Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΦΑΟΥΛ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΗ ΓΚΡΙΝΙΑ...


Ρεπορτάζ : Δήμητρα Κρουστάλλη
(από το Βήμα)


Τι μεσολαβεί μεταξύ των δηλώσεων του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Γ. Πεταλωτή, ο οποίος μεταφέρει τη «γραμμή» της κυβέρνησης φρέσκια από τον «πρωινό καφέ», και των δηλώσεων που κάνουν οι υπουργοί το απόγευμα, οι οποίες συχνά είναι σε διαφορετικό μήκος κύματος; Το επικίνδυνο τρίγωνο που δημιουργήθηκε προχθές ανάμεσα στους κκ. Γ. Προβόπουλο, Γ. Πεταλωτή και Γ. Παπακωνσταντίνου, αύξησε τον προβληματισμό που υπήρχε στους ενοίκους του Μαξίμου για τον συντονισμό των κυβερνητικών στελεχών. Χθες, ο...
Πρωθυπουργός είχε συγκαλέσει μια σύσκεψη με όλους τους εμπλεκομένους στην επικοινωνία, η οποία αναβλήθηκε, όπως και όλο το υπόλοιπο πρόγραμμα της ημέρας, εξαιτίας της αδιαθεσίας που ένιωσε. Οι συνεργάτες του αποδέχονται ότι υπάρχει πρόβλημα συντονισμού της νέας κυβέρνησης ή λάθος χειρισμών από την πλευρά ορισμένων άπειρων βουλευτών, επιμένουν όμως ότι το μόνο γιατρικό είναι η υπομονή και ο χρόνος και όχι ο σχηματισμός μιας επικοινωνιακής ομάδας. Κανένας όμως δεν γνωρίζει τι σκέπτεται ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου.
Το ερώτημα δεν είναι μεταφυσικό. Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ υπάρχει διάχυτη η εντύπωση ότι ο Πρωθυπουργός δεν δίνει καθαρό στίγμα στα θέματα της επικαιρότητας. Ακόμα και υπουργοί αστειεύονται μεταξύ τους ότι τα υπουργικά συμβούλια αντί να καταλήγουν σε αποφάσεις έχουν μετατραπεί σε μια ατελείωτη «δημόσια διαβούλευση», αλλά η κυβέρνηση, λένε, θα κριθεί από την ικανότητά της να θέτει την πολιτική ατζέντα. Οι συχνές απουσίες του κ. Παπανδρέου από τον «πρωινό καφέ» ενδεχομένως να μην είχαν μεγάλη σημασία όσο το ΠαΣοΚ ήταν στην αντιπολίτευση, τώρα όμως σχολιάζονται αρνητικά. Αυτή η κατάσταση, παρατηρούν έμπειρα στελέχη του κόμματος, έχει οδηγήσει άλλους στη χάραξη προσωπικής στρατηγικής, άλλους να καλύπτονται πίσω από θέσεις άμυνας και άλλους να σιωπούν. Το αποτέλεσμα είναι να εγκλωβίζεται η κυβέρνηση σε μικρές ή σε μεγαλύτερες κρίσεις, οι περισσότερες από τις οποίες θα μπορούσαν να αποφευχθούν.
«Ξέρετε ποια ήταν η διαφορά ανάμεσα σε αυτά που είπε ο Πεταλωτής και στην ομιλία του Παπακωνσταντίνου; Μία μόνο λέξη: το “καλά” για το πώς κάνει τη δουλειά του ο κ. Προβόπουλος » έλεγε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κ. Χρ. Παπουτσής σε όσους του άνοιγαν κουβέντα για τα ζητήματα αυτά. Μόνον που όταν μια λέξη κρύβει την ουσία μιας κυβερνητικής παρέμβασης τότε υπάρχει ζήτημα. Οι πιο ψύχραιμοι στην κυβέρνηση περιγράφουν την καθημερινότητά τους σαν μια μέγκενη, η οποία δεν επιτρέπει πολλούς ελιγμούς. Από τη μια πλευρά τα προβλήματα σε συνδυασμό με την έλλειψη χρημάτων, από την άλλη η πίεση να καταθέσουν νομοσχέδια στη Βουλή, αλλά να έχει προηγηθεί και δημόσια διαβούλευση, και στη μέση οι βουλευτές που έχουν επαναστατήσει στα ΚΤΕ. «Το επικίνδυνο για μας δεν είναι ούτε οι καθυστερήσεις ούτε η έλλειψη συντονισμού. Είναι ότι η νίκη μας στις εκλογές ήρθε με μια μεγάλη πλειοψηφία την οποία συσπείρωσε η προσδοκία και η ελπίδα και όχι η ιδεολογία. Αν η προσδοκία διαψευστεί θα μετατραπεί σε οργή χωρίς να το καταλάβουμε» επισημαίνει ένας από τους στενούς συνεργάτες του Πρωθυπουργού.

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: