρωθούν και να αξιοποιηθούν όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες για να περιοριστεί η φοροδιαφυγή - εισφοροδιαφυγή και να διευκολυνθεί ο εντοπισμός των μη δηλωμένων εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων.

- επαναφορά των ρυθμίσεων του Ν. 3220/2004 που προέβλεπαν την κατάργηση των φορολογικών προστίμων και την καθιέρωση συστήματος βαθμών ποινής (point system), βάσει του οποίου θα προσδιορίζονται με αντικειμενικό τρόπο τα αποτελέσματα κάθε φορολογικού ελέγχου.

Στη φορολογία εισοδήματος νομικών προσώπων (Ανωνύμων Εταιριών, Εταιριών Περιορισμένης Ευθύνης, Ομορρύθμων Εταιριών, Ετερορρύθμων Εταιριών κ.λπ.), η κυβέρνηση προωθεί σταδιακή κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.

Επίσης εισάγει τη φορολόγηση των διανεμόμενων κερδών των Ανωνύμων Εταιριών, με τις γενικές διατάξεις της φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, δηλαδή με συντελεστές φόρου από 25% έως 40%, από 32,5% που είναι σήμερα.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: